Naktiniai prabudimai – kaip sau padėti?

Kalbant apie miegą ir sveikatą, įprasta sutelkti dėmesį rekomenduojamą miego valandų skaičių. Nors bendras miego laikas neabejotinai yra svarbus, miego tęstinumas taip pat turi didelę reikšmę bendrai miego kokybei.Tyrimai parodė ryšį tarp miego kokybės įvertinimų ir miego tęstinumo. Daugelis žmonių žino, kad miegas su prabudimais neužtikrina gero nakties poilsio.

Naktinius prabudimus gali sukelti įvairūs veiksniai – nuo naujagimio namuose iki miego sutrikimų.<br>„Pexels“ nuotr.
Naktinius prabudimus gali sukelti įvairūs veiksniai – nuo naujagimio namuose iki miego sutrikimų.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 4:08 PM

Naktinius prabudimus gali sukelti įvairūs veiksniai – nuo naujagimio namuose iki miego sutrikimų. Priežastys skiriasi, tačiau pasekmės yra tos pačios – kenčia fizinė ir psichinė sveikata. Naktiniai prabudimai atima brangų miego laiką. Dažniausisi reikia papildomo laiko, kol iš naujo užmiegama.

Mūsų smegenys keletą kartų per naktį pereina miego etapus: nuo lengvo miego iki gilaus miego ir iki paskutinio etapo, taip vadinamo greitų akių judesių miego. Su kiekvienu ciklu mūsų smegenys vis daugiau laiko praleidžia greitų akių judesių miego fazėje ir mažiau laiko lengvesnėse miego fazėse. Greitų akių judesių fazes metu mūsų smegenys apdoroja emocijas, konsoliduoja prisiminimus ir sapnus.

Jei miego ciklo procesas nutrūksta, pavyzdžiui, kai pabundame naktį, procesas prasideda iš naujo. Dėl to prarandama daug greitų akių judesių fazės miego. Be pakankamo greitų akių judesių fazės miego laiko kenčia pažintinė veikla ir emocinė gerovė.

Naktinių prabudimų priežasčių gali būti daug – nerimas, staigūs rutinos pokyčiai, gyvenimo įvykiai, triukšmas, netinkamos miego sąlygos, alkoholis, kofeinas, vaistai ar skaitmeniniai prietaisai, taip pat nerimas ir depresija, miego apnėja, nemiga. Visos šios priežastys sukelia sutrikusio miego simptomus, tokius kaip:

  • Mieguistumas dienos metu
  • „Mikro miego“ epizodai
  • Nekontroliuojami miego priepuoliai
  • Nuovargis
  • Galvos skausmai
  • Nuotaikų kaita

Vieni iš pagrindinių dalykų, į kuriuos rekomenduojama atsižvelgti norint pagerinti savo miego kokybę, yra vengti alkoholio ir nikotino, sunkaus maisto ir gėrimų prieš einant miegoti. Taip pat patariama vesti miego dienoraštį, kad būtų lengviau sekti savo miego įpročius ir tendencijas, o šia informacija esant reikalui pasidalinti su savo sveikatos priežiūros specialistais.

Taip pat rekomenduojama:

  • Palaikyti miegamajį tamsų ir vėsų
  • Laikytis nuoseklaus miego režimo – keltis ir eiti miegoti tuo pačiu metu
  • Prieš miegą nenaudoti šviesą skleidžiančių prietaisų (televizoriaus, telefono ir kt.).
  • Pasirūpinti švaria, malonia patalyne
  • Miegamajame nelaikyti gyvūnų
  • Nedėvėti aptemptų drabužių miego metu

Verta išbandyti ir augalinius vaistinius preparatus skirtus lengvam nerimui malšinti ir miego kokybei gerinti. Vienas iš jų – levandų aliejus (Lilandor). Augaliniai preparatai nesukelia priklausomybės, tačiau raminančiai veikia nervų sistemą, mažina nerimo simptomus. Dėl bet kokio vaistų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes netinkamai vartojami vaistai gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.