7 aukso vertės patarimai, kaip sulieknėti, kai jums daugiau nei 50

Keturis pastaruosius savo gyvenimo dešimtmečius stengėtės sureguliuoti savo medžiagų apykaitą ir įgyti teisingus mitybos įpročius? Sulaukus penkiasdešimties to gali nepakakti, norint išlaikyti normalų svorį. Dėl hormonų pokyčių ir besikeičiančio gyvenimo būdo svoris neretai pradeda augti kaip ant mielių.

P.Mantauto nuotr.
P.Mantauto nuotr.
 Dėl hormonų pokyčių ir besikeičiančio gyvenimo būdo svoris neretai pradeda augti kaip ant mielių.<br> 123rf nuotr.
 Dėl hormonų pokyčių ir besikeičiančio gyvenimo būdo svoris neretai pradeda augti kaip ant mielių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-09-07 07:19, atnaujinta 2017-09-07 16:41

Ką gi daryti? Štai keli vertingi patarimai, padedantys atsikratyti papildomų kilogramų brandesniame amžiuje.

1. Valgykite aštriau

Nemažai atliktų tyrimų parodė, kad kajeno (čili) pipirai pagreitina medžiagų apykaitą. 2011 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie į savo valgomus patiekalus įdėdavo kajeno pipirų, sunaudodavo mažiau energijos, o tuo pačiu jiems sumažėdavo noras vartoti riebius, saldžius ar sūrius produktus.

2. Vėl tapkite vaiku

Ar kada nors atkreipėte dėmesį, kad vaikai ilgai valgo? 2015 m. atliktas tyrimas atskleidė, kad žmonės, kurie kramtė maistą apie 30 sekundžių, liaudavosi valgę atėjus sotumo jausmui, todėl nepriaugdavo papildomų kilogramų.

Esame linkę vartoti daugiau maisto, nei būtina, nes mes senstame, mus veikia emocijos ir stresas. Kovojant su tuo, rekomenduojama grįžti prie vaikiškų įpročių: naudoti mažesnes lėkštes ir ilgiau kramtyti. Jūs automatiškai valgysite mažiau, bet smegenys vis tiek matys, kad lėkštė pilna. Lėtas maisto valgymas padės jums suprasti, kada iš tiesų pasisotinote.

3. Nemeskite sporto

Vyresni kaip 50 metų žmonės randa daugybę priežasčių, kodėl negali toliau mankštintis. Bet judėjimas – tai gyvenimas. Visų pirma įvertinkite, ką jūs galite padaryti. Tada žodžius „aš negaliu“ išmeskite iš savo žodyno. Plaukimas, pasivaikščiojimai, pratimai ant elipsinio treniruoklio ir važinėjimas dviračiu idealiai tinka jūsų amžiui.

Kad išsaugotumėte medžiagų apykaitą ankstesniame lygyje, reikia vystyti raumenų masę. Raskite gerą trenerį, ir tai taps pirmuoju žingsniu nustatant, kokie pratimai jums geriausiai tiks.

4. Planuokite iš anksto

Antoine de Saint-Exupery yra pasakęs: „Tikslas be plano – tai paprasčiausias noras“. Jūs galite norėti susigrąžinti savo kūną, bet be aiškių tikslų ir planų tai negali įvykti. Dabar kaip niekada jums reikia susitelkti į savo raciono sudarymą. Jums jau nebereikia tiek daug gaminti, kaip anksčiau, juk jūsų vaikai gyvena atskirai. Sudarykite meniu iš anksto, savarankiškai gaminkite paruoštukus, pusfabrikačius.

5. Naudokite metodą „tik keletas kąsnelių“

Ar jums nėra taip buvę: jūs stengėtės nevalgyti gabalėlio šokoladinio pyrago, kurio troškote visą dieną, todėl galiausiai surijote visa kita, kas pasitaikė jums po ranka (tikėtina, kad taip pat ir tortą)? Vienas iš būdų pasimėgauti kai kuriais produktais, kurių jums norisi – leisti sau keletą kąsnelių.

6. Geriau kokybė, o ne kiekybė

Tiesioginis kalorijų skaičiavimas ne visada efektyvus, nes jis jus verčia užsiciklinti tiek kiekybe, o ne kokybe. Skrupulingai neskaičiuokite kalorijų, mėgaukitės sveiku maistu, bet nepersivalgykite.

7. Išjunkite televizorių

Tyrimai parodė, kad jeigu jūs valgote žiūrėdami televizorių, jūs galite suvartoti 13-25 proc. kalorijų daugiau, nei televizoriui esant išjungtam. Be to, kitas neseniai atliktas tyrimas išaiškino, kad dauguma amerikiečių liaujasi valgę, kai jų lėkštė ištuštėja arba baigiasi jų televizijos šou.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.