5 organizmo signalai, kad žmogus alergiškas alkoholiui: kada reikėtų susirūpinti

Kai kurie žmonės po gausaus alkoholio vartojimo kitą rytą gali pajusti daugiau negalavimų nei tik pagirias.

Vynas<br>Pexels nuotr.
Vynas<br>Pexels nuotr.
Alus <br>123rf nuotr.
Alus <br>123rf nuotr.
Dilgėlinė <br>Freepik nuotr.
Dilgėlinė <br>Freepik nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 1, 2024, 10:25 PM

Įrodyta, kad alkoholis nėra naudingas sveikatai. Jis gali padidinti tokių sveikatos problemų, kaip kepenų pažeidimai, aukštas kraujospūdis, širdies ligos, insultas ir net vėžys, riziką.

Nepaisant to, daugybė žmonių vartoja alkoholį. Apklausos rodo, kad ketvirtadalis Anglijos gyventojų „pasivaišina“ vieną arba du kartus per savaitę.

Įprasta, kad rytą po išgertuvių žmogus jaučia pagirias, bet taip pat gali pasireikšti alergijos alkoholiui simptomai. Tai reiškia, kad dar labiau kenkiate savo organizmui.

Atsižvelgdamas į tai, vienas ekspertas atskleidė penkis įspėjamuosius odos ženklus, kurie gali reikšti, kad esate alergiški alkoholiui.

Pagirios savaime nėra alerginė reakcija, – paaiškino dantų chirurgė, estetinės medicinos gydytoja Emma Cunningham. – Tačiau dalis žmonių gali būti alergiški arba netoleruoti tam tikrų alkoholinių gėrimų sudedamųjų dalių. Tai gali pasireikšti odos reakcijomis.“

1. Paraudusi oda

Pasak gydytojos, alkoholis gali paskatinti kraujagyslių išsiplėtimą, todėl parausta oda, dažniausiai veido ir kaklo.

Tokios reakcijos priežastis – padidėjęs acetaldehido kiekis organizme. Acetaldehidas yra alkoholio skaidymo reakcijų šalutinis produktas, kurį kepenys paverčia mažiau žalingomis medžiagomis. Tačiau lėtesnis acetaldehido apdorojimas yra nulemtas žmogaus genetikos.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad antihistamininiai preparatai sumažina alkoholio sukeltus raudonio simptomus, tačiau jie neapsaugo organizmo nuo acetaldehido poveikio“, – paaiškino E.Cunningham.

2. Dilgėlinė

Alerginė reakcija į alkoholį gali pasireikšti dilgėline, t. y. raudonais ir niežtinčiais odos iškilimais.

„Tai sukelia imuninė reakcija į tam tikras alkoholinių gėrimų sudedamąsias dalis, pavyzdžiui, grūdus, mieles ar sulfitus“, – teigė gydytoja.

3. Niežtinti oda

Alergija alkoholiui arba jo netoleravimas gali sukelti niežulį, kuris pasireiškia iš karto po alkoholio vartojimo arba išsivysto palaipsniui per tam tikrą laiką.

Niežulys gali būti vietinis arba apimti didesnius odos plotus, sakė E.Cunningham.

4. Patinimas

Kartais dėl alerginės reakcijos į alkoholį gali patinti lūpos, liežuvis, veidas ar gerklė.

„Tai vadinama angioneurozine edema ir gali būti rimta alerginė reakcija, dėl kurios būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją“, – įspėjo E.Cunningham.

5. Kontaktinis dermatitas

Tiesioginis kontaktas su tam tikrais alkoholiniais gėrimais ar jų sudedamosiomis dalimis gali sukelti kontaktinį dermatitą, kuriam būdingas odos paraudimas, niežulys, o kartais ir pūslių susidarymas.

Ši reakcija dažniau būdinga žmonėms, kurie turi nuolatinį sąlytį su alkoholiu, pavyzdžiui, barmenams ar aludariams.

Gydytoja pabrėžė, kad išvardintus simptomus gali sukelti ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, dehidratacija, histamino išsiskyrimas arba jautrumas tam tikroms alkoholinių gėrimų sudedamosioms dalims.

„Jei įtariate, kad galite būti alergiški alkoholiui arba jo netoleruoti, geriausia pasitarti su savo šeimos gydytoju“, – patarė E.Cunningham.

Nacionalinė Anglijos sveikatos tarnyba nurodo, kad vyrams ir moterims rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 14 alkoholinių vienetų per savaitę.

Tai atitinka šešias pintas vidutinio stiprumo alaus arba 10 nedidelių taurių mažesnio stiprumo vyno.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.