Vaistininkė išvardijo, kas mažina celiulitą: tai padeda pašalinti toksinus iš organizmo

Artėjant vasarai, daugybė moterų papildo spintas atviresniais, trumpesniais drabužiais. Visgi, didžiausia problema neretai tampa ne vasariškų rūbų trūkumas, o baimė, jog dėvint maudymosi kostiumėlį, šortus, sukneles ar sijonus, matysis ant šlaunų ar sėdmenų esantis celiulitas. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė atskleidžia, kokie veiksniai lemia celiulito atsiradimą ir kaip sumažinti jo padarinius.

Vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė <br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė <br>lrytas.lt koliažas
Vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Vaistininkė Julija Aganauskaitė-Žukaitė <br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Šilti orai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šilti orai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šilti orai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šilti orai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šilti orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šilti orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 16, 2024, 6:09 PM

Kas tai yra?

Celiulitas yra toksinis riebalų susikaupimas, neretai vadinamas panikulioze. Deja, bet celiulitu skundžiasi apie 90 proc. pasaulio moterų. Dažniausiai jis susidaro dėl genetinių veiksnių ar hormonų disbalanso, antsvorio, netinkamos mitybos bei gyvenimo būdo, mažo fizinio aktyvumo, lėtinių ligų, staigių svorio pokyčių ar net nekontroliuojamo streso.

„Dažniausiai su celiulitu susiduria moterys, nes būtent jų organizmai gamina daugiau hormono estrogeno ir yra linkę kaupti riebalus. Negana to, šlaunys ir sėdmenys yra tos kūno vietos, kurių oda yra storesnė, tačiau ne tokia stangri, prasčiau aprūpinama krauju, todėl kyla didesnė įvairių pažeidimų tikimybė.

Celiulito atveju, besikaupiant skysčiams ir riebalams, oda atrodo korėta, jos paviršius tampa grublėtas, nelygus, neretai ir skausmingas. Vienas iš paprasčiausių būdų patikrinti kiek celiulitas yra pažengęs – pirštų pagalvėlėmis įžnybti į paveiktą kūno vietą. Jei skausmas stiprus, vadinasi celiulitui taip pat reikėtų skirti daug daugiau dėmesio“, – sako vaistininkė J. Aganauskaitė-Žukaitė.

Skirtingi celiulito lygiai – skirtingos priemonės

Ji pasakoja, kad celiulitą galima skirstyti į keletą skirtingų stadijų. 0 stadija laikoma, kai žnybtelėjus odą, nėra apelsino žievelės efekto, o stovint ar gulint, odoje nesimato gumbų ir duobučių. 1 stadija – kada žnybtelėjus odą, atsiranda apelsino žievelė, tačiau stovint ar gulint oda yra lygi.

Anot vaistininkės, sumažinti celiulito padarinius šiose stadijose yra gana paprasta – dažniausiai pakanka sumažinti organizme besikaupiančius skysčius. Tai galima padaryti einant į pirtį, lankantis limfodrenažuose, sportuojant, laikantis sveikos mitybos taisyklių bei vartojant pakankamai vandens. Gali padėti ir presoterapija, įvairūs įvyniojimai ar mikrocirkuliaciją gerinantys kremai.

„2 stadija pasižymi kai tiek gulint, tiek stovint matosi duobutės ir gumbeliai, vystosi liposklerozė. Tokiu atveju reikia intensyvesnio darbo su riebaliniu audiniu, dažniau lankytis įvairiose procedūrose ir naudoti keletą skirtingų priemonių vienu metu, tai daryti ilgesnį laiko tarpą.

Vystantis 3 stadijai, oda tampa skausminga, atsiranda suglebusių vietų, paveiktos vietos papilkėja. Tada pagrindine užduotimi tampa kūno ir odos stangrinimas. Naudojamos priemonės turi būti intensyvios, reguliariai lankomasi masažuose ar kitose stangrinamosiose terapijose“, – paaiškina vaistininkė.

Anot J. Aganauskaitės-Žukaitės, ankstyvose celiulito stadijose, priemonėse reikėtų ieškoti organizmo kaupiamus skysčius padėsiančių pašalinti ingredientų – pravers kadagys, jūros dumblių ekstraktai, kofeino turintys produktai, guarana.

Tuomet, kada apelsino žievelė ryškesnė, jau reikėtų ieškoti kraujotaką aktyvinančių sudedamųjų dalių, tokių kaip rozmarinas, imbieras, cinamonas, eukaliptas, arnika, mėta. Neretai šiomis veikliosiomis medžiagomis papildyti kremai nuo celiulito gali sukelti kaitinimo efektą.

Ką galime atlikti namuose?

Specialistė pabrėžia, kad vienas svarbiausių dalykų, siekiant sumažinti celiulito matomumą yra antsvorio kontroliavimas, subalansuota mityba, žalingų įpročių atsikratymas ir fizinis aktyvumas. Anot jos, nėra stebuklingo recepto, padėsiančio atsikratyti celiulito visiems laikams, tačiau reguliariai rūpinantis savo oda ir bendra sveikata, galima ženkliai pagerinti celiulito paveiktų vietų išvaizdą.

„Labai svarbu sveikai ir subalansuotai maitintis, mat jei organizme kaupiasi riebalai, suprastėja kraujagyslių veikla, o tai turi nemažai įtakos celiulito formavimuisi. Norint sumažinti apelsino žievelės efektą, taip pat būtina vartoti daug vandens – ne tiesiog skysčių, o būtent vandens. Pastarasis yra reikalingas odos drėgmės balanso palaikymui, tad oda bus elastingesnė, sveikesnė ir jaunatviškesnė.

Negana to, vanduo padeda pašalinti toksinus iš organizmo ir gerina metabolizmo procesus. Fizinis aktyvumas teikia ne tik emocinę ir fizinę naudą bendrai sveikatai bet gelbsti ir nuo celiulito. Tai gali būti plaukiojimas, važiavimas dviračiu, šokinėjimas per virvutę, bėgiojimas, slidinėjimas, spartus ėjimas“, – sako vaistininkė.

Ji papildo, kad masažas taip pat yra svarbi celiulito sumažinimo dalis. Jis pagelbėja aktyvinant kraujotaką, limfotaką, išjudina po oda susikaupusį riebalinį sluoksnį. Masažą galima atlikti įvairiais tam skirtais masažuokliais, masažo salonuose bei pačioms namuose – tereikia vakuuminės taurelės, kitokio masažuoklio ar netgi šiurkštesnės kempinės.

J. Aganauskaitė-Žukaitė priduria, kad rutina galėtų atrodyti taip: nusiprausiama po kontrastiniu dušu, masažuojant pažeistas vietas šiurkščia kempine, o nusiprausus – savarankiškai atliekamas masažas naudojant anticeliulitinę priemonę.

„Nors visiškai celiulito panaikinti yra neįmanoma, galime sumažinti jo pastebimumą naudodami tikslingai parinktas priemones ir keisdami savo įpročius. Svarbu suprasti, kad celiulito per savaitę ar keletą ryškiai sumažinti nepavyks, tai – reguliarus ir kruopštus darbas su savo kūnu.

Tačiau kiekvienai moteriai linkiu suprasti ir tai, kad celiulitą turime mes visos, tai yra natūralus kūno pokytis. Neleiskime, kad baimė, jog kažkas pamatys mūsų celiulitą sustabdytų mus nuo pramogų ir nuotykių kupinos vasaros“, – priduria J. Aganauskaitė-Žukaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.