Širdies liga pakeitė Jono gyvenimą: dažnai užduoda sau vieną klausimą

Jau ilgus metus su širdies bei kraujagyslių ligomis kovojantis Jonas (48 m.) dalinasi savo istorija. Vyras pasakoja, jog atrasti tinkamą ligos gydymą ir pritaikyti vaistus buvo nepaprastai sunku. Vis dėlto pasiekti puikią savijautą padėjo tiek asmeninis sąmoningumas, vidinė stiprybė, tiek ir pasitikėjimas bei bendradarbiavimas su medikais.

Atlikus ultragarso tyrimus buvo diagnozuotas širdies raumens padidėjimas bei ženkliai pakilęs cholesterolio kiekis kraujyje.<br>123rf nuotr.
Atlikus ultragarso tyrimus buvo diagnozuotas širdies raumens padidėjimas bei ženkliai pakilęs cholesterolio kiekis kraujyje.<br>123rf nuotr.
Pasiekti puikią savijautą padėjo tiek asmeninis sąmoningumas, vidinė stiprybė, tiek ir pasitikėjimas bei bendradarbiavimas su medikais.
Pasiekti puikią savijautą padėjo tiek asmeninis sąmoningumas, vidinė stiprybė, tiek ir pasitikėjimas bei bendradarbiavimas su medikais.
Vaistus kurį laiką vartojo būtent taip, kaip buvo paskyręs gydytojas.<br>LR archyvo nuotr.
Vaistus kurį laiką vartojo būtent taip, kaip buvo paskyręs gydytojas.<br>LR archyvo nuotr.
Fiziniam aktyvumui, kokybiškam poilsiui bei pilnavertiškai mitybai Jonas skiria kur kas daugiau dėmesio.<br>Unsplash nuotr.
Fiziniam aktyvumui, kokybiškam poilsiui bei pilnavertiškai mitybai Jonas skiria kur kas daugiau dėmesio.<br>Unsplash nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 10, 2021, 9:57 AM, atnaujinta Feb 10, 2021, 1:54 PM

– Kada pajutote pirmuosius ligos simptomus? Kaip jie pasireiškė?

– Pirmieji simptomai pasireikė prieš 15 metų, kuomet man buvo 33. Puikiai pamenu, jog nuolatinis stresas bei sunkumai darbe, deja, tapo mano kasdienine realybe.

Netrukus pajaučiau, jog mano iššūkių bagažą papildė staiga prasidėjęs stiprus ir nevaldomas galvos skausmas bei svaigimas. Nors niekada nebuvau linkęs stipriai sureikšminti tokių negalavimų, tačiau nujaučiau, jog šį kartą gali būti kažkas rimto.

– Kokie buvo jūsų tolimesni veiksmai? Ar kreipėtės į gydytojus?

– Galvos skausmai vargino diena iš dienos, todėl nusprendžiau griebtis nuskausminamųjų. Vaistus vartojau gana dažnai, tačiau skausmai nesiliovė. Prabėgus kelioms savaitėms supratau, jog savarankiškai susidoroti su iškilusiais sveikatos sutrikimais nepajėgsiu, todėl nusprendžiau pagalbos ieškoti pas medikus. Prireikė vos kelių tyrimų ir mano nuogąstavimai pasitvirtino – man buvo diagnozuotas padidėjęs kraujo spaudimas (hipertenzija).

– Ar laikėtės visų gydytojo rekomendacijų?

– Neslėpsiu, gydytojo ištarti žodžiai mane privertė suvokti situacijos rimtumą, todėl paskirtus vaistus kurį laiką vartojau būtent taip, kaip buvo paskyręs gydytojas. Man taip pat buvo rekomenduota apsilankyti ir pas kineziterapeutą, nes dėl fizinio aktyvumo stokos mano kūnas buvo sustingęs. Laikydamasis šių gydytojo rekomendacijų pradėjau jausti visapusišką palengvėjimą. Netrukus nutiko tai, dėl ko šiandien gailiuosi labiausiai – pagerėjus savijautai nustojau laikytis gydytojo nurodymų.

– Koks buvo šio gydymo proceso rezultatas? Kaip situacija vystėsi vėliau?

– Pradžioje vyko efektyvių, man tinkančių vaistų paieškos. Atrasti tinkamus medikamentus nebuvo lengva. Vieni vaistai kraujo spaudimą sumažindavo per daug, tuo tarpu kiti situacijos nekeisdavo išvis. Pasitaikė atvejų, kuomet vaistai sukeldavo ir pašalinių efektų, tokių kaip sausas kosulys ar nuovargis.

Nuolatinės tinkamų vaistų paieškos vis labiau mažino mano vidinę motyvaciją stengtis. Tai buvo tikrai sunkus laikotarpis, reikalaujantis didelių psichologinių resursų. Vis dėlto atitaikius vaistus, atsikratyti simptomų pavyko.

Klaidingas įsitikinimas, jog pagaliau esu sveikas lėmė tai, jog nustojau laikytis visų gydytojo rekomendacijų. Vaistus gėriau tik pasijutęs prastai, nors gydytojas ne kartą akcentavo, jog gydymą privalau tęsti visą laiką.

