Požymiai, rodantys netinkamą gyvenimo būdą: svarbu nenumoti ranka ir imtis veiksmų

Tikriausiai daugelis iš mūsų bent kartą esame patyrę nuovargio jausmą be jokios iškart suvokiamos priežasties. Išsekęs organizmas gali būti nepilnavertės mitybos, fizinio aktyvumo arba svarbių vitaminų bei mineralų trūkumo pasekmė. Kasdien skubėdami dažnai neatrandame laiko pasirūpinti savimi, o sulaukę prastos sveikatos signalų ieškome veiksmingų būdų greitai išspręsti problemas. Šeimos gydytoja Gintarė Padriezienė pasakoja, kas padeda kovoti su nusilpusiu organizmu bei pataria, kaip išsirinkti kokybiškus maisto papildus.

nuovargis<br>123rf nuotr.
nuovargis<br>123rf nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Padriezienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Padriezienė<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-21 10:17

Netinkamą gyvenimo būdą parodo neretai ignoruojami, bet itin svarbūs požymiai: nuovargis, suprastėjusi miego kokybė, nusilpęs imunitetas, nuotaikų kaita ar net išberta oda. Dažnai tokių rodiklių nesureikšminame ir ieškome įvairių pasiteisinimų – kaltę suverčiame įtemptam gyvenimo būdui, stresui ar tiesiog kasdienei rutinai.

Šeimos gydytoja G. Padriezienė, kosmetikos ir maisto papildų e. parduotuvės Newcrush konsultantė, sako, kad būtent šie ženklai – pradiniai netinkamos gyvensenos signalai, ir pataria nelaukti, kol jie sukels rimtesnių sveikatos problemų.

„Šiais laikais turime galimybę atlikti įvairius tyrimus ir sužinoti, kokių medžiagų mums trūksta ir kokie rimtesni sveikatos sutrikimai dėl jų trūkumo gresia. Todėl įžvelgus pirmus savijautos prastėjimo ženklus labai svarbu nepanikuoti ir pasikonsultuoti su specialistu.

Jis paskirs tyrimus ir pasiūlys tinkamiausias priemones savijautai pagerinti. Jeigu tokios galimybės nėra ir nusprendžiama organizmą stiprinti savarankiškai – vertėtų tinkamai pasirinkti maisto papildus ir vitaminus“, – pažymi ji.

Vitaminas D – ne tik saulei šviečiant

G. Padriezienės teigimu, būtent vitaminas D yra svarbus imunitetui formuoti ir palaikyti.

„Jis padeda organizmui įsisavinti kalcį iš maisto ir maisto papildų, taip pat gali padėti palaikyti tinkamą raumenų ir skeleto funkciją, nervinių impulsų perdavimą. Kartu su kalciu vitaminas D taip pat labai svarbus vyresniems žmonėms – esant silpnesniems kaulams, prastesnei širdies ir kraujagyslių veiklai, taip pat, žinoma, nervinei sistemai“, – kalba ji.

Gydytoja priduria, kad svarbu nepamiršti ir kitų labai svarbių vitaminų, tokių kaip C, A, E, B, mineralų ir elektrolitų: geležies, magnio, natrio, kalio.

Kaip išsirinkti tinkamus vitaminus?

Renkantis vitaminus, šiandien, pasak G. Padriezienės, taip pat susiduriame su problema – maisto papildų ir vitaminų pasiūla yra didesnė už paklausą, todėl vis sudėtingiau suprasti, kuriuos preparatus rinktis, įvertinti, ar jie išties kokybiški. Todėl, pataria G. Padriezienė, reikėtų atkreipti dėmesį į produkto sudėtį ir pakuotę.

„Vitaminų komplekso pakuotė turėtų būti sudaryta iš ekologiškų medžiagų, tamsaus stiklo. Aukštos kokybės produkcijos tiekėjai prideda ir specialų kokybės ženklą“, – pabrėžia Newcrush konsultantė.

Sveikatos priešas – blogi mitybos įpročiai

Be maisto papildų ir vitaminų įtraukimo į racioną, būtina atsižvelgti ir į mitybą. Grožio konkursų finalininkė, aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą puoselėjanti Gintarė Dainytė teigia, kad ypač dažnai tarp jaunų merginų praktikuojamos drastiškos dietos nėra geras pasirinkimas. Sveika mityba, pasak jos, yra nuolatinis darbas.

„Jeigu žmogaus kūnas yra lieknas ir gerai atrodo, dar nereiškia, kad yra sveikas. Norint pasiekti tokį rezultatą greitai, prieš grožio konkursus ar vasaros sezoną, dažnai laikomasi drastiškų dietų arba tiesiog badaujama. Tokie sprendimai prasti, nes organizmas patiria šoką, prasideda įvairios ligos, o nereikalingi kilogramai vėliau vis tiek sugrįžta“, – sako ji.

Jai pritaria ir gydytoja G. Padriezienė, sakanti, kad visavertė, įvairi ir subalansuota mityba yra sveiko organizmo pagrindas, nes kartu su ja gauname ir reikiamų mineralų bei vitaminų. Pasak jos, svarbu suvokti ir tai, kad maisto papildai nėra mitybos pakaitalai, todėl tik jų papildytas kokybiškas racionas gali turėti teigiamos įtakos tiek sveikatai, tiek kūno linijoms.

Sveika mityba – brangus malonumas?

Sveika mityba reikalauja daug išlaidų – dažnai girdimas mitas. G. Dainytė teigia, kad tikrai galima rasti įvairių mitybos planų ir pritaikyti juos pagal savo poreikius bei kišenę. Atsakingai ir kruopščiai sudarant mitybos planą, įtraukiant sveikus, bet nebrangius produktus, galima net sutaupyti.

„Susidariau tokį mitybos planą, kuriame gausu sveikų produktų, ir finansiškai nenukentėjau. Lašišą, kuri yra brangesnė, pakeičiau į vištieną, kurios kaina mažesnė, bet tai taip pat sveikas ir skanus maistas. Yra įvairių sveikų maisto produktų, tačiau reikia įdėti pastangų ir pagalvoti, kas jums tinka“, – akcentuoja pašnekovė.

Anot jos, sveiką mitybą dažniausiai tapatiname su didesnėmis išlaidomis, tačiau, skiriant jai laiko, įmanoma valgyti ne tik nebrangiai, bet ir sveikai, o už tai padėkos ne tik piniginė, bet ir organizmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.