Plaukų slinkimas: 8 medžiagos jam sustabdyti

Dažniausiai žmonės svajoja apie sveikai bei gražiai atrodančius plaukus. Tai sudaro įspūdį apie žmogaus, ypač moters, sveikatą bei grožį.

Kaip ir bet kuri kita kūno dalis, sveiki bei gražūs plaukai reikalauja įvairių maistinių medžiagų.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Kaip ir bet kuri kita kūno dalis, sveiki bei gražūs plaukai reikalauja įvairių maistinių medžiagų.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnas Slėnys

2016-09-01 14:12, atnaujinta 2017-05-14 07:27

Kaip ir bet kuri kita kūno dalis, sveiki bei gražūs plaukai reikalauja įvairių maistinių medžiagų. Plaukų slinkimas – maistinių medžiagų trūkumo priežastis. Nors kiti veiksniai, tokie kaip amžius, genetika ar hormonai taip pat aktualūs, tinkamas maistinių medžiagų suvartojimas išlieka svarbiausias.

Štai 5 vitaminai bei 3 kitos maistinės medžiagos, sustabdančios plaukų slinkimą, pagerinančios plaukų augimą bei bendrą jų būklę.

Vitaminas A

Visų organizmų ląstelių augimui yra reikalingas vitaminas A. Ne išimtis ir plaukai, kurie yra greičiausiai augantis audinys žmogaus organizme.

Vitaminas A padeda odos liaukoms gaminti aliejingą medžiagą, vadinamą sebumu. Pastarasis drėkina galvos odą, sumažina plaukų slinkimą bei palaiko tinkamą jų būklę.

Jeigu norite turėti sveikus ir žvilgančius plaukus, vitaminas A yra itin svarbus. Atkreipkite dėmesį, jog per didelis vitamino A kiekis yra pavojingas ir netgi gali paskatinti plaukų slinkimą. Visgi, perdozuoti šio vitamino valgant žemiau paminėtus produktus tiesiog fiziškai neįmanoma.

Puikūs vitamino A šaltiniai:

Lapiniai kopūstai;

Moliūgai;

Morkos;

Saldžios bulvės;

Špinatai.

Šiuose maisto produktuose gausu beta karotino, kuris organizme verčiamas į vitaminą A.

Vitaminas A taip pat randamas gyvulinės kilmės produktuose, tokiuose kaip pienas, kiaušiniai ar jogurtas. Menkių kepenų aliejus yra ypač puikus vitamino A šaltinis.

Įsiminkite: Vitaminas A drėkina plaukus bei padeda jų augimui. Vitamino A gausu saldžiose bulvėse, morkose, špinatuose, lapiniuose kopūstuose bei keliuose gyvulinės kilmės produktuose.

B grupės vitaminai

Vienas geriausių vitaminų plaukų augimui priklauso B grupei ir yra vadinamas biotinu. Pastarojo trūkumas siejamas su plaukų slinkimu. Biotinas naudojamas plaukų slinkimo gydymui. Šis vitaminas ypač padeda tiems žmonėms, kurių organizmuose yra biotino trūkumas. Visgi, dėl savo gausaus paplitimo įvairiame maiste, biotino žmonėms trūksta itin retai.

Kiti B grupės vitaminai padeda gaminti raudonuosius kraujo kūnelius, kurie perneša plaukų folikulams ir galvos odai reikalingą deguonį bei maistines medžiagas.

Puikūs B grupės vitaminų šaltiniai:

Įvairūs grūdinės kilmės produktai;

Jūros gėrybės;

Lapinės daržovės;

Mėsa;

Migdolai;

Žuvis.

Įsiminkite: B grupės vitaminai aprūpina galvos odą deguonimi ir maistinėmis medžiagomis. Tai užtikrina tinkamą plaukų augimą. Grūdinės kilmės produktai, mėsa, jūros gerybės bei lapinės daržovės yra puikūs vitamino B šaltiniai.

Vitaminas C

Laisvieji radikalai gali sukliudyti plaukų augimui bei paskatinti pastarųjų senėjimą ir slinkimą.

Vitaminas C yra naudingas antioksidantas, kuris apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio.

Jis reikalingas kolageno gamybai. Kolagenas užima svarbų vaidmenį plaukų struktūroje.

