Labiausiai nervinantis sveikatos sutrikimas: apie tokias priežastis nepagalvojote

Nevalingas akies voko trūkčiojimas iš tikrųjų yra akies raumenyje esančio nervo spazmas. Dažniausiai šis nemalonus pojūtis praeina pats. Visgi, jei pastebėjote, kad akies voko trūkčiojimą tenka patirti dažniau nei įprastai, womenshealthmag.com puslapyje buvo pateiktos 6 priežastys, galinčios sukelti šį nervinį tiką.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Žmogaus organizmas į stresą reaguoja daugeliu būdų, o akies voko trūkčiojimas tėra vienas iš jų.<br>123rf.com
Žmogaus organizmas į stresą reaguoja daugeliu būdų, o akies voko trūkčiojimas tėra vienas iš jų.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2016, 7:36 AM, atnaujinta May 9, 2017, 5:27 PM

1. Vartojate per daug kofeino

Kofeino stimuliuojančios ypatybės paskatina širdies ritmą bei medžiagų apykaitą. Jis taip pat paveikia raumenis, ypač akių, kurie yra jautresni aplinkos poveikiui nei didžiosios raumenų grupės.

Tikslus nervinį spazmą sukeliantis kofeino kiekis nėra nustatytas. Visgi, jeigu manote, kad jo suvartojate per daug, sumažinę išgertos kavos kiekį galite numalšinti ir akies voko trūkčiojimą.

2. Patiriate stresą

Žmogaus organizmas į stresą reaguoja daugeliu būdų, o akies voko trūkčiojimas tėra vienas iš jų. Jeigu pastebėjote, kad pastaruoju metu dienotvarkė tapo ypatingai įtempta, o be emocinio išsekimo pajutote ir akies voko vibracijas, tai gali reikšti, kad metas sustoti ir permąstyti, kad buvo viso streso priežastis bei ją išspręsti.

3. Praneša apie alergiją

Patiriant alergijos priepuolį į organizmą yra išskiriamas histaminas. Į jį reaguodamas kūnas sukelia įvairius nemalonius pojūčius, pavyzdžiui, akių paraudimą, vokų tinimą ar trūkčiojimą.

4. Nepakanka miego

Akių vokai yra vieni jautriausių raumenų visame kūne. Todėl net ir menkiausias pusiausvyros praradimas gali sutrikdyti jų veiklą. Tam priskiriamas ir miego trūkumas, kadangi organizmui trūksta laiko, kurį akys būtų visiškai užmerktos. Dėl to vėliau gali trūkčioti akies vokas. Jeigu norite jo išvengti, pasistenkite miegoti eiti anksčiau, nei įprasta – dauguma specialistų rekomenduoja bent 8 valandas miego per parą.

5. Reikia atnaujinti akinius

Jeigu dėvite akinius ar skundžiatės suprastėjusia rega ir pajautėte, kad skaitant knygą ar dirbant kompiuteriu ėmė trūkčioti akis, tai gali reikšti, kad atėjo metas apsilankyti pas gydytoją oftalmologą. Trūkčiojimas paprastai praneša, kad akių raumenys yra ypač įsitempę, nes taip padeda sufokusuoti regimą vaizdą.

6. Galite turėti auglį

Nors rizika nedidelė, gali būti, kad akies voko trūkčiojimas praneša apie smegenų auglį. Vis dėlto, tam, kad būtų nustatyta ši diagnozė, derėtų ištirti visas kitas galimas diagnozes bei jas paneigti.

Pirmiausia derėtų apsilankyti pas gydytoją oftalmologą, kuris, esant poreikiui, galėtų nukreipti pas neurooftalmogolą. Jis studijuoja regos bei smegenų veiklos sąsają ir gali skirti tyrimus bei gydymą, jeigu tokio prireikia.

Jeigu akis vis tiek trūkčioja

Jeigu atsižvelgėte į visas aukščiau išvardytas priežastis, tačiau akies voko trūkčiojimas vis tiek nepraeina, padėti gali botulino (botokso) injekcijos į raumenį. Jos sustingdo raumenį vienoje vietoje ir neleidžia jam nevalingai trūkčioti net apie tris mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.