Paauglių apsauga nuo nikotino: draudimą apeina visi, kas netingi

Nuo liepos įsigaliojo draudimas prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis su skysčiais. Į lentyną leista padėti tik tabako skonio ir kvapo gaminius. 

Pre­ky­bi­nin­kai ra­do, kaip drau­di­mą apei­ti, – ant pa­kuo­tės aiš­kiai ne­nu­ro­do pro­duk­to sko­nio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pre­ky­bi­nin­kai ra­do, kaip drau­di­mą apei­ti, – ant pa­kuo­tės aiš­kiai ne­nu­ro­do pro­duk­to sko­nio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pre­ky­bi­nin­kai ra­do, kaip drau­di­mą apei­ti, – ant pa­kuo­tės aiš­kiai ne­nu­ro­do pro­duk­to sko­nio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pre­ky­bi­nin­kai ra­do, kaip drau­di­mą apei­ti, – ant pa­kuo­tės aiš­kiai ne­nu­ro­do pro­duk­to sko­nio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pre­ky­bi­nin­kai ra­do, kaip drau­di­mą apei­ti, – ant pa­kuo­tės aiš­kiai ne­nu­ro­do pro­duk­to sko­nio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pre­ky­bi­nin­kai ra­do, kaip drau­di­mą apei­ti, – ant pa­kuo­tės aiš­kiai ne­nu­ro­do pro­duk­to sko­nio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 8, 2022, 1:07 PM

Tiesa, netrukus imta pirštu baksnoti, kad įstatymo nesilaikoma, o įvairiaspalvės elektroninių rūkalų pakuotės ir toliau vilioja pirkėjus.

Draudimu viltasi nuo rūkalų apsaugoti jaunimą, nes pastebėta, kad skoninės elektroninės cigaretės kelia ypač didelį susidomėjimą tarp jaunų žmonių. Vis dėlto prekybininkai rado kaip draudimą apeiti – ant pakuotės aiškiai nenurodo produkto skonio, o pirkėjui susiprasti padeda dėžutės spalva.

Skonis – subjektyvi juslė, tad pažeidėjų nutverti už rankos nesiseka. Procesas ilgas, nes parduodamus produktus reikia ištirti laboratorijoje, Lietuvoje parduodamų elektroninių cigarečių mėginiai keliaus į užsienį, o rezultatų dar reikės gerokai palaukti.

Taip pat paaiškėjo, kad internetinė erdvė apskritai nekontroliuojama, ir Tabako kontrolės įstatymo (TKĮ) spragos tapo dar akivaizdesnės. Keista, draudimas galioja jau tris mėnesius, bet ar jis iš tikrųjų veikia?

El.cigaretes tirs užsienyje

Kad skoninės elektroninės cigaretės iš prekybos nedingo, pripažįsta ir draudimą inicijavęs Seimo narys Mykolas Majauskas.

„Įsigaliojus skonių draudimui ne visas verslas elgėsi socialiai atsakingai ir ėmėsi būtinų priemonių draudimams įgyvendinti. Šiuo atveju tikslinga būtų kalbėti tik apie kelias įmones, kurios piktybiškai nesilaiko teisės aktų ir toliau tęsia prekybą elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis su skoniais“, – pažymėjo M.Majauskas.

Jis pridūrė, kad pažeidimus darančios įmonės nustatytos, jų atžvilgiu pradėti tyrimai. Įstatymo nesilaikančias įmones gaudo Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT). Liepą ir rugpjūtį parduotuvėse ir degalinėse atlikta 20 patikrinimų.

„Atrinkti 28 mėginiai toliau vertinti ir tirti iš dažniausiai pasitaikančių prekės ženklų („Whoop“, „Salt“, „Abar“)“, – nurodė VVTAT Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyresnioji patarėja Milda Deimantė.

Pasak jos, dėl TKĮ numatyto elektroninių cigarečių ir elektroninių cigarečių pildyklių ženklinimo reikalavimų nesilaikymo išnagrinėta 10 bylų, skirtos baudos nuo 750 iki 1500 eurų.

„VVTAT taip pat kreipėsi į Danijos, Lenkijos, Prancūzijos laboratorijas ir pateikė užklausas visų ES šalių rinkos priežiūros ryšių palaikymo tarnyboms. Į užklausas apie galimybę atlikti elektroninių cigarečių kvapų tyrimus atsiliepė viena Danijos laboratorija, ji pasiūlė atlikti kvapų nustatymo testą. Į laboratoriją išsiųsta 16 skirtingų pavadinimų (trijų populiariausių prekių ženklų) elektroninių cigarečių. Rezultatus planuojama gauti lapkričio mėnesį“, – informavo M.Deimantė.

