Garsi operos solistė balso stygas gydo tik liaudiškais receptais

Medetkų, ramunėlių bei imbierų arbatos, gardintos medumi, – pirmiausia, ko griebiasi užkimusi operos solistė sopranas Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus (43 m). Juk dainininkams itin svarbu saugoti balsą, kad koncerto dieną džiugintų klausytojus.

Operos solistė N.Kazlaus imunitetą stiprina bičių duonele su žiedadulkėmis, vitaminu C, geria daug arbatų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Operos solistė N.Kazlaus imunitetą stiprina bičių duonele su žiedadulkėmis, vitaminu C, geria daug arbatų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 15, 2017, 9:18 AM

Apsisaugoti nuo peršalimo N.Kazlaus ne visada pavyksta, nors ji ir labai saugosi. Tačiau kai kurių nuostatų nenorėdama peršalti solistė griežtai laikosi.

Pavyzdžiui, likus dviem savaitėms iki koncerto, jeigu tuo metu lauke yra vėsu ar siaučia gripo epidemija, operos solistė vengia ilgai vaikščioti gryname ore ir masinių susibūrimo vietų, kad neužsikrėstų kokiu nors virusu.

„Vis dėlto gyvenu ne negyvenamojoje saloje – tenka nemažai bendrauti su žmonėmis, todėl natūralu, kad kartais neišvengiu peršalimo ligų. Pasitaiko, kad likus nedaug laiko iki koncerto ima peršėti gerklę, užklumpa sloga. Ką darau?

Kaip ir dažnas tokioje situacijoje atsidūręs atlikėjas, geriu antibiotikus, nes tai veiksmingiausia. Kitos išeities nėra, jeigu sudaryta svarbi sutartis ir dainuoti reikia.

Tačiau, jei pasirodymai – ne ant nosies, visada gydausi natūraliomis priemonėmis. Daug keliaujant nėra paprasta gydytis, nes reikia vežiotis įvairių vaistų ir priemonių – tam turiu atskirą lagaminėlį“, – patikino N.Kazlaus.

Sopranas N.Kazlaus, užklupta peršalimo, pasitelkia nemažai liaudiškų priemonių.

Viena efektyviausių – mirkyti kojas karštame vandenyje su jūrų druska. Jau po dviejų procedūrų balsas tampa nebe toks užkimęs, galima lengviau atsikosėti ir kvėpuoti per nosį. Bet to nepakanka, kad peršalimas lengvai atsitrauktų. Nomeda geria nemažai skysčių – uždegimą malšinančių savybių turinčias medetkų, ramunėlių žiedų arbatas.

Taip pat viena veiksmingesnių arbatų nuo peršalimo – imbierų ir medaus. Ją solistė geria ir profilaktiškai. Juk imbierų gėrimas – nepakeičiamas vėsiu oru, jis puikiai sušildo organizmą.

Atlikėja namų vaistinėlėje visada turi ir arbatmedžių aliejaus. „Juo patepu nosies gleivinę, kelis lašus užsilašinu ant pagalvės, nes arbatmedžių aliejus naikina bakterijas“, – patikino Nomeda.

Viena ryškiausių lietuvių operos atlikėjų N.Kazlaus netgi įsigijo specialų šildomąjį čiužinį su specialios keramikos gabalėliais, kad juo pasinaudotų staiga užklupus peršalimui.

Įtiesus čiužinį į lovą, galima šildyti nugarą arba vien tik kojas. Nomeda įsitikino, jog ši priemonė – irgi veiksminga. „Tai – pastarųjų metų mano atradimas gydantis peršalimo ligas“, – patikino pašnekovė.

Nuo spalio iki balandžio vidurio – laikotarpis, kai N.Kazlaus nemažai dėmesio skiria peršalimo ligų profilaktikai. Atlikėja imunitetui stiprinti naudoja bičių duonelę su žiedadulkėmis.

Nomeda kiekvieną rytą prieš valgį sukramto arbatinį šaukštelį bičių duonelės ir užsigeria vandeniu.

Be to, vėsiuoju sezonu atlikėja stengiasi kasdien suvalgyti ir po česnako skiltelę, gerti vitaminą C ir pagardinti savo maistą aitriosiomis paprikomis, nes jos gerina kraujotaką.

Kad nepultų virusai, Nomeda ruošia ir specialią tyrelę: pritarkuoja imbierų, česnakų ir įdeda medaus. Pakanka tokios tyrelės suvalgyti arbatinį šaukštelį per dieną, ir atbaidysite virusus.

Tačiau svarbiausia – tinkamai apsirengti. „Anglai teisingai sako, kad nėra blogo oro, būna tik prasta apranga. Visi atlikėjai žino, jog atšalus orui labiausiai reikia dengti ne ausis, o kaktą.

Todėl turiu nemažai kepurių su snapeliu arba dabar madingų nestoro audinio kaktą dengiančių kepuraičių bei juostų. Taip pat labai svarbu turėti gerus šiltus batus“, – pasakojo Nomeda, besistengianti naudoti liaudiškus ir močiučių patikrintus peršalimo ligų gydymo receptus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.