Ar galima gerti vandenį persivalgius?

Artėja švenčių maratonas. Ne paslaptis, kad dažniausias jo atributas – skanus ir kaloringas maistas. O prie šventiniais patiekalais nukrauto stalo dažnas neatsispiria pagundai persivalgyti. Kaip to išvengti per šventes, pataria gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Svarbu pagalvoti apie porcijų dydį.<br>123rf nuotr.
Svarbu pagalvoti apie porcijų dydį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 9:30 AM

Pasninko valgiai

Pirmiausia reikėtų prisiminti, kad iki švenčių vis dėlto reikėtų nepamiršti pasninko. Pasninko metu per adventą krikščionys apvalo savo kūną ir dvasią. Religine prasme pasninkas tapatinamas su atgaila, stengiamasi apriboti žemišką norą skaniai pavalgyti, susitelkiama maldai, dvasiniam tobulėjimui.

Pasninko metu susilaikoma nuo mėsiškų patiekalų ir sotaus maisto. Fizine prasme mažiau ar liesesnio maisto gaunantis žmogaus organizmas tampa atsparesnis stresui, infekcinėms ligoms. Tą patvirtina ir gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

„Jei kalbėtume plačiau, ne tik apie pačias Kalėdas ir Naujuosius metus, bet ir patį advento laikotarpį, kai lyg ir turėtų būti priimtina valgyti lengvesnį maistą, ne tokį riebų ir saldų, tai iš tiesų taip padaryti – tikrai gera proga. Juo labiau kad tai ne tik tikėjimo išraiška, bet ir naudinga sveikatai. Į savo racioną įtraukite daugiau žuvies, augalinės kilmės baltymų, ankštinių daržovių, riešutų, sėklų, bet ne mėsos, riebių padažų ar riebių pieno produktų. Mažiau saldumynų. Pasninko valgiai, kurie turėtų būti pasirenkami šiuo metu, atitinka visus sveikos mitybos principus“, – sakė specialistė.

Nepervertinkite savo galimybių

Tačiau atėjus šventėms ir prie stalo susirinkus giminaičiui būriui, maisto pertekliaus išvengti sunkoka. Tad, jeigu nenorite per šventes kamuotis dėl skrandžio skausmų, nepamirškite kelių svarbių taisyklių ir pagalvokite apie porcijų dydį.

Gydytoja dietologė K.Jasmontienė primena, kad skrandis – ne didelis krepšys. Apytiksliai skaičiuojama, kad skrandyje telpa apie pusę kilogramo maisto.

„Į skrandį daugiausia galima sutalpinti tik tiek, kiek telpa į didesnę lėkštę. Pačios lėkštės turinys turėtų būti sudarytas iš sveikatai naudingų produktų. Daugiausia vietos joje turėtų užimti daržovės, šiek tiek angliavandenių, pavyzdžiui, kruopų arba riekutė duonos, o likusią dalį gali sudaryti mėsa, žuvis, kiaušinis. Nereikia stengtis paragauti visko vienu kartu. Turint omenyje, kad šventės yra tas laikas, kai maistui skiriama garbinga vieta. Suspėti ir visko paragauti per vieną dieną tikrai nepavyks“, – perspėja specialistė.

Taip pat valgyti reikėtų lėtai. Sukramtant kiekvieną kąsnį skrandžiui lengviau virškinti, pasisotinama mažesniu kiekiu maisto nei valgant paskubomis.

Laikykitės valgymo ir judrumo režimo

Kita vertus, K.Jasmontienė pastebi, kad grėsmė persivalgyti per šventes būtų mažesnė, jei visą Kūčių dieną, kai vakarienė paprastai valgoma vėliau vakare, pasirūpintume reguliaru maitinimusi. „Atsisėdus prie stalo po visos dienos visiško bado susilaikyti nuo dvylikos patiekalų, ko gero, nelabai pavyktų. Tad mitybos režimas šiuo atveju gelbsti. Jei visą dieną maitinsitės reguliariomis porcijomis, vakare nekils pagunda suvalgyti viską, ką mato akys“, – sako gydytoja dietologė.

Be to, specialistė taip pat pataria nesėdėti prie stalo penkias valandas, kaip yra priimta, arba keliauti nuo vieno stalo prie kito, kas dažnam nutinka šventinę dieną. „Bendrauti galima ir vaikščiojant lauke, ir užsiimant kokia nors kita veikla, ne tik sėdint prie stalo ir valgant. To reikėtų vengti“, – pataria K.Jasmontienė.

Jei jau persivalgėte...

Patarimai patarimais, o išvengti persivalgymo ne visada pavyksta. Persivalgius paprastai jaučiamas pilvo ar po duobute sunkumas, šleikštulys, pykinimas, būna silpna, gali svaigti galva, kankina nuovargis ir mieguistumas.

Gydytoja dietologė K.Jasmontienė tokiu atveju perspėja: pirmiausia nustokite valgyti. O toliau jau galima imtis pirmosios pagalbos. „Labai gerai veikia vanduo, reikia nepamiršti gerti. Tai palengvina virškinimą“, – sako specialistė.

Galima išgerti ir virškinimą lengvinančių fermentų. Na, o jei būklė tikrai rimta – skauda skrandį, pykina, viduriuojama, galima įtarti kažkokią infekciją. Tuomet reikėtų kreiptis į gydytoją ir vartoti paskirtus vaistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.