Žaibiškai išpopuliarėjęs „stebuklingas“ vaistas svoriui mesti – tik tuščias pažadas?

Norintys atsikratyti antsvorio galėtų sulieknėti be dietų ar badavimo, tik naudodami veikliąją medžiagą, vadinamą semaglutidu. Bet stebuklinga priemonė turi ir pavojų. Kas tai? Tiesiog pažadas, kuris atrodo perdėtas?

Svorio metimas, svarstyklės<br>123rf nuotr.
Svorio metimas, svarstyklės<br>123rf nuotr.
Fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
Fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
Fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
Fizinis aktyvumas<br>123rf nuotr.
E.Muskas.<br>Scanpix / Reuters nuotr.
E.Muskas.<br>Scanpix / Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 11, 2023, 7:53 AM

Daugelis, kurie tuo patiki, galėtų lyg burtų lazdelei mostelėjus sumažinti daugelį sveikatos problemų ir geriausiu atveju gerokai prailginti gyvenimą. Bet visuomenė ateityje gali susidurti ir su didelėmis pasekmėmis.

Turite varginantį antsvorį? Sunku save nuteikti nuolat lankytis kūno rengybos studijoje ir nenorėtumėte iš pagrindų pakeisti savo mitybos? Tuomet reikia kartą per savaitę po oda susileisti veikliosios medžiagos semaglutido. Paprasta ir patogu, o po dviejų mėnesių be didelių pastangų netenkama kelių kilogramų.

„Tai – svarbi naujovė“, – patikino Leipcigo (Vokietija) universiteto profesorė Anja Hilbert, daugiausia dėmesio skirianti nutukimo ir valgymo sutrikimo problemoms.

Tokios nuomonės ir daugelis gydytojų, kurie rūpinasi didelį antsvorį turinčiais pacientais. Medikai nesėkmingai daugelį metų bando sumažinti jų svorį keisdami gyvenimo būdą.

Antsvoris yra vienas svarbiausių daugybės ligų – nuo nugaros skausmų, aukšto kraujospūdžio iki įvairių vėžio rūšių – rizikos veiksnių. Bet iki šiol nebuvo jokio veiksmingo medikamento šiems rizikos veiksniams pašalinti.

Tai dabar galėtų pakeisti semaglutidas. Daugelis išsamių studijų atskleidė, kad antsvorio turintys žmonės po 15 mėnesių savaitinės injekcijos vidutiniškai neteko 10–15 procentų savo svorio.

Nuo 2022-ųjų vasario veiklioji medžiaga semaglutidas patvirtinta Europos Sąjungoje itin dideliam antsvoriui gydyti. Medikamentą gali skirti gydytojas, kai kūno masės indeksas siekia 30 ir daugiau. Jei pacientas turi šalutinių ligų, pavyzdžiui, aukštą kraujospūdį ar serga diabetu, tuomet jo galima išrašyti, kai kūno masės indeksas yra 27 ir daugiau.

Semaglutidas priklauso vadinamajai GLP-1 analogo grupei ir reguliuoja insulino išsiskyrimą, kuris atlieka lemiamą vaidmenį sergant antrojo tipo diabetu. Todėl nuo 2018-ųjų ši veiklioji medžiaga skiriama ir diabetui gydyti.

Atrodo, kad medikamentas, be kita ko, daro poveikį atitinkamoms galvos smegenų valdymo sritims, mažindamas alkio ir padidindamas sotumo jausmą. Šis poveikis yra reikšmingas svoriui numesti. Apetitas mažesnis, greičiau pasijuntama sočiu ir valgoma atitinkamai mažiau.

Nauja įžymybių mada

Paaiškėjus semaglutido veiksmingumui juo susidomėjo ne vien sveikatos problemų kamuojami nutukusieji. Tokios įžymybės kaip Pietų Afrikos Respublikos, Kanados ir JAV verslininkas Elonas Muskas (51 m.) tapo semaglutido aistruoliu.

Jis į savo „Twitter“ paskyrą įkėlė nuotraukas, kaip jo kūnas atrodė praėjusią liepą ir kaip šių metų balandį.

Socialinį tinklą „TikTok“ nuomonės formuotojai taip pat užtvindė savo atvaizdais iki semaglutido vartojimo ir po to, kai jo pavartojo. Juos peržiūrėjo šimtai milijonų lankytojų.

