Gerkite per šventes daugiau vandens – nejausite negalavimų

Akys nori, o pilvas nebegali. Kaip valgyti ir neprisivalgyti? Kaip malšinti troškulį, jei daugelis gaiviųjų gėrimų turi daug angliavandenių? Gydytoja dietologė medicinos mokslų daktarė Edita Gavelienė patarė gardžiuotis valgiais, kad per kelias valandas nesudarytų daugiau nei 500 mililitrų maisto tūrio.

Kad nekamuotų troškulys, ant šventinio stalo būna įvairių gaivinamųjų gėrimų.<br>123rf nuotr.
Kad nekamuotų troškulys, ant šventinio stalo būna įvairių gaivinamųjų gėrimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2014-12-31 13:19, atnaujinta 2018-01-17 19:28

Kad nesubjurtų šventinė nuotaika, žmogus neturi savęs varžytis ir jausti kaltu, jei paragaus tokių maisto produktų, kuriuos iki šiol ribodavo.

Tačiau yra žmonių, kurie negali atsispirti riebiam kepsniui, o kiti – tortui. Šie šventiniai patiekalai turi nemažai kalorijų, todėl juos skanaujant gali užklupti sąžinės priekaištai.

„Ragaukime, džiaukimės, stenkimės, kad per 2-3 valandas nebūtų suvalgyta maisto daugiau nei 500 mililitrai. Tai – nemažas kiekis“, – sakė gydytoja E.Gavelienė.

Kad lengviau būtų įsivaizduoti, kokį kiekį maisto patariama suvalyti, medikė patarė mintyse atlikti tokį eksperimentą – visą maistą sudėti į pusės litro stiklainį. Jei kas nors netilptų, vadinasi, to jau nereikėtų valgyti.

Kai kas pataria, kad mėsos gabalėlis turi būti nedidesnis už delną. Delnu nustatomos porcijos dydis naudojamas tada, kai mitybos specialistas pasakoja žmogui apie tai, kokia yra kasdienė porcija.

„Per savaitę pakanka valgyti mėsą nedaugiau kaip tris kartus. Maždaug 80-100 gramų sveriantis mėsos gabalėlis bus beveik delno dydžio ( be pirštų) ir tokio paties storio kaip delnas“, – aiškino pašnekovė.

Daugelis racionalios mitybos patarimų yra žinomi nuo seno, nors galbūt primiršti.

Pavyzdžiui, atsisėdus prie gausiai valgiais nukrauto stalo, reikėtų skanauti ir ragauti tokio maisto, kurio nėra kasdien.

Galbūt verta atsisakyti bulvių ar duonos, nes tai valgoma kasdien? Galbūt geriau pasitaupyti vietos skrandyje kitiems patiekalams?

„Svarbu priminti, kad šventės turi būti švenčiamos, jos negali būti skiriamos savęs kankinimui“, – priminė E.Gavelienė.

 Jei žmogus neserga virškinimo trakto ligomis, maisto įvairovė nėra kuo nors ypatinga ar pavojinga. Skrandis sugeba su tuo susitvarkyti. 

Tačiau tradicinės vaišės, kai reikia pradėti ragauti nuo užkandžių, silkių, mišrainių, o tada pereinama prie karštojo patiekalo ir galiausiai baigiama desertu, gali apsunkinti ne tik skrandį.

Jei žmogus turi tokią bėdą kaip rėmenį (pavalgius jaučiamos žarijos po duobute), jis turėtų įvertinti savo galimybes ir valgyti po truputį, vengdamas angliarūgštės prisodrintų gėrimų, taip pat patiekalų, kurie didina skrandžio sulčių rūgštingumą.

Kad nekamuotų troškulys, ant šventinio stalo būna įvairių gaivinamųjų gėrimų. Tačiau gausiai pavalgius atsigerti labiausiai tinka paprastas vanduo.

Jei užgeriama daug angliavandenių turinčiu gėrimu, pavyzdžiui, kisieliumi, gira ar sultimis, žmogus gauna ne tik papildomai daugiau kalorijų.

Didesnis angliavandenių kiekis, gaunamas kartu su gėrimais, sukelia papildomą krūvį kitiems virškinimo sistemos organams, pavyzdžiui, dvylikapirštei žarnai, kasai, kepenims.

„Kuo atidžiau rinksimės patiekalus, tuo mažiau bus negalavimų pasibaigus šventėms“, – priminė gydytojo dietologė E.Gavelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.