Specialistė paaiškino, už kokias odontologines paslaugas pacientams nereikia mokėti

Ne visos odontologinės paslaugos yra mokamos. Kai kurias iš jų kompensuoja valstybė. Laidoje „Odontologai pataria“ Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus patarėja Vaida Bernotienė paaiškino, kokios paslaugos, kam ir kokiomis sąlygomis yra kompensuojamos.

„freepik.com“ nuotr.
„freepik.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2024, 10:05 AM

– Kodėl vienos paslaugos kompensuojamos, o kitos – ne?

– Paslaugų teikimui yra nustatyti tam tikri reikalavimai ir sąlygos, kurie yra apibrėžti įstatymuose, kurie ir reglamentuoja odontologinių paslaugų teikimą.

– Kokios paslaugos ir kaip kompensuojamos?

– Pagrindinė sąlyga, kad pacientui paslaugos būtų kompensuojamos, yra tai, kad pacientas būtų draustas privalomuoju sveikatos draudimu. Paslaugos turi būti teikiamos gydymo įstaigoje, kuri turi sutartį su Ligonių kasa. Dėl pirminės grandies paslaugų pacientas turi kreiptis į tą įstaigą, prie kurios yra prisirašęs, o dėl specialisto paslaugų pacientas turėtų kreiptis pas gydytoją odontologą specialistą, turėdamas siuntimą.

Į pirminės odontologijos paslaugas įeina dantų ėduonies gydymas, pulpito gydymas, dantų ir dantų šaknų traukimas, dantų akmenų valymas, traumos atveju – laikinų įtvarų uždėjimas. Svarbu pažymėti, kad teikiant pirminės grandies paslaugas, pacientui nereikalingas siuntimas. Jis tiesiog registruojasi savo gydymo įstaigoje ir gauna konsultaciją bei paslaugas.

Jeigu odontologas nustato, kad tai yra labai sudėtingesnis atvejis ir reikalinga specialisto pagalba, tokiu atveju jis siunčia pacientą pas gydytoją specialistą, išrašydamas siuntimą. Su tokiu siuntimu pacientas gali kreiptis tiek į viešąją, tiek į privačią gydymo įstaigą, svarbu tik tai, kad ta įstaiga turėtų sutartį su Ligonių kasa.

Taip pat noriu pastebėti, kad siuntimas galioja 180 dienų. Tad per šį laikotarpį pacientas turi užsiregistruoti reikiamo gydytojo konsultacijai.

Pasitaiko, kad už dalį priemonių pacientui reikia susimokėti. Ligonių kasa apmoka tik už gydytojo darbą. Už odontologines medžiagas, vaistus, vienkartines priemones ir kitas priemones, kurios yra sunaudojamos, pacientai moka patys.

Yra išskiriamos tam tikros pacientų grupės, kurios neturėtų mokėti nieko už gaunamas paslaugas: tai vaikai, dieninių mokyklų bei profesinių dieninių studijų moksleiviai iki 24 metų ir socialiai remiami asmenys, kurie pristato pažymą iš socialinės paramos centro. Tad jiems nereikia mokėti už papildomas priemones, na nebent vaikas norėtų tarkime spalvotos plombos.

– Ar pacientui reikia pildyti kokius nors dokumentus dėl kompensuojamų paslaugų?

– Pačiam pacientui pildyti dokumentų nereikia. Siuntimai taip pat išrašomi elektronine forma, tad jų turėti fiziškai taip pat nereikia.

– Kokios dar paslaugos kompensuojamos?

– Dar svarbu paminėti, kad iš PSDF fondo biudžeto kompensuojama vaikų dantų profilaktika: vaikų krūminių dantų dengimas silantais, taip pat jaunuoliams nuo 13 iki 18 metų poliklinikoje gali būti atliekama burnos higiena, iki 13 metų vaikams gali būti nuvalomi dantų akmenys tiek kartų, kiek gydytojas mano, kad yra reikalinga. Taip pat apmokamos ir dantų protezavimo paslaugos. Šios paslaugos kompensuojamos ne visiems pacientams, o tik tam tikroms grupėms: vaikams iki 18 metų, senatvės amžiaus sulaukusiems asmenims, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims. Taip pat kompensuojamos paslaugos po onkologinių ligų.

Laidoje „Odontologai pataria“ taip pat sužinosite, ar yra išlygų, kai ir už kompensuojamas paslaugas reikia susimokėti: https://youtu.be/e6IlOb8sMis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.