Ištyrė šių riešutų naudą sveikatai: žarnynas geriau dirba, o svoris neauga

Sauja pekano riešutų gali sumažinti antsvorio ir diabeto riziką, rodo naujas tyrimas. Tik nebūtina valgyti vis tą patį – specialistai sako, kad panašią naudą sveikatai suteikti gali ir kitų rūšių riešutai.

Pekano riešutai<br>123rf nuotr.
Pekano riešutai<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
Pilvo riebalai<br>123rf nuotr.
Pilvo riebalai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 11, 2023, 6:41 AM

Naujausias tyrimas buvo atliktas su pelėmis, kurios buvo skirta daug riebalų turinti dieta su neskaldytais pekano riešutais arba pekano riešutų polifenolio ekstraktu. Kitos pelės gavo tokį patį maistą, tik be riešutų.

Prašom – skirtumas: pirmuoju atveju dažniau pavyko išvengti nutukimo, suriebėjusių kepenų ligos ir diabeto.

Tyrimą, kuris publikuotas atviros prieigos žurnale „Nutrients“, iš dalies finansavo Teksaso pekaninių riešutų taryba ir Teksaso žemės ūkio departamentas.

Pekanai gali apsaugoti nuo svorio augimo

Tyrėjai pastebėjo, kad pelės priaugo mažiau svorio, jei į jų maistą buvo įmaišoma pekano riešutų.

Tačiau paaiškėjo ir daugiau privalumų: mažesnis cholesterolio kiekis ir atsparumas insulinui, retesni uždegimai, geresnis deguonies įsisavinimas, aktyvesnės mitochondrijos, geresnis energijos pavertimas šiluma.

„Paprasčiau tariant, tai reiškia, kad organizme greičiau deginamos kalorijos, o tai padeda reguliuoti svorį ir turi naudos bendrai sveikatai“, – teigė dietologė ir sveikatos tyrimų specialistė Kelsey Costa.

Ji pridūrė, kad tyrimo metu nustatyta, jog ir poodinėse, ir aplink organus esančiose (visceralinėse) riebalų ląstelėse sumažėjo imuninių ląstelių, kurios dažnai sukelia uždegimus ir su nutukimu susijusias komplikacijas.

„Tyrimo rezultatai nestebina, nes jie patvirtina tai, kas žinoma apie žarnyno įtaką žmogaus sveikatai“, – paaiškino mitybos specialistas Cezaris Sauza ir pridūrė, jog, remiantis tyrimo duomenimis, pekano riešutai pagerina žarnyno mikrobiotą.

Riešutai – supermaistas?

Nors tyrimą finansavo suinteresuoti verslo atstovai, ekspertai teigia, kad išvados apie pekano riešutų naudą atrodo patikimos.

„Pekanų sudėtis yra panaši į kitų riešutų. Pavyzdžiui, graikiniuose ir lazdyno riešutuose gausu polinesočiųjų riebalų, maistinių skaidulų ir polifenolių – medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis“, – paaiškino K.Costa.

Kartu su tyrimo rezultatais išplatintame pranešime spaudai pekano riešutai vadinami „supermaistu“, tačiau ekspertai nėra tikti dėl šios etiketės.

„Terminas „supermaistas“ yra rinkodaros triukas, o ne žodis, kurį specialistai naudoja klinikinėje praktikoje“, – sakė C.Sauza.

Pasak jo, taip peršama mintis, kad užteks suvalgyti kelis pekano riešutus ir įvyks stebuklas – ims kristi svoris, sumažės diabeto rizika. Toks požiūris klaidina vartotojus.

„Jei pekano riešutai yra supermaistas, vadinasi, visi riešutai yra supermaistas“, – teigė C.Sauza.

Svarbu išlaikyti saiką

Jei pekano riešutai apsaugo nuo nutukimo ir diabeto, kiek jų turėtų suvalgyti žmogus?

Pasak tyrėjų, 132 kg sveriančiam žmogui per dieną patartina suvalgyti 22–38 neskaldytus pekano riešutus.

Lazdos geriau neperlenkti, nes riešutai – sveikas, bet riebus užkandis.

Taip pat svarbu, kaip vartojate pekano riešutus. Pasak dietologės, vienas iš būdų, kaip į mitybą įtraukti daugiau pekaninių riešutų polifenolių, – gaminti maistą iš pekano riešutų miltų.

Pekano riešutai ne tik gali būti naudingi svorio kontrolei, bet yra ir puikus pagrindinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, mononesočiųjų riebalų, vitamino E ir skaidulų, šaltinis.

Kasdien suvalgę saują pekano riešutų galite numalšinti alkį nesveikiems užkandžiams.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.