Besiskundžiantiems dėl eilių atvips žandikaulis: tokių Lietuvoje dar nematė

Panevėžys – vienintelis miestas šalyje, kuriame pensininkai ir neįgalieji nemokamų dantų protezų ar kompensacijų laukia net aštuonerius metus. Viena šio fenomeno priežasčių ta, kad mieste labai daug bedančių vaikų, jiems suteikiama pirmenybė.

anevėžys – vienintelis miestas šalyje, kuriame pensininkai ir neįgalieji nemokamų dantų protezų ar kompensacijų laukia net aštuonerius metus.<br>V.Veblausko piešinys
anevėžys – vienintelis miestas šalyje, kuriame pensininkai ir neįgalieji nemokamų dantų protezų ar kompensacijų laukia net aštuonerius metus.<br>V.Veblausko piešinys
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Smalskienė, www.panskliautas.lt

Mar 7, 2017, 12:43 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:29 AM

Eilė juda tik atgal

Panevėžietė 76 metų Ona Elena Valodkienė į laukiančiųjų dantų protezavimo eilę įsirašė dar 2010-ųjų pradžioje. Nenorėdama metų metus valgyti vien tik košes, moteris 2011 metais sukrapštė 1300 litų ir nukeliavo pas protezuotojus.

Po kelerių metų moteris tikėjosi gauti kompensaciją. Bet štai nuo jos įrašymo į eilę jau praėjo 7 metai, o pinigų kaip nėra, taip nėra.

Praėjusių metų pabaigoje į Panevėžio teritorinę ligonių kasą paskambinusi O.E.Valodkienė sužinojo, kad jos eilės numeris yra 2040-as, o šiemet pasiteiravusi to paties išgirdo, kad jau 2043-ias.

„Niekur nėra tokių ilgų eilių kaip Panevėžyje, o dar stebuklas, kad čia eilė juda ne į priekį, o atgal“, – stebisi moteris.

Tikrai gerai išgirdo

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas patikino, kad panevėžietė gerai nugirdo – eilė gali judėti atbulomis.

Pasak jo, taip yra todėl, kad vaikams dantys protezuojami iš to paties pinigų krepšelio, skirto pensininkams ir neįgaliesiems. Tačiau vaikams dantys protezuojami be eilės.

Bedančių vaikų mieste vis daugėja. 2013 metais dantys buvo protezuoti 126-iems, pernai – 188-iems vaikams. Pasak direktoriaus, dar labiau auga lėšų poreikis vaikams, nes jiems kompensuojama suma tris kartus yra didesnė nei suaugusiesiems.

Pensinio amžiaus asmenims ir neįgaliesiems kompensuojama iki 397 eurų. Išskirtiniais atvejais – iki 1222 eurų. Tokia pat suma kompensuojama ir didesniems vaikams, kurių kramtymo sistema jau susiformavusi. Tik mažiausiems dantys protezuojami laikinais dantų protezais, neviršijant 202 eurų.

Pernai panevėžiečių dantų protezavimui buvo skirta 440,6 tūkst. eurų, iš jų 156 tūkst. eurų, arba 36 proc. visų lėšų, panaudoti vaikų dantims protezuoti.

Taigi kuo daugiau pinigų be eilės „pasiima“ vaikai, tuo tolyn nustumiamas joje stovintis pensininkas.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius teigia, kad dėl blogos vaikų dantų būklės kalti tėvai.

„Valstybė turėtų ne kompensuoti protezavimo išlaidas, o bausti tėvus, kad jie nepasirūpina vaikų dantų higiena, jų visaverte mityba“, – pareiškė J.Narbutas.

Turės gyventi iki 100 metų

Vasario pabaigoje Panevėžyje dantų protezavimo laukė 10429 žmonės. Pastaruoju metu mieste per metus dantų protezavimo paslaugos suteikiamos arba išmokamos kompensacijos 800–900 gyventojų.

