Ištyrė, ką darantys žmonės gyvena ilgiau: užtrunka kelias minutes per dieną

Rinkitės laiptus – ilgiau gyvensite. Tokios išvados priėjo Jungtinės Karalystės tyrėjai, nustatę, kad lipimas laiptais ženkliai sumažina širdies ligų išsivystymo tikimybę ir riziką numirti dėl bet kokios priežasties.

Rinkitės laiptus – ilgiau gyvensite, rodo tyrimas.<br>lrytas.lt koliažas
Rinkitės laiptus – ilgiau gyvensite, rodo tyrimas.<br>lrytas.lt koliažas
širdies sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
širdies sveikata<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-30 07:38, atnaujinta 2024-04-30 07:39

„Jei turite galimybę, rinkitės laiptus, o ne kelionę liftu. Taip padėsite savo širdžiai“, – teigė tyrimo autorė Sophie Paddock iš Rytų Anglijos universiteto ir Norfolko ir Norvičo universitetinės ligoninės. „Net trumpi fizinio aktyvumo pliūpsniai turi teigiamą įtaką sveikatai, o lipimą laiptais kiekvienas gali nesunkiai įtraukti į savo kasdienę rutiną“, – teigė S.Paddock.

Judesys – nauda sveikatai

Mokslininkai atliko devynių tyrimų apie lipimo laiptais naudą sveikatai metaanalizę.

Tyrimų populiaciją sudarė sveiki žmonės, taip pat tie, kurie anksčiau sirgo miokardo infarktu ar periferinių arterijų ligomis.

Nustatyta, kad dalyviams, kurie lipo laiptais, mirties rizika tyrimo laikotarpiu buvo 24 proc. mažesnė.

Dar vienas privalumas – 39 proc. mažesnė rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų ir mažesnė bendra rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, patirti širdies smūgį, širdies nepakankamumą ar insultą.

Tyrėjai savo išvadas paskelbė Europos kardiologų draugijos (ESC) moksliniame kongrese „ESC Preventive Cardiology 2024“ Atėnuose.

„Tyrimo išvados patvirtina mintį, kad kiekvienas judesys yra svarbus, kai kalbama apie širdies ir kraujagyslių gerovę bei ilgaamžiškumo optimizavimą“, – Majamio širdies ir kraujagyslių instituto (Florida, JAV) prevencinės kardiologijos gydytojas Adedapo Iluyomade, kuris tyrime nedalyvavo.

Dėmesį į aptariamą tyrimą atkreipė ir Kulautuvos reabilitacinės ligoninės vadovas, gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius.

„Lipimas laiptais yra praktiška ir lengvai prieinama fizinio aktyvumo forma, kurią dažnai ignoruojame“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje rašė R.Kubilius.

Pora laiptelių – puiku

Kai kalba pasisuka apie sveikatos gerinimą, medikai nuolat pabrėžia, kad bet kokios trukmės fizinis aktyvumas yra geriau nei nieko.

„Norint į savo kasdienybę įtraukti daugiau lipimo laiptais, rekomenduočiau pradėti nuo mažų žingsnelių ir palaipsniui didinti lipimo laiptais dažnumą ir trukmę“, – sakė A.IIuyomade.

Laiptus verta rinktis vietoj lifto darbe, ar namuose. Net ir pora laiptelių – puiku.

„Laikui bėgant žmogus galėtų siekti užlipti daugiau laiptų pakopų arba lipti sparčiau“, – patarė A.IIuyomade.

Jis pridūrė, kad konkretūs tikslai, pavyzdžiui, nusistatytas žingsnių skaičius per dieną suteikia papildomos motyvacijos. Taip pat svarbu įsiklausyti į kūno signalus ir prireikus daryti pertraukas arba keisti fizinio aktyvumo intensyvumą.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.