Visiškai paprastas, bet labai veiksmingas gydymo būdas – nustebsite, koks naudingas

Muzikos terapija padeda pacientams efektyviai sumažinti suvartojamų vaistų kiekius. Ji veiksminga kenčiantiems nuo įvairių ligų — nuo autizmo iki depresijos, rašė thealternativedaily.com.

 Muzika padeda įvairiomis ligomis sergantiems ir skausmą kenčiantiems pacientams.<br> 123rf.com
 Muzika padeda įvairiomis ligomis sergantiems ir skausmą kenčiantiems pacientams.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 16, 2017, 10:35 AM

Prieš dešimtis tūkstančių metų žmonės sukūrė muziką. Ji gali ne tik išjudinti, pralinksminti ar nuliūdinti, tačiau ir išgydyti. Dabar patyrę terapeutai muziką naudoja emocinės, psichologinės ir net fizinės sveikatos gydymui.

Štai mokslininkų patvirinti muzikos ir muzikos terapijos privalumai:

1. Palengvina autizmo simptomus

Autizmas yra smegenų sutrikimas, kuris sukelia vystymosi, socialinių įgūdžių bei komunikacijos problemas. Įdomu tai, jog autistai labai dažnai yra linkę domėtis muzika. Būtent muzikos terapija gali padėti tokiems žmonėms, nes jos dėka pagerėja tiek verbalinė, tiek neverbalinė komunikacija. 

Žurnale Journal of Music Therapy publikuoto tyrimo duomenimis, muzika padeda vaikams ir paaugliams, sergantiems autizmu, pagerinti socialinius įgūdžius, dėmesį, koncentraciją, komunikaciją. Tokiems žmonėms sumažėja nerimo ir baimės jausmai.

2. Padeda gydyti depresiją

Kaip jau seniai žinoma, psichologinė bei fizinė sveikata yra glaudžiai susijusios. Todėl depresija sergantys žmonės dažnai kenčia ir nuo fizinių skausmų. Taip pat svarbu suprasti, jog vis didėja antidepresantų paklausa ir pasiūla. Vis daugiau pacientų tampa priklausomi nuo šio tipo vaistų.

Naujo tyrimo metu atskleista, jog būtent muzikos terapija padeda gydyti depresiją. Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: viena iš jų gydėsi vien standartiniais metodais, o kitai grupei prie viso to dar buvo skiriama muzikos terapija. Duomenys parodė, jog gydymas, sustiprintas muzikos terapijos metodu, buvo daug efektyvesnis.

3. Pagerina kūdikių vystymąsi

Tyrimai rodo, jog dar negimę kūdikiai, kurie girdėdavo iš aplinkos sklindančią muziką, po gimimo buvo jautresni jos poveikiui. Tokie mažyliai greičiau augdavo, daugiau valgydavo, o jų miegas ir širdies veikla buvo geresni.

Jau gimusiems kūdikiams muzika taip pat daro teigiamą poveikį. Tyrimai parodė, jog tėvų dainuojamos lopšinės pagerina fiziologines funkcijas ir padeda formuoti glaudesnį ryšį, o tai sumažina stresą.

4. Padeda iškęsti skausmą

Vaistai nuo skausmo numalšina smegenų receptorius, todėl nemalonūs pojūčiai sumažėja. Tačiau tokie medikamentai kelia priklausomybę ir turi daug šalutinių efektų. Muzikos terapija gali padėti natūraliai ir be priklausomybės sumažinti skausmą.

Mokslininkai įrodė, jog muzika natūraliai paspartina oksitocino gamybą, o tai numalšina skausmą. Tokia terapija padeda pacientams pagerinti nuotaiką, sumažinti skausmo pojūčius ir nerimą.

Taip pat įdomu, jog klausantis muzikos, smegenyse aktyvuojasi tam tikros dalys ir kūnas išskiria daugiau dopamino. Tai ypač efektyvu, jei žmogus klausosi mėgstamos, malonios muzikos.

Muzika padeda ir sportininkams. Klausydami muzikos šie žmonės gali efektyviau sportuoti, nes muzika padeda iškęsti treniruotės skausmus. O bet kokiu instrumentu grojantys ar tiesiog pagal muziką šokantys žmonės dar lengviau gali iškentėti bet kokį skausmą.

5. Gerina širdies veiklą

Muzika gali turėti įtakos širdies plakimui bei kraujospūdžiui. Moksliniame tyrime dalyvavo širdies problemų turintys ir dėl to prie lovos prikaustyti pacientai. Įrodyta, jog užteko 30 minučių per dieną ir tokiems žmonėms sulėjo širdies plakimas, sumažėjo kraujospūdis bei kančios.

Visa tai yra itin logiška, nes jau seniai žinoma, jog muzika sumažina stresą, nerimą, o tai tiesiogiai veikia širdies veiklą.

Nenuostabu, jog žmones visais laikais traukė prie muzikos. Į ją reaguoja tiek kūnas, tiek mintys. Kitą kartą, kai išgirsite savo mėgstamą dainą, nesivaldykite — patrepsėkite koja, leiskite sau atsipalaiduoti. Jūsų sveikata jums padėkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.