Pažeisti dantys ir augantis svoris – netikėti „sveikos“ arbatos šalutiniai poveikiai

Kai norisi išvengti šalutinių kavos poveikų, turbūt vilioja puodelis vaistažolių arbatos be kofeino. „Tea & Coffee Trade Journal“ paskelbti duomenys rodo, kad po pandemijos išaugo „funkcinių gėrimų“, įskaitant žolelių arbatas, populiarumas. Gamintojai prognozuoja, kad per ateinančius metus jų pardavimai ir toliau didės.

Arbata<br>Pexels nuotr.
Arbata<br>Pexels nuotr.
Arbata<br>Pexels nuotr.
Arbata<br>Pexels nuotr.
Arbata<br>Pexels nuotr.
Arbata<br>Pexels nuotr.
Arbata<br>Pexels nuotr.
Arbata<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-03-07 06:37

Tačiau jei apžavėjo arbatos gėrimų „sveikumo aureolė“, užmeskite akį į etiketę. Ne visos arbatos natūralios, o ingredientų vaivorykštė gali nustebinti: spalvoti cukraus pabarstukai pilni kalorijų, citrinos rūgštis gali pažeisti dantų emalį, o liofilizuoti vaisiai prisideda prie dantų ėduonies atsiradimo.

Odontologai akcentuoja, kad į arbatą ar kavą negalima dėti cukraus.

„Gerdami saldintą arbatą, burną skalaujate praskiestu cukraus tirpalu, o cukrus patenka į kiekvieną burnos ertmę“, – įspėja gydytojas odontologas Sam Jethwa.

Cukrus prilimpa prie dantų ir sudaro lipnią plėvelę.

Jei ši plėvelė nenuvaloma šepetėliu arba nenuplaunama vandeniu, bakterijos maitinasi cukraus molekulėmis ir išskiria rūgštis, kurios pamažu ardo dantų emalį, sukelia jautrumą, spalvos pokyčius ir dantų ėduonį.

„Didžiausia saldintų gėrimų problema yra ta, kad žmonės juos gurkšnoja ilgą laiką, – sako S.Jethwa. – Nors karštas gėrimas nėra žalingesnis dantims nei šaltas, dažnas juos geriame palengva, todėl cukraus tirpalas ilgiau išlieka burnoje.“

Tirpi arbata – cukraus bomba

Šaltyje džiovinti – liofilizuoti – vaisiai į arbatos mišinius dedami dėl skoninių savybių. Atrodo, kad tai sveika ir natūralu. Tačiau odontologas įspėja, kad liofilizuotuose vaisiuose yra mažiau vandens nei šviežiuose ir todėl jie tampa neįtikėtinai lipnūs.

„Tai reiškia, kad jie ilgiau lieka burnoje: padidėja dantų ėduonies ir karieso rizika“, – paaiškino S.Jethwa.

Parduotuvių lentynose tikrai rasite ir arbatų, kurių sudėtyje yra cukruje mirkytų ananasų kubelių, obuolių gabalėlių (su citrinos rūgštimi) ar liofilizuotų vaisių.

Tiesa, arbatų gamintojai teigia pabarstukai nėra lygu „saldintai arbatai“. Esą pabarstukai yra smulkūs ir jų nedaug – puodelyje arbatos gali būti vos viena ar dvi kruopelytės.

„Kai geriate arbatą, iš tikrųjų nevalgote vaisių gabalėlių, o jų kiekis viename puodelyje yra minimalus“, – pabrėžė „bird & blend“ prekės ženklo įkūrėja Krisi Smith.

Tačiau JAV jau populiarėja „tirpioji“ arbata. Tokiuose produktuose arbatos lapeliai kartu su kitais ingredientais sumalami į miltelius, kurie ištirpsta karštame vandenyje.

Bet tokių gaminių etiketėje cukrus yra pirmasis ingredientas. Vadinasi sudėtyje jo yra daugiausiai. Deja, „arbatos ekstraktas“ sudaro tik 1 proc. tokio produkto.

Dietistė Sarah Schenker pabrėžė, kad ilgą ingredientų sąrašą turinčios arbatos priskiriamos ypač apdorotiems maisto produktams (angl. ultra-processed food, UPF), Per didelis tokių produktų vartojimas, kaip rodo tyrimai, siejamas su sveikatos problemomis.

„Jei per dieną jau suvalgote daugiau nei dvi porcijas UPF, gerdami dar vieną šios kategorijos produktą, tik be reikalo padidinsite galimai kenksmingą poveikį“, – sakė S.Schenker.

Nemanykite, kad chai latte bus sveikesnis pasirinkimas.

Chai yra arbatos ir prieskonių mišinys, tačiau į jį pridėjus cukraus ir pieno padidėja kaloringumas.

Saldus gėrimas prieš miegą – prasta idėja

Dalies arbatų sudėtyje be cukraus yra ir kitų ingredientų, kurie gali pakenkti dantims.

Pavyzdžiui, citrinos rūgštis gali prisidėti prie dantų emalio erozijos.

Daugelis žolelių ar aromatinių arbatų yra sudarytos iš ingredientų (pvz., kinrožių), kuriuose yra taninų. Tai – kartaus skonio junginys, gaunamas iš polifenolių.

Taninai gali nudažyti dantis. Geriausias būdas to išvengti – kartu su arbata gurkšnoti vandenį, kad taninai būtų nuplauti ir neliptų ant dantų.

Taip pat negerkite arbatos rytais prieš dantų valymą.

„Ir niekada negerkite saldžios arbatos prieš miegą, po to neišvalę dantų. Priešingu atveju burnoje esančios bakterijos visą naktį maitinsis cukrumi ir gamins rūgštį, kuri miegant ardo emalį, – įspėjo S.Jethwa.

„Dantų valymas turėtų būti pirmas dalykas, kurį darote kiekvieną rytą, ir paskutinis dalykas, kurį atliekate vakare“, – pridūrė odontologas.

Jis taip pat patarė 30 minučių prieš ir po dantų valymo nieko negerti ir nevalgyti. Kitaip dantų emalis gali suminkštėti ir būti pažeistas.

S.Jethwa patarė pasirūpinti, kad saldinti skysčiai, jei juos geriate, turėtų kuo mažesnį sąlytį su dantimis. Paprastas patarimas – naudokite šiaudelį.

Parengta pagal Dailymail.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.