Šie požymiai byloja, kad vartojate per daug cukraus

Turbūt daugelis mėgsta pasisaldinti kavą ar arbatą, kartais suvalgyti pyragėlį ar du. Retsykiais noras pasmaguriauti būna iš tikrųjų didelis, netgi nepakeliamas. Kai kurie asmenys teigia, kad tai – jų vidinis smaližius, o kiti sunerimsta. Tad kaip žinoti, kada cukraus vartojame iš tikrųjų per daug, rašė dailyhealthpost.com.

Dažnas cukraus vartojimas gali sukelti rimtas sveikatos problemas.<br>123rf.com nuotr.
Dažnas cukraus vartojimas gali sukelti rimtas sveikatos problemas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2017, 12:37 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 11:39 PM

1. Nuolatinis noras valgyti saldumynus

Mokslininkai mano, kad cukrus gali sukelti rimtą priklausomybę. Kai kurie teigia, kad jo poveikis yra panašus į kokaino. Suvalgius cukraus smegenyse yra išskiriamas malonumo hormonas dopaminas, todėl prie jo pripratus, vis dažniau kyla noras suvalgyti saldumyną.

Taigi, pastebėjus, kad vis dažniau norisi saldaus maisto, stenkitės save sustabdyti. Kuo daugiau cukraus yra suvartojama, tuo daugiau jo norisi, todėl, nors iš pradžių bus sunku atsisakyti saldumynų, laikui bėgant organizmas visiškai prie to pripras.

2. Energijos trūkumas ir nuovargis

Cukrus tiesiogiai paveikia smegenų veiklą ir jūsų energijos lygį. Todėl neretai suvalgius itin saldaus maisto yra jaučiamas energijos protrūkis, o po valandos ar dviejų staigus jos kritimas. Tai gali sutrikdyti jūsų veiklą, darbingumą bei priversti jaustis slogiai.

3. Svorio augimas

Ne paslaptis, kad per didelis cukraus vartojimas priverčia augti svorį. Žinoma, nejudrus gyvenimo būdas ir lėta medžiagų apykaita taip pat daro įtaką svorio augimui, bet kalorijų kiekis yra ne ką mažiau svarbus. Be to, per didelio cukraus kiekio vartojimas mažina hormono leptino išskyrimą, kuris smegenis įspėja, jog užtenka valgyti. Taigi, itin dideli smaližiai taip pat yra linkę persivalgyti.

4. Dažniau sergate

Per didelis cukraus kiekis silpnina organizmo imuninę sistemą. Tai reiškia, kad tampate imlesnis virusams ir įvairioms bakterijoms, dažniau sergate peršalimo ligomis, gripu, sunkiau pasveikstate. Be to, dėl prasto imuninės sistemos atsako bei cukraus ypatybės didinti organizmo uždegiminę reakciją, didėja rizika susirgti įvairiomis vėžio formomis.

Taip pat verta paminėti, kad daug cukraus vartojantys asmenys dažnai serga grybeliu. Jis gali atsirasti tiek ant odos, tiek aplink nagus, rankų ir kojų tarpupirščiuose. Smaližiauti mėgstančios moterys patiria didesnę riziką susirgti pienlige.

5. Slopus maisto skonio pojūtis

Prie skonio yra priprantama, todėl valgant daug saldaus maisto, jis ima atrodyti nebe toks saldus. Tai yra svarbu, nes žinoma, kad cukrus gali sukelti priklausomybę, taigi, kuo daugiau cukraus yra suvalgoma, tuo daugiau jo norisi.

6. Sunku susikaupti

Žurnale Neuroscience paskelbtame tyrime buvo atskleista, kad pelės, kurioms buvo šeriama vakarietišką maitinimąsi atspindinti dieta, t. y., maistas, kurio sudėtyje gausu riebalų ir cukraus, jau po dviejų mėnesių patyrė prastesnę smegenų funkciją. Taip yra dėl to, kad didelis cukraus kiekis paveikia smegenų, o ypač už mokymąsi ir atmintį atsakingų dalių veiklą.

7. Odos problemos

Be padidėjusio polinkio į grybelį, daug cukraus valgantys asmenys taip pat kenčia dėl elastingumą praradusios odos. Taip yra todėl, kad kolagenas jungiasi su cukraus molekulėmis, kurios jam padeda judėti. Per daug cukraus, vis dėlto, sulėtina kolageno pasiskirstymą, o tai gali lemti audinių sukietėjimą, odos elastingumo praradimą ir dėl jo susidariusias raukšles.

Didelis cukraus kiekis taip pat gali lemti padidėjusį odos riebumą bei aknę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.