Žili plaukai: kodėl jie atsiranda ir ar įmanoma jų išvengti?

Keletas žilų sruogų, žvilgančių tarp tamsių išpuoselėtų Kembridžo kunigaikštienės Catherine (33 m.) plaukų, tik dar kartą įrodo, kad net ir vienai įtakingiausių pasaulio moterų nesvetimos tokios pat žemiškos problemos, su kuriomis ilgainiui susiduria kiekviena iš mūsų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 10, 2015, 9:47 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:57 PM

Savo sidabrinių sruogų antrojo vaiko besilaukianti karališkosios šeimos narė jau seniai neslepia – ir kam gi? Juk žylantys plaukai – nors ir skaudi, tačiau labai aktuali šių dienų tema, kuria moterys vis dar nedrįsta prabilti.

Kodėl atsiranda žilų plaukų? Plauko spalva priklauso nuo melanino kiekio, kokybės ir jo pasiskirstymo plauko struktūroje. Senstant melanino pigmento gamyba sumažėja, o ilgainiui ir visai sustoja – tai paaiškina, kodėl metams bėgant galvą ima puošti vis daugiau žilų sruogų. Žilti pradedama nuo smilkinių, aplink veido kontūrą, o apie 60-uosius metus pražyla visi plaukai.

Be kita ko, plaukai pradeda žilti dėl persitempimo ir nuolatinio streso. Tikima, kad sidabrinių sruogų atsiradimą skatina ir kenksmingi ultravioletiniai spinduliai, oro tarša ir nuodingi cigarečių dūmai. Esą laisvieji radikalai pažeidžia melaniną gaminančių melanocitų ląsteles ir jos žūsta.

Taip pat žili plaukai gali būti kai kurių ligų pasekmė. Ypač plaukai žilsta esant vitamino B12 trūkumui arba sutrikus skydliaukės funkcijai.

Ar dėl žilimo kalti genai? „Jeigu jūsų tėvai pražilo anksti, tikimybė, jog toks pat likimas ištiks ir jus, gana didelė. Ir kuo anksčiau galvą ima puošti pirmosios sidabro atspalvio sruogos, tuo spartesnis tampa žilimo procesas. Tiesa, to priežastis mokslininkams – vis dar mįslė“, – teigia trichologas Philipas Kingsley ir priduria, kad, priešingai nei daugelis žmonių mano, natūrali plaukų spalva niekuo nesusijusi su žilimo procesu. Kontrastas tarp žilų ir šviesių plaukų ne visuomet matomas, o štai tamsiaplaukiams net ir keli pražilę plaukai tampa akivaizdūs.

„Vis dėlto skirtingų rasių žmonės pražyla skirtingais gyvenimo periodais. Europiečiai pirmuosius žilus plaukus pastebi maždaug 35-erių, azijiečiai – sparčiai artėjant prie 40-ojo jubiliejaus, o štai afrikiečiai vėliausiai – įžengę į 5-ąją dešimtį.

Mokslininkai stresą išties įvardija kaip vieną žilimą nulemiančių veiksnių – juk patyrus emocinį spaudimą, jaučiant įtampą, širdgėlą ar nerimą organizme gerokai padidėja laisvųjų radikalų kiekis.

Tačiau posakis „pražilo per naktį“ dažniausiai prasilenkia su realybe, juk kas mėnesį plaukai paauga vos 1–1,5 centimetro. Realiausias variantas – prabusti ir išvysti sidabro spalva spindinčias plaukų šaknis.

Vis dėlto būta mistinių pasakojimų, kaip per naktį žmonės tampa visiškai žili. Teigiama, kad kai Prancūzijos karalienė Marija Antuanetė, būdama vos trisdešimt septynerių, buvo pasmerkta myriop, jos plaukai tapo balti paskutinę naktį prieš egzekuciją.

O kaipgi dėl nėštumo? Nors daugybė moterų skundžiasi, kad nėštumo laikotarpiu atsiranda žilų plaukų, sąsaja tarp nėštumo ir žilimo nėra moksliškai įrodyta.

Vis dėlto nėra jokios abejonės, kad nėščių moterų organizme vykstantys hormoniniai pokyčiai turi įtakos ir plaukams, – dažniausiai plaukai išsausėja.

Ar įmanoma išvengti žilų sruogų? Dideliam visų pasaulio moterų nusivylimui, ne. Vis dėlto mokslininkai nenuleidžia rankų ir tiki, jog vieną dieną šis fiziologinis procesas bus sustabdomas lengviau, nei išgydomos peršalimo ligos.

Norint atitolinti žilimą, pirmiausia reikėtų pasirūpinti savo sveikata ir subalansuoti mitybą. Valgykite kuo daugiau vaisių ir daržovių, mat jose gausu nuo laisvųjų radikalų ir senėjimo saugančių antioksidantų.

Vitamino B12 atsargas galite papildyti valgydami mėsą, žuvį, kiaušinius ir pieno produktus. Ne ką mažiau svarbu atsisakyti žalingų įpročių: alkoholio, rūkymo. Rūkaliai keturis kartus dažniau pražyla anksčiau nei nerūkantys.

Svarbu ir kokius genus paveldėjote iš tėvų, lieka tikėtis, kad geriausius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.