Tyrimas: vasabis gali pagerinti žmogaus atmintį

Vasabis, kurį dažniausiai ragaujame kartu su sušiais, gali turėti atmintį gerinančių savybių, rodo naujas tyrimas.

Vasabis<br>123rf nuotr.
Vasabis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2023, 4:49 PM

Tyrimui, kurio rezultatai neseniai paskelbti žurnale „Nutrients“, vadovavęs Tohoku universiteto Vystymosi, senėjimo ir vėžio instituto docentas Rui Nouchi teigė, kad rezultatai nustebino tyrėjus.

„Iš ankstesnių tyrimų su gyvūnais žinojome, kad vasabis yra naudingas sveikatai. Tačiau mus nustebino dramatiški pokyčiai – pagerėjimas buvo labai ryškus“, – sakė R.Nouchi.

Taigi, kas gali lemti, kad vasabis pagerina atmintį?

Veiklioji vasabio sudedamoji dalis yra antioksidantas ir priešuždegiminis junginys, vadinamas 6-MSITC, kurio visoje augalų karalystėje aptinkama tik pėdsakais, pažymėjo R. Nouchi.

Tyrimo metu 72 sveiki savanoriai, kurių amžius nuo 60 iki 80 metų, buvo suskirstyti į dvi grupes. Vienos jų nariai prieš miegą vartojo 100 miligramų (mg) vasabių ekstrakto, o likusieji – placebą.

Po trijų mėnesių, atlikus standartinius kalbos įgūdžių, koncentracijos ir gebėjimo atlikti paprastas užduotis testus, nustatyta, kad vasabio ekstraktą gavusių žmonių grupėje pagerėjo trumpalaikė ir ilgalaikė atmintis.

Savanoriams, gavusiems vasabio, „geriau sekėsi susieti veidus ir vardus, o tai dažnai yra pagrindinė vyresnio amžiaus žmonių atminties problema“, – pažymėjo R.Nouchi.

Tohoku universiteto tyrėjai planuoja atlikti didesnės apimties vasabio poveikio tyrimus su įvairesnėmis amžiaus grupėmis.

Pasak R.Nouchi, tai galėtų tapti pagrindu sukurti maisto papildą, kuris prisidėtų prie atminties funkcijos palaikymo.

Pagal „MedicalXpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.