Gydytojas pasakė, per kiek laiko žmogus pajunta, kad apsinuodijo grybais

Grybavimo sezonas jau prasidėjo: žmonės netveria džiaugsmu ir dalijasi savo surastų grybų nuotraukomis socialiniuose tinkluose. Akivaizdu, vis daugiau gyventojų netrukus patrauks į miškus rinkti grybų.

Darius Kriukas įspėja, grybauti itin atidžiai, rinkti tik gerai pažįstamus grybus.<br>lrytas.lt koliažas
Darius Kriukas įspėja, grybauti itin atidžiai, rinkti tik gerai pažįstamus grybus.<br>lrytas.lt koliažas
Grybautojai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybautojai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grybai<br>123rf nuotr.
Grybai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Respublikinė Panevėžio ligoninė

2023-08-21 09:53

Respublikinės Panevėžio ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas, gydytojas gastroenterologas Darius Kriukas įspėja, grybauti itin atidžiai, rinkti tik gerai pažįstamus grybus.

„Artėjant grybavimo sezonui, reikia neužmiršti, kad grybų valgymas gali tapti rimtų sveikatos problemų priežastimi. Susirgti galima net ir suvalgius valgomųjų grybų. Grybų sudėtyje yra chitino – medžiagos, kuri sunkiai virškinama žmogaus fermentacinės sistemos, ypatingai senyvo amžiaus žmonių ir vaikų iki 7 metų amžiaus.

Valgant didesniais kiekiais ar turint lėtinių virškinamojo trakto ligų, galimi įvairūs negalavimai: nuo lengvų, per kelias valandas praeinančių simptomų (sunkumo, pilnumo jausmo viršutinėje pilvo dalyje, pykinimo) iki rimtesnių sutrikimų (įvairaus intensyvumo pilvo skausmo, vėmimo, viduriavimo).

Rekomenduojama grybus valgyti mažais kiekiais, naudoti tik kaip pagardus, o ne pagrindinį patiekalą, nevalgyti pastovėjusių, nešviežių grybų patiekalų, tik gerai termiškai apdorotus. Labai svarbu valgant grybus kartu nenaudoti alkoholio, riebaus maisto, nes labai padidėja rizika susirgti ūmiu pankreatitu“, – teigė gydytojas D. Kriukas.

Didesnė problema yra suvalgius nuodingų grybų. Patys nuodingiausi grybai aptinkami Lietuvoje yra žalsvoji ir blyškioji musmirės, kuriose esantis nuodas amatoksinas sukelia negrįžtamus kepenų, vėliau ir inkstų pažeidimus. Amatoksinas nepakinta verdant, sūdant, džiovinant ar konservuojant.

„Suvalgius nuodingų grybų apsinuodijimo simptomai pasireiškia dažniausiai per 12 valandų. Tuomet pykina, vemiama, viduriuojama, skauda galvą.

Kartais gali pasireikšti panašūs į gripą simptomai – kaulų laužymas, stiprus skausmas, labai aukšta temperatūra. Apsinuodijimo nuodingais grybais eiga būna labai apgaulinga.

Po pirmų simptomų seka 1–2 parų santykinio pagerėjimo laikotarpis, vėliau jau vystosi negrįžtami pakitimai kepenyse, ryškėja silpnumas iki sąmonės netekimo, pagelsta, vemia“, –  apie apsinuodijimo grybais simptomus sakė gastroenterologas D. Kriukas.

Jeigu suvalgę grybų jaučiate apsinuodijimo simptomus, būtina kreiptis į gydytoją. Suvalgius nuodingą grybą rekomenduojama nedelsiant vykti į ligoninę, kur jums bus suteikta pirmoji pagalba. Dažniausiai tokiu atveju atliekamas skrandžio plovimas, o po to gali būti nuspręsta būklę stebėti stacionare.

Ko nepamiršti einant į mišką:

– Grybaujant svarbu rinkti tik gerai pažįstamus grybus, dėl kurių esate tikri.

– Perrinkite vaikų ar prasčiau matančių žmonių surinktus grybus.

– Laikykitės taisyklės – jeigu abejojate, koks tai grybas, verčiau jo neimkite.

– Surinktus grybus gerai termiškai apdorokite, verdant rekomenduojama pakeistį vandenį švariu.

– Einant į mišką pasirūpinkite priemonėmis nuo erkių, jos šiuo metu vėl suaktyvėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.