Ištyrė, kokios moterys gyvena ilgiau: numesti svorio – nebūtinai geras ženklas

Moterų ilgaamžiškumą tyrę Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkai bandė išsiaiškinti, kokia yra stabilaus svorio palaikymo nauda moterims. Paaiškėjo, kad tai gali padėti gyventi sulaukti 90 ar net 100 metų.

Senjorė<br>123rf nuotr.
Senjorė<br>123rf nuotr.
Aktyvi senjorė<br>123rf nuotr.
Aktyvi senjorė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-11 05:59

Tyrėjai negalėjo moterų sekti nuo jaunystės, bet jiems pavyko nustatyti, kad gera sveikata išlieka, jei pastovus kūno svoris išlaikomas bent jau po 60-ojo gimtadienio.

Tyrimui panaudoti 54 437 moterų sveikatos duomenys. Tyrėjai nagrinėjo jų trumpalaikius ir ilgalaikius svorio pokyčius bei lygino šiuos duomenis su jų sulauktu amžiumi.

Paaiškėjo, kad moterys, kurios to nesiekdamos numetė svorio, turėjo 51 proc. mažesnę tikimybę sulaukti 90-ies.

Nors svorio sumažėjimas yra siejamas su trumpesne gyvenimo trukme, tačiau svoriui padidėjus penkiais ar daugiau procentų – rezultatai panašūs.

Tai parodo, kaip svarbu palaikyti pastovų kūno svorį.

Aptariamo tyrimo rezultatai buvo paskelbti moksliniame žurnale „Journal of Gerontology: Medical Sciences“.

Suskirstė moteris į tris grupes

Šiuo tyrimu buvo siekiama išanalizuoti bet kokius ryšius tarp svorio pokyčių (tyčinių ar netyčinių) ir vyresnio amžiaus moterų ilgaamžiškumo.

Autoriai pažymėjo, kad ankstesniuose tyrimuose dažniau buvo analizuojamas svorio metimo poveikis jauniems ir vidutinio amžiaus žmonėms, pavyzdžiui, kas nutinka kai nutukęs asmuo numeta pakankamai svorio, kad būtų priskiriamas antsvorį turinčių žmonių kategorijai.

Tačiau šiuose tyrimuose nebuvo atsižvelgta, ar svorio metimas buvo sąmoningas, ar ne.

Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo moterys, kurioms jau buvo įvykusi menopauzė ir kurios dalyvavo 1991 m. prasidėjusiame „Women‘s Health Initiative“ tyrime. Pastarajame darbe daugiausia dėmesio buvo skiriama menopauzės sulaukusių moterų sveikatos problemoms, tokioms kaip širdies ligos ir vėžys.

Autoriai pasirinko naudoti duomenis, gautus iš moterų, kurios prie tyrimo prisijungė, kai joms buvo 61–81 metai. Tyrime dalyvavusios moterys pateikė pačią įvairiausią informaciją, įskaitant savo svorį, sveikatos būklę, alkoholio suvartojimą ir pasisakė, ar rūko.

Tyrėjai nagrinėjo, kaip per trejus, o paskui ir per 10 metų, pakito kiekvienos dalyvės svoris. Visas moteris tyrėjai suskirstė į tris grupes: stabilaus svorio (mažesnis nei 5 proc. pokytis nuo pradinio svorio), svorio netekusias (didesnis nei 5 proc. pokytis nuo pradinio svorio) ir svorio priaugusias (didesnis nei 5 proc. pokytis nuo pradinio svorio).

Autoriai taip pat suskirstė moteris į „tyčinio svorio metimo“ ir „netyčinio svorio metimo“ grupes, priklausomai nuo to, ar jos savo pastangomis numetė daugiau nei 2 kilogramus.

Savaiminis svorio mažėjimas mažina tikimybę sulaukti 90-ies

Iš tyrimo duomenų pašalinus moteris, mirusias per pirmuosius tyrimo metus (siekiant išvengti jau prieš tai egzistavusių sveikatos problemų įtakos tyrimo rezultatams), tyrėjai pastebėjo, kad 56,3 proc. stabilų svorį palaikiusių moterų sulaukė bent 90-ies.