Po kelių metų įvykęs profilaktinis vizitas pas gydytojus mane šokiravo. Atlikus ultragarso tyrimus buvo diagnozuotas širdies raumens padidėjimas bei ženkliai pakilęs cholesterolio kiekis kraujyje. Nors aukštas cholesterolio lygis kraujyje visuomet buvo didelė mano problema, tačiau šįkart buvo pasiekta pavojinga riba. Visuomet žinojau, jog cholesterolio kiekiui kraujyje didžiausią įtaką daro mityba.

Stengiausi vadovautis sveikos mitybos principais, tačiau panašu, jog to neužteko. Netrukus gydytojas patvirtino, kad mano atveju cholesterolio kiekis turi tendenciją nuolat kilti, tam didžiausią įtaką gali daryti genetika.

Kovodamas su aukštu cholesterolio kiekiu kraujyje, pradėjau maitintis dar sveikiau, tačiau mano būklei tai nedarė praktiškai jokios įtakos. Vizitai pas gydytojus ėmė dažnėti, o jų metu atliekami tyrimai galop parodė, jog mano kraujagyslės yra užsikimšusios. Taigi, gydytojas galiausiai priėmė sprendimą paskirti man dar vieną vaistą, kuris padėtų kontroliuoti cholesterolio kiekį.

– Kaip jaučiatės šiuo metu? Kas jums padeda kontroliuoti sveikatos būklę?

– Šiandien mano savijauta yra gera. Labai džiaugiuosi gydytojų profesionalumu bei, žinoma, savo paties sąmoningumu. Puikiais rezultatais pradėjau džiaugtis tik visapusiškai pakeitęs savo gyvenimo būdą. Kasdienis vaistų vartojimas tapo savaime suprantamu įpročiu bei mano gyvenimo dalimi. Fiziniam aktyvumui, kokybiškam poilsiui bei pilnavertiškai mitybai skiriu kur kas daugiau dėmesio.

Reguliariai matuojuosi spaudimą, registruodamas jį žurnale, kad gydytojas galėtų stebėti pokyčius ir, esant reikalui, tinkamai pakoreguoti gydymą.

Nors pradžia ir buvo sunki, tačiau pripratau prie naujo gyvenimo būdo ir šiandien jis man nesukelia jokių nepatogumų. Suprantu, kad sveikos gyvensenos principai yra būtent tai, ko man reikia labiausiai. Malonu jaustis gerai bei regėti kartu besidžiaugiančius šeimos narius. Tai – didžiausia mano motyvacija.

– Ko jus išmokė ši išgyventa patirtis?

– Kovodamas su širdies ir kraujagyslių ligomis supratau, kad šie negalavimai yra labai rimti. Išmokau labiau vertinti sveikatą bei pamilti sveiką gyvenimo būdą. Supratau, kad atsiradus net ir menkiausioms sveikatos problemoms yra būtina kreiptis į specialistus bei imtis visų reikiamų priemonių, siekiant užkirsti kelią tolimesniam ligos vystymuisi.

Tikiu, jog ši taisyklė galioja ne tik širdies ir kraujagyslių ligų kontekste. Kita didelė pamoka buvo ta, kai mano kolega, atletiškas, stiprus ir sveikas vyras, sulaukęs 46 metų, patyrė širdies smūgį.

Nors iš pažiūros jis buvo sportiškas ir sveikas žmogus, deja, buvo gerokai padidėjęs jo cholesterolio kiekis kraujyje, į kurį jis nekreipė dėmesio.

– Galbūt turite rekomendacijų, kuriomis galėtumėte pasidalinti su žmonėmis, susiduriančiais su panašiomis problemomis?

– Kartais atrasti tinkamą ligos gydymą yra be galo sunku, tačiau pasitikėti ir vadovautis gydytojų rekomendacijomis sveikimo procese yra bene svariausia. Motyvacijos stoka gali tapti nelengva kliūtimi, tačiau vidinis noras suvaldyti ligą turėtų imti viršų.

Sveika mityba ir sportas nedaro stebuklų, bet yra svarbūs viso gydymo komponentai. Žvelgiant atgal – vartojau per daug sūraus maisto, kavos, tabako ir alkoholio. Visa tai kardinaliai pakeičiau.

Kartais leidžiu sau pasimėgauti, tačiau darau tai saikingai ir atsakingai. Esu tikras, jog atradus tinkamą gydymą bei suvaldžius ligos eigą, atgauti gyvenimo harmoniją yra tikrai įmanoma. Todėl be galo džiaugiuosi, kad turiu galimybę pasidalinti savo istorija su kitais.

Teva kuriami vaistai padeda gydyti daugiau nei 200 milijonus žmonių visame pasaulyje. Mes žinome, jog už kiekvieno paciento slypi istorija. Šie iššūkiai mus įkvepia rasti sprendimus, padedančius kovoti su sveikatos problemomis.

Mes taip pat žinome, jog lėtinės ligos daro įtaką pacientų gyvenimui viena ar kita prasme. Būtent todėl ir sukūrėme Rūpinamės Sveikata – svetainę, kurioje rasite daugybę naudingos informacijos apie šias ligas, pacientų istorijas bei dar daugiau. Čia taip pat rasite naudingų patarimų, kurie padės jums išvengti sveikatos problemų bei su jomis kovoti.

Apsilankykite https://www.teva.lt/rupinames-sveikata internetiniame puslapyje ir sužinokite daugiau apie širdies bei kitas lėtines ligas. NPS-LT-NP-00005

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.