Draudimas priimtas skambiai, tačiau jo įgyvendinimas tapo našta VVTAT. M.Majauskas pripažįsta, kad trūksta specialistų, kurie kontroliuotų elektroninių cigarečių prekybą.

„Kiek man žinoma, TKĮ priežiūrą vykdančioms institucijoms šiuo metu nepakanka esamų pajėgumų užtikrinti visų šiame įstatyme išdėstytų nuostatų įgyvendinimą. Trūksta žmogiškųjų išteklių, ne visos institucijos dar turi reikiamus įgaliojimus, pvz., atlikti kontrolinius pirkimus. Šie veiksniai apsunkina sklandų priežiūros mechanizmo veikimą ir TKĮ nuostatų laikymąsi.

Todėl būtų prasminga suteikti daugiau įgaliojimų priežiūros institucijoms. Taip pat svarbu užtikrinti ir jų tinkamą aprūpinimą finansiniais ištekliais, kad būtų tinkamai apsaugoma viena svarbiausių visuomenės vertybių – visuomenės sveikata“, – pabrėžė Seimo narys.

Prekyboje – netvarka

Dar nepavyko pažaboti rūkalų įvairovės parduotuvėse, bet jau susigriebta, kad internete apskritai jokios taisyklės negalioja. Seimo narys Vytautas Kernagis sako, kad elektroninėje erdvėje šiuo metu uždrausti produktai parduodami be jokių apribojimų, o prekybininkų niekaip nenubausi, nes įstatymo jie nelaužo, tik naudojasi jo landomis.

„Nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojus draudimui parduoti elektronines cigaretes ir jų pildykles su skoniais kai kurie ūkio subjektai, piktybiškai darantys pažeidimus, siekdami išvengti savo interneto svetainės blokavimo ir atsakomybės jas registruoja užsienyje, o prekybą vykdo Lietuvoje. Tokiu atveju Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) negali uždrausti informacijos skleidimo“, – teigė V.Kernagis.

Jis siūlo, kad užsienyje registruotos interneto svetainės galėtų būti blokuojamos tinklo paslaugų teikėjų, jei tinklalapio turinys neatitinka Lietuvos įstatymų.

M.Majauskas pabrėžia, kad netvarka internete vyravo ir anksčiau, o liepą įsigaliojęs draudimas ją tik išryškino.

„Tai nėra įstatymo spraga, susijusi tik su skonių draudimu elektroninėse cigaretėse ir jų pildyklėse, nes nuotolinės prekybos ir reklamos draudimas galioja visiems tabako gaminiams ir su tabako gaminiais susijusiems gaminiams.

Tačiau ši problema labiausiai išryškėjo būtent uždraudus naudoti skonius elektroninėse cigaretėse. Manau, būtina imtis papildomų priemonių iškilusioms problemoms spręsti“, – situaciją pakomentavo M.Majauskas.

Skatins eksperimentuoti?

Laikinoji NTAKD vadovė Gražina Belian taip pat teigia, kad liepą įsigaliojęs draudimas liko tik popieriuje, dažnai jo tiesiog nesilaikoma, o patirtis rodo, kad elektroninės cigaretės itin populiarios tarp paauglių, jas išbando ir tie, kurie anksčiau nerūkė.

„Jauni vartotojai teigia, kad skoniai yra pagrindinė priežastis, kodėl jie rūko elektronines cigaretes. Kvapiosios medžiagos užmaskuoja neigiamą nikotino poveikį, palengvindamos tolesnį jo vartojimą, vedantį į priklausomybę“, – pažymėjo G.Belian.

Elektroninės cigaretės skirstomos į uždaro ir atviro tipo. Pirmosiose galima garinti tik specialiai tam numatytus skysčius, o atviro tipo elektroninės cigaretės leidžia eksperimentuoti – garinti, kas tik šauna į galvą. Kiekvienas gali susikurti sau patinkantį skonį.

„Kyla pagrįsta rizika, kad eksperimentuoti mėgstantys vartotojai gali pasigaminti tokį elektroninių cigarečių skystį, kurio vartojimas gali sukelti neigiamų pasekmių sveikatai.

Neatmestina ir tai, kad kai kurie vartotojai, siekdami patirti aštresnių pojūčių, elektroninių cigarečių skysčiui gaminti gali panaudoti psichotropiniu ar narkotiniu poveikiu pasižyminčias medžiagas ir tokio pasigaminto elektroninio skysčio naudojimas atviro tipo elektroninėse cigaretėse gali turėti negrįžtamų pasekmių sveikatai arba netgi tapti mirties priežastimi“, – įspėjo G.Belian.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.