Atrodo, kad socialiniuose tinkluose semaglutidas jau dabar suvokiamas kaip gyvenimo būdo medikamentas, kuris gali kontroliuoti kūno svorį. Bet dar neįrodyta, kad ši medžiaga sumažina, pavyzdžiui, širdies ir kraujotakos ligų riziką.

Semaglutido populiarumas socialiniuose tinkluose irgi kai ką atskleidžia.

„Iliuzija, kad grožio idealo požiūriu dauguma žmonių tapo pakantesni, o tai pastaruoju metu kartkartėmis tvirtinama. Atrodo, kad tiesa yra kitokia: lieknumas iki šiol tebėra pagrindinis grožio požymis“, – sakė Brėmeno (Vokietija) universiteto psichologas Friedrichas Schorbas. Jis tyrinėja ir diskriminavimo dėl svorio temą.

„Dėl nudailinto kūno pasaulio socialinėje žiniasklaidoje vaikai ir jaunimas įsivaizduoja, kad reikia tik būti lieknam ir savaime tapsi laimingas. Vaikomasi idealo, o savarankiški sprendimai lieka nuošalyje“, – sakė psichologas Florianas Hammerle.

Problema kilo dar praėjusio amžiaus pabaigoje, kai grožio idealas buvo užkeltas ant itin aukšto pjedestalo ir ypač vertinamas.

Ar semaglutidas gali nublokšti visuomenę 30 metų atgal, kai pavieniai grožio idealai darė įtaką visuomenei ir slopino įvairovę?

Manoma, kad to neatsitiks. Atlikti tyrimai su pelėmis atskleidė, kad dėl veikliosios medžiagos semaglutido poveikio svorio numetama tuo daugiau, kuo didesnis antsvoris. Tai reiškia, kad šio medikamento injekcija pasinaudojęs normalaus svorio žmogus vargu ar galėtų jį sumažinti.

Semaglutidas tikrai nepadaro žmogaus liekno – galėtų geriausiu atveju padėti, kad normalus svoris vėl taptų norma.

Sportas – daug naudingesnis

Esama ir šalutinio poveikio. Gydymo pradžioje, specialistų teigimu, beveik visi pacientai skundžiasi pykinimu. To laikui bėgant dažnai nebelieka. Todėl dozavimas paprastai pirmomis savaitėmis didinamas pamažu.

Gali pasireikšti galvos, pilvo skausmai, vėmimas, viduriavimas. Dauguma šalutinių poveikių praeina po kelių savaičių ir tėra maža bėda pacientams, kurie daugelį metų beviltiškai kovojo su antsvoriu.

Pavojingesnis šalutinis poveikis pasireiškia labai retai, pavieniais atvejais pasitaiko kasos uždegimų.

Tačiau vėl atsisakius semaglutido būna sunku. Ligšiolinės studijos byloja, kad tuomet daugelis žmonių vėl greitai priauga svorio. Dabartiniai tyrimai rodo, kad tai – viso gyvenimo terapija. Bet ir apie ilgalaikes pasekmes dar nėra jokių išvadų.

Kita rizika – semaglutidas galėtų turėti neigiamą poveikį žmogaus elgesiui. Daugelis, kurie savo svorį kontroliuoja kassavaitine injekcija, žiemą galbūt nebeturi noro bėgioti gryname ore, nes tai laiko kančia. O juk fizinis aktyvumas padeda kontroliuoti kūno svorį ir tai tik dalis jo naudos sveikatai.

Judėjimas sumažina tokių ligų kaip aterosklerozė, diabetas, nugaros skausmai riziką, palaiko imuninės sistemos pusiausvyrą, stiprina raumenis, širdies ir kraujotakos sistemą. Viso to nebėra, kai žmonės griebiasi injekcijų, o ne sportuoja.

Tai – viena didžiausių rizikų, kurią sukelia didėjančios medicinos galimybės. Nebesistengiama savo jėgomis būti geros fizinės formos, nes yra priemonė, kuri neva sprendžia svarbiausią problemą.

Semaglutidas – gerosios ir šešėlinės medicinos pažangos derinys.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.