7 priežastys, kodėl turėtumėte česnaką valgyti kasdien

Česnakas – tai vaistinis augalas, kuris tapo tokiu įprastu produktu kasdienybėje, kad net pamiršome jo unikalias savybes.

 Specialistai tvirtina, kad česnaką reikėtų vartoti ne tik peršalus, o reguliariai.<br> 123rf nuotr.
 Specialistai tvirtina, kad česnaką reikėtų vartoti ne tik peršalus, o reguliariai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-07 09:55

Specialistai tvirtina, kad jį reikėtų vartoti ne tik peršalus, o reguliariai. Štai kodėl turėtumėte česnaką valgyti kasdien:

1. Tapsite patrauklesnis

Visada buvo manoma, kad šio vaistinio augalo kvapas atgraso nuo bet kokio noro bendrauti, bet pastarųjų tyrimų metu nustatyta, kad tai yra klaida, nes česnakas daro vyrus patrauklesnius. Vienintelis apribojimas yra tai, kad likus 12 valandų iki pasimatymo, vyras turėtų suvalgyti tik dvi česnako skilteles, jeigu nori sužavėti moterį.

Paaiškėjo, kad moteris veda iš proto vyro, kuris valgė česnako, kūno kvapas. Mokslininkams sunku paaiškinti šį fenomeną, bet jie tiki, kad taip nutinka tikriausiai dėl česnako antimikrobinių savybių, padarančių prakaito kvapą ne tokį stiprų.

2. Sustiprinsite imuninę sistemą

Visi žino, kad česnakas gali padėti apsaugoti organizmą nuo virusų ir peršalimo ligų. Tačiau mokslininkai dar kartą įrodė, kad norėdami žiemą išvengti ligų, turėtumėme reguliariai vartoti šį vaistinį augalą. Česnake yra gausybė vitaminų, naudingų aliejų, aminorūgščių, o taip pat ir alicino – junginio, naikinančio bakterijas ir grybelius.

Svarbu paminėti tai, kad norėdami save apsaugoti nuo ligų, turėtumėme valgyti būtent šviežią česnaką, nes pjaustydami, traiškydami ar kepindami jį galime panaikinti naudingas savybes.

3. Sureguliuosite kraujo spaudimą

Jei turite aukštą kraujospūdį, specialistai pataria įtraukti į savo mitybos racioną česnaką. Jis plečia kraujagysles ir mažina arterinį spaudimą. Galvos skausmai ir širdies apkrova turėtų išnykti kartu su aukštu kraujospūdžiu.

Teigiama, kad norint išgydyti hipertenziją, per dieną reikėtų suvalgyti po 4 skilteles šio vaistinio augalo. Be to, česnakai gali 10-15 proc. sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, todėl širdies ligų ir insulto pavojus sumažėja beveik dvigubai.

Tačiau nepamirškite, kad tai negali būti naudojama kaip vienintelė gydymo priemonė, o prieš naudodami česnaką ar jo papildus gydyti ligai, turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju.

4. Pagerinsite atmintį

Anot vienos teorijos, žmogaus kūnas ir smegenys sensta dėl cheminių reakcijų, kurių metu vartojame maistą, deguonį ir gaminame energiją. Tačiau šių procesų metu yra naikinamos ląstelės ir laikui bėgant oda tampa nebe tokia stangri, o smegenys nebe taip greitai reaguoja į viską.

Česnakuose yra junginių, kurie aktyvuoja smegenų ląsteles, todėl šis produktas vyresnius žmones gali apsaugoti nuo Alzheimerio ligos išsivystymo, o jaunesniems asmenims pagerinti atmintį.

5. Pagerinsite ištvermę

Česnakas padeda širdžiai ir raumenims kur kas veiksmingiau atlikti savo funkcijas. Jeigu sportuojate, tai šis produktas padės pagerinti rezultatus. Be to, česnakas yra naudingas, nes mažina nuovargį bei pagerina produktyvumą.

6. Pagerinsite plaukų ir odos būklę

Šis vaistinis augalas skatina plaukų augimą, jie tampa ilgesni ir storesni, o ląstelės, atsakingos už odos atsinaujinimą, turi taip pat teigiamą poveikį į česnaką. Natūraliai kolageno ir elastino produkcijai pakanka vos 2 skiltelių per dieną. 

7. Apsaugosite dantis

Česnakas dėl antibakterinių ir antigrybelinių savybių puikiai tinka gerai burnos higienai palaikyti. Tai naikina kenksmingus mikrobus ir gydo dantenų uždegimą. Taip pat šis maisto produktas mažina ėduonies atsiradimą.

Įspėjimas

Kai kuriais atvejais česnako vartojimas gali būti gana pavojingas. Gydytojai nerekomenduoja valgyti česnako nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Vaikams, jaunesniems negu 7 m., galimas tik labai nedidelis kiekis šio vaistino augalo.

Taip pat česnako negalima valgyti esant 2 savaitėms iki operacijos, nes tai paskatins gausesnį kraujavimą. Naudojant česnaką ir produktus su juo ant odos gali atsirasti nudegimo žymių. Taigi, bet kuriuo atveju prieš produkto vartojimą reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku.

Parengta pagal brightside.me

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.