Toks malonus užsiėmimas gerina sveikatą

Galbūt niekada nė nesusimąstėte, kokią didelę įtaką sveikatai gali turėti knygų skaitymas. Tačiau labiau įsigilinus galima atrasti daugybę šios veiklos pranašumų: nuo streso malšinimo iki emocijų šifravimo, rašė prevention.com.

 Knygų skaitymas efektyviai panaikina stresą, išmoko suprasti tiek save, tiek kitus.<br> 123rf.com
 Knygų skaitymas efektyviai panaikina stresą, išmoko suprasti tiek save, tiek kitus.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2017, 3:38 PM, atnaujinta Aug 14, 2017, 2:22 PM

Štai 6 būdai, kuriais knygų skaitymas gerina sveikatą:

 

Knygos „įjungia“ smegenis

 

Skaitydami gerą knygą mes į ją įsijaučiame, susitapatiname su jos herojumi. Nieko nuostabaus, nes skaitymas stimuliuoja neurologinius smegenų taškus ir mums atrodo, kad patys išgyvename tai, ką perskaitėme.

 

Ispanų mokslininkai ištyrė šį procesą. Jie atrado, jog perskaičius žodį „cinamonas“, smegenys aktyvuoja už kvapų atpažinimą bei suvokimą atsakingą dalį. Panašiu principu veikia ir tai, kaip mes suvokiame įvairius veiksmus, apie kuriuos perskaitome.

 

Grožinė literatūra padeda suvokti kitus žmones

 

„Skaitydami apie genetiką, sužinome naujų dalykų apie genus. Skaitydami grožinę literatūrą, sužinome daugiau apie save bei kitus žmones“,— teigė Toronto universiteto profesorius emeritas Keith Oatley.

 

Taip yra dėl to, nes tik skaitymas suteikia šansą pilnai susilieti su kitų žmonių mintimis bei jausmais, o tai ugdo empatiją ir socialinius įgūdžius. Teigiama, jog būtent romantinės bei detektyvinės knygos labiausiai tinka šiam tikslui, nes jos labiau literatūriškos ir mažiau orientuojasi į konkrečius veikėjų veiksmus. Profesorius Oatley rekomendavo Jane Austen knygą „Puikybė ir prietarai“.

 

Knygos padaro mus laimingesnius

 

Jau seniai sakoma, jog pinigai laimės neatneša. Mokslininkai su tuo sutinka ir mano, jog būtent gyvenimiški išgyvenimai daro žmogų laimingesniu.

 

Naujas tyrimas, publikuotas žurnale Journal of Consumer Psychology, atskleidė, jog veiklos, kurių metu mes kuriame ar įsijaučiame į gyvenimišką patirtį, yra geriausi vaistai nuo liūdesio. Į šį sąrašą patenka knygos, sportas, kompiuteriniai žaidimai bei muzikos instrumentai.

 

Skaitymas mažina stresą

 

Britų tyrėjų nuomone, skaitymas yra geriausias būdas atsipalaiduoti ir sumažinti stresą. Šiuo atžvilgiu knygos pralenkia muzikos klausymą, pasivaikščiojimą ir arbatos gėrimą. Tyrimas parodė, jog skaitymas gali net 68 procentais sumažinti stresą.

 

Tai — puikios naujienos, nes jau seniai žinoma, jog stresas atima energiją, sumažina libido ir net sukuria palankią terpę įvairioms ligoms. Jau po 6 minučių, praleistų su knyga, sulėtėja pulsas ir atsipalaiduoja raumenys.

 

Skaitymas padeda smegenims gaminti daugiau pilkosios medžiagos

 

Žurnale Neurology publikuoto JAV mokslininkų tyrimo duomenimis, žmonės, kurie visą gyvenimą dirbo protinį darbą ar tiesiog stimuliavo savo smegenis knygomis, net 32 procentais sulėtino smegenų senėjimą.

 

Kitas tyrimas atskleidė, jog skaitymas, šachmatai, įvairios puzlės padeda net 2,5 karto sumažinti Alzheimerio ligos riziką.

 

Įdomu tai, jog knygų pliusus galime pastebėti ne tik senatvėje, bet ir esamuoju skaitymo momentu. Skaitant į veiksmą orientuotas, trilerio tipo knygas, smegenyse suaktyvėja dalys, atsakingos už kalbą ir balansą.

 

Knygos atveria akis

 

Mokslininkai teigia, jog knygos padeda atsikratyti išankstinių nusistatymų. Skaitydami „Harį Poterį“ ir ypač tas šios knygos dalis, kuriose rašoma apie grynakraujus ir negrynakraujus magus, apie išankstinius nusistatymus, kurie supa šias grupes, žmonės tapdavo jautresni LGBT bendruomenei ir imigrantams.

 

Kito tyrimo metu, dalyviams buvo pasiūlyta perskaityti ištraukas iš knygos apie amerikietes musulmones. Po to buvo pastebėtas pokytis šių žmonių požiūryje į rasiniu pagrindu formuojamus išankstinius nusistatymus.

 

„Vienas didžiausių skaitymo privalumų ir tai, jog skaitydami mes susipažįstame su kitais žmonėmis, kitokiomis visuomenėmis ir tokiu būdu išsivaduojame iš savo asmeninio kiauto“,— teigė profesorius emeritas Keith Oatley.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.