Padeda įsisavinti plaukų augimui reikalingą mineralą – geležį.

Puikūs vitamino C šaltiniai:

Braškės;

Citrusiniai vaisiai;

Pipirai.

Įsiminkite: vitaminas C reikalingas kolageno gamybai bei apsaugo plaukus nuo senėjimo ir slinkimo. Pipirai, citrusiniai vaisia ir braškės yra puikūs šio vitamino šaltiniai.

Vitaminas D

Žemas vitamino D kiekis organizme siejamas su nuplikimu. Vitaminas D padeda sukurti naujus plaukų folikulus – vietas, iš kurių auga plaukai.

Vitaminas D turi daug kitų teigiamų savybių, todėl padidinti šio vitamino suvartojimą būtų naudinga. Vitaminas D gaminamas būnant saulės atokaitoje. Ypač dideli vitamino D kiekiai pasigamina deginant visą kūną.

Visgi, gyvendami Lietuvoje tikrai neturėsite galimybės ištisus metus pasideginti, todėl pasistenkite į savo mitybos racioną įtraukti šiuos vitamino D turinčius produktus:

Grybus;

Menkių kepenų aliejų;

Riebią žuvį.

Įsiminkite: vitamino D trūkumas siejamas su nuplikimu. Vitamino D suvartojimą galite padidinti degindamiesi arba valgydami aukščiau paminėtus produktus.

Vitaminas E

Vitaminas E, kaip ir vitaminas C, yra antioksidantas, galintis apsaugoti nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio plaukams. Tai padeda sumažinti plaukų slinkimą bei pagerinti augimą.

Puikūs vitamino E šaltiniai:

Avokadai;

Migdolai;

Saulėgrąžų sėklos;

Špinatai.

Įsminkite: vitaminas E apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir skatina plaukų augimą. Vitamino E galite rasti saulėgrąžų sėklose, migdoluose, špinatuose ar avokaduose.

Geležis

Geležis padeda raudoniesiems kraujo kūneliams pernešti deguonį į ląsteles. Dėl šios priežasties, geležis yra itin svarbus mineralas įvairiomis organizmo funkcijoms, įskaitant ir plaukų augimą.

Geležies trūkumas sukelia mažakraujystę. Pastaroji yra pagrindinis plaukų slinkimo faktorius. Ypač tai aktualu moterims, kurios dažnai susiduria su šia problema.

Puikūs geležies šaltiniai:

Austrės;

Jūrų moliuskai;

Kiaušiniai;

Lęšiai;

Raudona mėsa;

Špinatai.

Įsiminkite: geležies trūkumas yra pagrindinis plaukų slinkimo faktorius, ypač pasireiškiantis moterims. Geležies gausu jūrų moliuskuose, austrėse, kiaušiniuose, raudonoje mėsoje, špinatuose ir lęšiuose.

Cinkas

Cinkas padeda plaukų audiniams atsistatyti bei augti. Be to, cinkas padeda aplink plaukų folikulus esančioms riebalų liaukoms tinkamai funkcionuoti.

Plaukų slinkimas yra dažnas cinko nepakankamumo simptomas.

Puikūs cinko šaltiniai:

Austrės;

Jautiena;

Kviečių gemalai;

Lęšiai;

Moliūgų sėklos;

Špinatai.

Įsiminkite: cinkas gali pagerinti plaukų augimą, ypač žmonėms, kuriems šio mineralo ypač trūksta. Cinko rasite austrėse, jautienoje ir moliūgų sėklose.

Baltymai

Baltymai sudaro beveik visą plaukų dalį. Norėdami užtikrinti tinkamą plaukų augimą, privalote suvartoti pakankamai baltymų.

Baltymų trūkumas sumažina plaukų augimą ir netgi gali paskatinti plaukų slinkimą. Visgi, baltymų trūkumas – retas reiškinys. Vakarietiškose šalyse žmonės dažniausiai vartoja pakankamai baltymų.

Įsiminkite: pakankamas baltymų suvartojimas svarbus plaukų augimui. Visgi, baltymų trūkumas – pakankamai retas reiškinys.

Arnas Slėnysportalo apie maisto papildus, mitybą bei sveiką gyvenseną įkūrėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: