Patarė, kaip atskirti natūralų medų nuo dirbtinio

Medus – saldžiausia gamtos dovana, dar vadinama skystuoju auksu. Mitybos specialistai įsitikinę, kad jame yra daugybė sveikatai reikalingų medžiagų, kurios veiksmingai gydo uždegimus, gali padėti gydyti peršalimo ligas. Tačiau tai veikia tik tada, kai jis yra visiškai natūralus.

Madus – puiki gydomoji priemonė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Madus – puiki gydomoji priemonė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medaus mišinio sudėtis.<br>D.Umbraso nuotr.
Medaus mišinio sudėtis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 22, 2017, 4:44 PM

Tai paaiškintų faktas, kad meduje galima rasti net 22 aminorūgštiss, 27 mineraliness medžiagos, tarp kurių ir kalcį, cinką, kalį, magnį bei daug vitaminų ir antioksidantų.

Tačiau medus, kuris stovi parduotuvių lentynose nėra sveikesnis net ri už rafinuotą cukrų. Ypatingai pigus medus yra gaminamas Kinijoje, kur sveikatos ir saugos normos yra labai silpnos arba iš vis neegzistuojančios, rašė dailyhealthpost.com

Šiek tiek istorijos

Medus buvo itin vertinamas ir senovėje. Šimtmečius jis buvo naudojamas kaip saldiklis ir gydymo, odos puoselėjimo priemonė. Jau daugiau nei 4000 metų naudojamas medicininiais tikslais medus buvo ir pagrindinė medicinos tėvo Hipokrato pamėgta priemonė.

Kai gydomosios savybės tapo plačiau žinomos, medaus gamyba jau buvo labai išplitusi Senovės Graikijoje ir Sicilijoje. Vėliau jis netgi buvo naudojamas karo laukuose Pirmojo pasaulinio karo metu – chemikas Henris Drysdale Dakinas išrado žaizdų valymo priemonę, kurios viena iš sudedamųjų dalių buvo medus.

Gydymas medumi apima visų kultūrų, regionų ir statusų žmones, o jam populiarėjant išaugo ir išgavimo būdų skaičius. Šiandien stipriai išaugus paklausai parduotuvių lentynose padaugėjo ir netikro, perdirbto medaus ar paprasčiausių jo gaminių, kuriuose vargu ar rastume gydomųjų savybių.

Turi būti žiedadulkių

Pasak Amerikos Maisto ir Vaistų Asociacijos, Pasaulinės sveikatos organizacijos ir Europos Komisijos, tam, kad medus būtų laikomas tikru, jame turi būti žiedadulkių. Kitaip negalima teigti, jog jo kokybė yra patikima.

Šios institucijos nurodo, kad neretai parduotuvių lentynose esantis medus yra apdorojamas aukštoje temperatūroje. Tokiu būdu yra sunaikinamos visos gerosios maistinės medžiagos bei fermentai. Be to, jis dar gali būti praskiedžiamas vandeniu, o naudojant aukšto slėgio technologiją iš jo pašalinamos žiedadulkės.

Vis dėlto taip pat nurodoma, kad paprastai vietinis bei iš Italijos, Vengrijos, Tasmanijos ir Naujosios Zelandijos atkeliaujantis medus savo sudėtyje turėjo daug naudingųjų žiedadulkių.

Kaip atpažinti pigų ir netikrą medų

1. Visada skaitykite etiketes. Jei meduje yra gliukozės ar fruktozės kukūruzų sirupo, tuomet medus nėra tikras.

2. Jei galite, paragaukite. Tikrame meduje turi jaustis gėlių ir žolelių prieskonis, daugelio lietuvių pamėgtas grikių medus išsiskirs ne tik aromatu bet ir sodria, tamsia spalva.

3. Tikras medus, jei jis nėra filtruotas, laikui bėgant turi sutirštėti.

4. Į siklinę įlašinkite keletą lašų jodo ir įdėkite nusipirkto medaus. Jei medus nusidažys mėlyna spalva, tai reiškia, kad jo sudėtyje yra kukurūzų krakmolo ir jis nėra tikras.

5. Įdėkite medaus šaukštą į vandens stiklinę. Natūralus medus netirps ir nuskęs iki stiklinės apačios.

Geriausia medų pirkti iš bitininkų

Lietuva – bitininkų kraštas, todėl gero ir kokybiško medaus sezono metu rasti nėra sudėtinga. Juo prekiaujama turgavietėse, kartais pakelėse ar užsisakyti galima pas bitininkus. Tačiau sezonui pasibaigus kokybiško medaus gauti yra sudėtingiau, todėl visuomet verta atidžiai perskaityti perkamo produkto sudėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.