Šventinis persivalgymas: patarė, ką daryti sustojus skrandžiui

Artėjant gražiausioms metų šventėms planuojame, kokiais skanėstais pradžiuginsime artimuosius, o be kai kurių tradicinių, itin pamėgtų patiekalų savo šventinio stalo net neįsivaizduojame – rodos, net saldu pagalvojus, kaip bus gardu. Visgi, dar neretu atveju dažnam iš mūsų prisėdus prie šventinių pusryčių ar pietų stalo akys kone apraibsta ir tampa didesnės net ir už pilvą. Apie tai, kaip nepersivalgyti per šventes, o taip pat, kaip gelbėtis, jeigu taip jau nutiko, pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė.

Persivalgymas<br>123rf nuotr.
Persivalgymas<br>123rf nuotr.
Mindaugas Rutalė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Mindaugas Rutalė.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-19 10:10, atnaujinta 2023-12-19 10:14

Kaip nepersivalgyti?

„Nors sąmoningumo planuojant šventinį meniu: patiekalų skaičių, kiekius ir kt., rodos, turime daugiau, visgi, su virškinimu susijusios problemos būtent šventiniu laikotarpiu dar pakankamai dažnas reiškinys.

Tad būtent dabar, skaičiuojant paskutines dienas iki šv. Kūčių ir šv. Kalėdų, kviečiu kai ką prisiminti, o kitus – susipažinti su labai paprastais patarimais, kurie galbūt padės išvengti virškinimo problemų sukelto diskomforto tokiu gražiu ir svarbiu metu“, – pasakoja M. Rutalė.

Valgykite lėtai. Šventės – būtent tas metas, kai pasimatome su seniai matytais giminaičiais, draugais ar kitais artimais žmonėmis. Kviečiu mėgautis šiuo laiku ir skirti dėmesį pašnekesiui, malonioms akimirkos klausantis, o ir patiems dalinantis pasakojimais.

Šventei įsibėgėjus, pakvieskite artimuosius sužaisti stalo žaidimą, išeikite kartu pasivaikščioti į lauką. Taip, bendraudami, o kartu ir valgydami, pastebėsite, kaip laikas skriete praskries, o sotumo jausmas jus aplankys greičiau nei galėjote pagalvoti.

Patiekite maistą mažesnėse lėkštėse. Esant galimybei, užkandžiams skirtas lėkštes rinkitės kuo mažesnes. Kuo mažesnę porciją įsidėsite, tuo mažiau vienu kartu suvalgysite. Čia taip pat verta prisiminti ir geras manieras – vienu kartu mandagu įsidėti vieną gabalėlį, vieną šaukštą ir kt., ne du ar daugiau.

Derinkite produktus ir patiekalus. Lai pagrindiniai maisto derinimo principai jus lydi ir sėdint už švenčių stalo. Tegul bent pusę lėkštės sudaro patiekalai ar garnyras iš daržovių. Beje, daržovėse esančios skaidulos gerai pasitarnaus skatinant sklandų virškinimą, todėl ne tik gausite vertingų maistinių medžiagų, bet ir palengvinsite savo dalią išvengdami galimų nepatogumų.

Mažiau gaminkite. Sako, „mažiau yra daugiau“, tad pamėginkite šią taisyklę pritaikyti ir planuodami šventinį meniu. Gaminkite mažiau nei planavote, apgalvokite porcijų skaičių, įsivertinkite, jog jus aplankysiantys svečiai tikriausiai taip pat jus pradžiugins skanėstu, kurio norėsite paragauti.

Taip ne tik padėsite sau ir artimiesiems nepersivalgyti, bet ir išvengsite maisto likučių pakavimo, sandėliavimo, dar vėliau klausimų ir pasvarstymų „kaži, ar šitas dar geras?“.

Geru virškinimu pasirūpinkite iš anksto. Visus metus iš eilės, o ypač dabar, artėjant šventėms, į mitybos racioną įtraukite produktų savo sudėtyje turinčių gerųjų bakterijų, dar kitaip vadinamų probiotikais. Tai gyvosios bakterijos, kurios sudaro naudingąją žmogaus mikrofloros dalį.

Probiotikų gausu kefyre, natūraliame jogurte, raugintuose agurkuose, kopūstuose ir kt. lengvai prieinamuose maisto produktuose. Dar geresniam efektui išgauti galite vartoti priobiotikus kapsulėmis. Taip užtikrinsite tinkamą jų kiekį ir nenutrūkstamą veikimą.

„Tuo tarpu daug kam girdėti prebiotikai nėra bakterijos, o medžiagos, kurių žmogaus organizmas negali suvirškinti ir kurie nesuvirškinti patenka į storąjį žarnyną, ir būtent ten atlieka gerąjį savo darbą – tampa probiotinių bakterijų maisto šaltiniu. Prebiotikų gausu daržovėse, vaisiuose, ankštinėse pupelėse, neskaldytuose grūduose, ruginėje duonoje. Taip pat yra specialių papildų su prebiotikais, pavyzdžiui, inulino, skaidulų, kurie taip pat prisideda kuriant palankesnę terpę geram virškinimui“, – dalinasi vaistininkas M. Rutalė.

Ką daryti sustojus skrandžiui?

Persivalgėte? Daugiau neužkandžiaukite. Jei pajautėte, kad šventinių skanėstų buvo kiek per daug, pamėginkite nebeužkandžiauti. Noras užbaigti patiekalą savo lėkštėje ar įsidėti dar vieną gabalėlį/šaukštą norint nepalikti paskutinio gabalėlio, atsakymas į kvietimą įsidėti dar ir dar, o gal noras išragauti viską, ko širdis geidžia – pasvarstykite, ar tai tikrai jums

Venkite didelio fizinio krūvio. Jei persivalgėte, pamėginkite išvengti didesnio fizinio krūvio – sunkaus fizinio darbo, maudynių vandenyje, aktyvaus sporto. Kita vertus, lengvas pasivaikščiojimas bus tik į naudą.

Vartokite skysčius. Atsižvelgdami į savo savijautą, stenkitės vartoti skysčius: vandenį, natūralias arbatas. Virškinimui ypač tinkama kmynų, saldžiųjų pankolių vaisių, ąžuolų žievių arbatos.

Vaistus vartokite tik skubiu atveju. Jei dėl persivalgymo atsiradę skrandžio ir pilvo skausmai kelia itin didelį diskomfortą, galima vartoti virškinamojo trakto funkciją gerinančius preparatus. Visgi, jais kviečiu nepiktnaudžiauti, o pirmiausia atkreipti dėmesį į anksčiau išdėstytus patarimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.