Paaiškėjo, kas padeda išlaikyti sveikas smegenis ir lėtina senėjimą

Trumpas popietės miegas gali būti naudingas smegenų sveikatai, teigia Londono universiteto koledžo tyrėjai.

Popietės miegas<br>123rf nuotr.
Popietės miegas<br>123rf nuotr.
Smegenų tyrimai<br>123rf nuotr.
Smegenų tyrimai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 7:15 PM

Tyrėjų komanda nustatė, kad tų žmonių, kurie dieną snūsteli, smegenys buvo 15 kubinių centimetrų didesnės, o tai gali sulėtinti senėjimą 3–6 metais.

Tačiau pabrėžiama, kad popietės miegas neturėtų būti ilgesnis nei 30 minučių.

Tiesa, tyrėjai pastebėjo, kad daugeliui žmonių būtų sudėtinga pasinaudoti jų rekomendacija, nes popietės miegas nėra suderinamas su daugumos įmonių darbo kultūra.

„Mes manome, kad pogulio miegas gali būti naudingas visiems“, – nurodė dr. Viktorija Garfild. Pasak jos, tyrimo rezultatai – „gana nauji ir labai įdomūs“.

Įrodyta, kad kūdikystėje pogulio miegas yra labai svarbus mūsų vystymuisi, tačiau su metais daugelis to atsisako. Tik išėjus į pensiją popietės miego populiarumas išauga. 27 proc. vyresnių nei 65 metų žmonių teigia, kad pasimėgauja trumpu miegu dieną.

V.Garfild pastebėjo, kad šiuo patarimu pasinaudoti palyginti lengva. Juk daug sunkiau būti fiziškai aktyviems ar laikytis dietos.

Skamba nemaloniai, bet natūralu, jog senstant smegenys pamažu traukiasi. Tyrėjai tiki, kad popietės miegas gali sulėtinti šį procesą. Bet ar tai galėtų sumažinti riziką susirgti Alzheimerio liga? Atsakymui į šį klausimą prireiks papildomų tyrimų.

Bendra smegenų sveikata yra svarbi siekiant apsisaugoti nuo demencijos, o ši liga siejama su miego sutrikimais.

Tyrėjai mano, kad prastas miegas laikui bėgant kenkia smegenims, nes sukelia uždegimą ir paveikia smegenų ląstelių jungtis.

„Taigi reguliarus pogulio miegas galėtų apsaugoti nuo neurodegeneracijos, nes kompensuotų nakties miego trūkumą“, – sakė tyrėja Valentina Paz.

Kaip tyrimas buvo atliktas?

Norėdami ištirti pogulio miego poveikį smegenims tyrėjai pasitelkė sumanų metodą.

Praeityje atliktas didžiulės apimties natūralus eksperimentas, paremtas DNR kodu. Buvo nustatyti 97 DNR fragmentai, dėl kurių esame labiau linkę arba snausti, arba dirbti visą dieną.

Remdamasi šia informacija, tyrėjų komanda pasitelkė 35 tūkst. 40–69 metų amžiaus žmonių nuasmenintus sveikatos duomenis, kurie saugomi Jungtinės Karalystės biobanke. Paaiškėjo, kad tų žmonių, kurie genetiškai linkę dieną gultis popietės miego, smegenys didesnės.

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Sleep Health“.

Edinburgo universiteto profesorė Tara Spires-Džouns teigė, kad „įdomūs“ tyrimo rezultatai parodė „nedidelį, bet reikšmingą smegenų tūrio padidėjimą“ ir „papildo duomenis, rodančius, kad miegas yra svarbus smegenų sveikatai“.

Tyrėjai taip pat pabrėžė, kad, remiantis mokslu, popietės miegas neturėtų būti ilgesnis nei 30 minučių.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.