Tačiau moterys, nesąmoningai numetusios 5 ar daugiau procentų savo svorio, turėjo daug mažesnę tikimybę sulaukti tokio pat amžiaus.

Pasak autorių, moterys, kurios per pirmus trejus tyrimo metus numetė daugiau nei 5 proc. savo svorio, turėjo 33 proc. mažesnę tikimybę sulaukti 90-ies, 35 proc. mažesnę tikimybę sulaukti 95-erių ir 38 proc. mažesnę tikimybę sulaukti 100 metų.

Bet mokslininkai taip pat domėjosi, ar šis svorio sumažėjimas buvo sąmoningas, ar ne. Pasirodo, moterys, kurios šį svorį numetė savo pastangomis, turėjo tik 17 proc. sumažėjusią tikimybę sulaukti 90-ies. Kai kurios sąmoningo svorio metimo priežastys buvo mitybos pokyčiai ir fizinio krūvio padidėjimas.

O štai nesąmoningai svorio netekusių moterų tikimybė išgyventi iki 90-ies sumažėjo 51 proc. Savaiminis svorio mažėjimą gali sukelti įvairios priežastys, pavyzdžiui, ligos arba stresas.

Svarbu ir tai, kad per trejus metus priaugus daugiau nei 5 proc. pirminio svorio, ilgaamžiškumo tikimybė taip pat nepadidėja.

„Jungtinėse Valstijose vyresnio amžiaus moterys labai dažnai turi antsvorio arba yra nutukusios, o jų kūno masės indeksas svyruoja nuo 25 iki 35. Mūsų išvados patvirtina, kad stabilaus svorio palaikymas yra ypač svarbus moterų ilgaamžiškumui“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, profesorius Aladdinas H. Shadyabas.

Kodėl svarbu palaikyti stabilų svorį?

Dr. Jessica Lee, geriatrijos docentė iš McGovern medicinos mokyklos „UTHealth“ Hiustone, šį tyrimą komentavo „Medical News Today“.

„Kilo klausimų, kokią įtaką svorio pokyčiai turi ilgaamžiškumui“, – sako Hiustono medicinos mokyklos „UTHealth“ geriatrijos docentė Jessica Lee.

„Šio tyrimo rezultatai rodo, kad vyresnio amžiaus moterys išgyvena ilgiau, jeigu išlaiko savo svorį (pokyčiai nėra didesni nei 5 proc. pradinio svorio), o ne priauga ar numeta svorio“, – pažymėjo specialistė.

Dr. J.Lee sakė, kad tyrimas gali turėti įtakos patarimams, kuriuos gydytojai teikia savo pacientams.

„Providence Mission“ ligoninės Kalifornijoje dietologė Katie Lounsberry sakė esanti sužavėta tyrime dalyvavusių žmonių kiekio.

„Tai, regis, yra pirmasis didelis tyrimas, kuriame vertinamas ryšys tarp svorio pokyčių vėlesniame gyvenime ir ilgaamžiškumo. Ankstesni tyrimai nebuvo labai patikimi dėl mažo dalyvių skaičiaus ir ribotų tolesnio stebėjimo galimybių dalyviams senstant“, – sakė ji.

Nors dr. J.Lee teigė, kad šis tyrimas yra naudingas, ji pastebėjo galimą jo trūkumą. Pasak jos, tyrimo išvados gali būti pritaikomos ne visiems.

„Tokio tipo tyrimai tinka tirti įvairias grupes kaip visumą, bet jie nebūtinai yra naudingi pavieniams pacientams. Pavyzdžiui, nutukusiai vyresnio amžiaus moteriai svorio metimas galėtų turėti daug teigiamų pasekmių, nes tai padėtų kovoti su tokiais didelį mirtingumą turinčiais sutrikimais kaip širdies ligos ar cukrinis diabetas“, – tikino geriatrijos docentė.

K. Lounsberry taip pat pabrėžė, kad svorio valdymo klausimais svarbu atsižvelgti į kiekvieno unikalią situaciją.

„Turint omenyje daugybę ankstesnių tyrimų, susijusių su svorio metimo nauda tam tikroms ligoms ar bendrai savijautai, prieš užsibrėžiant bet kokius svorio tikslus, pirmiausia reikia atsižvelgti į kiekvieno individualius sveikatos tikslus“, – teigė ji.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.