Lietuvos patvorių augalas – turtas širdies sveikatai: stebisi net mokslininkai

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkus pasaulyje garsina patvoriuose, apleistose sodybose ir grioviuose sutinkamas kvapnus augalas. Atlikus daugiau tyrimų paaiškėjo, kad jo veikliosios medžiagos mažina kraujospūdį, palankiai veikia kraujagysles, prostatą, netgi mažina skausmą.

Kvapnioji aniužė turi savybių, kurios gali padėti gydyti širdies ritmo sutrikimus.<br>lrytas.lt koliažas
Kvapnioji aniužė turi savybių, kurios gali padėti gydyti širdies ritmo sutrikimus.<br>lrytas.lt koliažas
Laboratorija<br>Stopkadras
Laboratorija<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-14 21:08

Iš anksčiau žinoma, kad mokslininkų giriama kvapnioji aniužė turi savybių, kurios gali padėti gydyti širdies ritmo sutrikimus. Bet tai – ne viskas. LSMU tyrėjai išsiaiškino, kad kvapnioji aniužė taip pat mažina kraujospūdį.

„Tai veikia diastolinį kraujospūdį, o tai rodo, kad yra tiesioginis poveikis kraujagyslėms (...) tolimesni mūsų tyrimai parodė, kad netgi gali veikti ir prostatą. Tokie tyrimų duomenys leidžia mums teigti, kad kvapioji aniužė gali būti naudojama vietoje kelių vaistų, kai žmonės turi kelias patologijas, kelis nusiskundimus“, – sakė LSMU Kardiologijos instituto (KI) vyr. mokslo darbuotojas Jonas Jurevičius.

Kvapioji aniužė pasaulyje žinoma tūkstančius metų, Azijos šalyse laikoma panacėja – vaistu kone nuo visų ligų. Bet toksikologinių tyrimų iki šiol niekas nebuvo atlikęs. Jų ėmęsi mūsų mokslininkai tvirtina, kvapioji aniužė – saugus augalas.

„Pastebėta, kad net tokie labai plačiai žmonių naudojami preparatai kaip ginkmedis arba ženšenis prie tam tikrų koncentracijų arba per daug ilgo naudojimo gali sukelti toksinius poveikius“, – įspėjo LSMU KI vyr. mokslinė bendradarbė Regina Mačianskienė.

Dar viena kvapiosios aniužės savybė – malšina skausmą, todėl mokslininkai ėmė kurti pleistrus nuo skausmo.

„Kvapioji aniužė pasižymi anestetiniu veikimu, todėj ji gali būti naudojama įvairių pleistrų sudėtyse, kuriuos klijuojame ant odos. Jie atpalaiduoja veikliąsias medžiagas, verta paminėti, kad šitie pleistrai gali būti atspausdinami trimačiu spausdintuvu“, – sakė LSMU Farmacijos fakulteto profesorė Jurga Bernatonienė.

Pirmąjį mūsų šalyje trimatį vaistų spausdintuvą pavasarį nusipirko LSMU, sumokėjęs daugiau nei 100 tūkstančių eurų. Tokie spausdintuvai – vos keli visoje Europoje – Vokietijoje ir Ispanijoje.

LSMU Farmacijos fakulteto mokslininkai ieško, kaip į 3D tabletes įspausdinti vaistą aritmijai gydyti iš kvapiųjų aniužių žolės.

Kada vaistas iš kvapiųjų aniužių pateks į rinką mokslininkai negali pasakyti. Tai esą ilgas procesas, galintis trukti iki keliolikos metų.

„Jeigu mes kalbėsime kaip apie vaisto kategoriją, tikrai dar reikia daug laiko, bet maisto papildu arba medicinos priemone tai gali tapti ir greičiau“, – paaiškino J.Bernatonienė.

Planuojama atlikti daugiau tyrimų apie kvapiosios aniužės poveikį. Mokslininkų taikiklyje – jos preparatų pritaikymas nervų sistemos bėdoms palengvinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.