O.E.Valodkienė geriausiu atveju kompensacijos sulauks maždaug po 2,5 metų, t. y., praėjus 10 metų nuo jos įrašymo į eilę.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius sakė, kad, jeigu nebus skiriama daugiau lėšų dantų protezavimui, dabar į eilę užsirašę gyventojai protezų ar kompensacijų irgi sulauks ne anksčiau kaip po 10 metų.

O.E.Valodkienė liūdnai juokauja, jog senjorams nori nenori teks gyventi bent iki 100 metų, kad prieš mirtį sulauktų nemokamų protezų arba juos susidėję už savo pinigus atgautų kompensacijas.

Ligonių kasos ramina, kad pasimirus pinigai niekur nedings – valstybės kompensuojama suma bus grąžinta paveldėtojams.

Pensininkė sako, kad pinigų jai reikia dabar, kol dar gyva, nes turi valgyti, mokėti už butą ir pirkti vaistų, o ne tada, kai atsiguls į karstą.

Kituose miestuose gyvenantiems senoliams tikimybė sulaukti nemokamų dantų protezų ar kompensacijų gerokai didesnė. Daugumoje savivaldybių reikia laukti 2–4 metus. Panevėžio apskrityje – apie 4–5 metus. Pernai mažiausia laukimo trukmė buvo Kupiškio rajone – 3,8 metų, didžiausia Panevėžio rajone – 5,5 metų.

Prašys prisidėti savivaldybių

Praėjusių metų pabaigoje Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus įsakymu buvo sudaryta darbo grupė. Ji priėjo prie išvados, jog eiles ilgina ir tai, kad ekonominio pakilimo metu buvo neribojama kompensuojama suma. Pasak J.Narbuto, panevėžiečiai labai aktyviai naudojosi galimybe visiškai atkurti kramtymo funkciją ir protezams išleido po 10 tūkst. ir daugiau litų. Pastaraisiais metais jiems išmokamos didelės kompensacijos, smarkiai patuštinančios dantų protezavimo krepšelį.

Dar viena ilgų eilių priežastis esanti ta, kad lėšos dantims protezuoti yra skiriamos pagal prie pirminių asmens sveikatos priežiūros įstaigų prisirašiusių gyventojų skaičių, neatsižvelgiant, kiek konkrečioje savivaldybėje yra pensininkų ir neįgaliųjų.

Panevėžys iš didžiųjų miestų išsiskiria pensininkų gausa. Pernai čia 1 tūkst. gyventojų teko 241 pensininkas, o Vilniuje – tik 190, Klaipėdoje – 223, Šiauliuose – 225, Kaune – 239. Panevėžyje taip pat daugiausia yra ir neįgalių asmenų.

Tai reiškia, kad Panevėžyje yra didesnis potencialių dantų protezavimo paslaugų gavėjų skaičius, bet dėl to miestas daugiau pinigų negauna.

Sugriežtino kaip reikiant

Nuo šių metų lapkričio įsigaliojo nauja dantų protezavimo tvarka. Pagal ją sugriežtinta pacientų atranka.

J.Narbuto teigimu, iki tol gydytojai lengva ranka dalino siuntimus protezuoti, nesvarbu, ar senjorai jau dabar neturi dantų, ar jiems gresia jų neturėti ateityje.

Žinodami, kad protezų reikia laukti metų metus, pensininkai ir neįgalieji odontologų prašydavo siuntimų apsidrausdami, esą maža kada prireiks.

Pagal naują tvarką, sukonkretintos būklės, kada pensininkai, neįgalieji ir vaikai gali gauti siuntimą protezuoti dantų.

Pakartotinai į eilę protezuoti dantų dabar galima įsirašyti ne anksčiau kaip po 3 metų nuo šių paslaugų gavimo ar išlaidų kompensavimo dienos. Tokių žmonių būdavo daug, Panevėžyje per tiek metų – net 400.

Išsiuntus kvietimą protezuoti dantų, bus laukiama 3 mėnesius, nesulaukus paciento – išbraukiama iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.