Šią klaidą daro daugelis tėvų – pasekmės gali būti mirtinos

Prasidedant rudeniui labai lengva pasigauti virusą. Sukaitus saulėje tuoj peršalama nuo kondicionierių, grįžtama į mokyklas ir darželius, kur galima užsikrėsti kontakto su kitais metu. Kaip gydytis ir kokią didžiausią, pasak pediatrų, klaidą susirgus vaikui daro tėvai?

 Esame įpratę aspiriną duoti suaugusiajam, tačiau vaikui pasekmės gali būti mirtinos.<br> 123rf.com nuotr.
 Esame įpratę aspiriną duoti suaugusiajam, tačiau vaikui pasekmės gali būti mirtinos.<br> 123rf.com nuotr.
 Temperatūrą pediatrai rekomenduoja mušti nuo 38,5 laipsnių.<br> 123rf.com nuotr.
 Temperatūrą pediatrai rekomenduoja mušti nuo 38,5 laipsnių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2019, 10:24 AM

Leisti organizmui kovoti

Pediatrai nerekomenduoja mažinti nedidelių temperatūrų. Kai kurie tėvai pakilus temperatūrai skuba ją numušti. Tačiau, gydytojų teigimu, taip tik dar labiau pakenkiama. Numušdami sergančiam vaikui temperatūrą, sudarome visas sąlygas virusui daugintis. Pakilusi temperatūra rodo, kad organizmas kovoja ir reiktų leisti jam tą daryti.

Dauguma šeimos gydytojų pabrėžia, kad 3–4 dienos karščiavimo yra normalu. Sunerimti reikia tada, jei vaikas pradėjo sveikti, nukrito temperatūra ir netikėtai ji vėl pakilo. Tai gali reikšti, kad virusas virto bakteriniu uždegimu ir šiam gydyti jau reikės naujų pajėgų.

Kitais atvejais leistina temperatūra paprastai yra iki 38,5 laipsnių pagal Celcijų (kalbant apie vaikus, ne apie naujagimius). Tik pakilusią virš šios ribos, ją rekomenduojama numušti.

Vitaminų verpete

Vitaminai puikiai tinka, kuomet esi sveikas. Pavyzdžiui, beveik visiems Lietuvoje gyvenantiems žmonėms, ypač vaikams, nuolat šiek tiek trūksta vitamino D. Taip yra dėl to, kad mūsų šalyje saulė – retas svečias, o būtent jos šviesa yra pagrindinis vitamino D šaltinis. Todėl vartoti šį vitaminą žiemos metu reikia kone visiems.

Tačiau, pediatrų teigimu, sergant vitaminų būtina atsisakyti. Kai kurie vaikams duoda vitaminus ir sergant, bet jie tik apkrauna organizmą, mat tuo pat metu kepenys dar turi apdoroti ir nuo ligos geriamus vaistus. Mūsų organizmo laboratorija pervargsta.

Taip pat vitaminai netinka ir vartojant antibiotikus. Prie jų kur kas svarbiau yra vartoti gerąsias bakterijas. Tiesa, gerųjų bakterijų negalima gerti tuo pat metu kaip ir antibiotikų – svarbu padaryti bent poros-trijų valandų tarpą.

Didžiausias pavojus

Taip pat pavojinga vaikus gydyti vienu populiariu vaistu – aspirinu. Aspirinas yra vienas seniausiai vartojamų vaistų, skirtų malšinti skausmą ir uždegimą. Kai kuriems žmonėms jis – lyg pirmosios pagalbos sinonimas. Tačiau vaikui duodamas aspirinas gali turėti gyvybei pavojingų šalutinių poveikių. Kitaip tariant, gydyti skirtas vaistas gali tapti mirtinu.

„Pakilus temperatūrai, blogai vaikui duoti aspirino. Įrodyta, kad aspirinas, ypač po gripo ar vėjaraupių, sukelia sindromą, kuris pasireiškia smegenų edemomis – pažeidžiamos smegenys, kepenys. Tokiu atveju atsiranda net 40 proc. mirtingumas. Duodami vaikui aspirino rizikuojate jo netekti“, – šia tema rodytoje laidoje „Klauskite daktaro“ įspėjo pediatras Rolandas Selvestravičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.