Klausk Rūtos: ką sakyti draugei, save vadinančiai gyvu lavonu?

Vilmai atsako žurnalistė Rūta Janutienė:

Rūta Janutienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rūta Janutienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 10, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 9:29 PM

Dabar jau yra metastazės kepenyse ir kauluose. Sūnui suėjo 15 metų. Ji labai laikosi. Norėdami ją prablaškyti vis prigalvojame kokių pramogų.

Ką atsakyti žmogui, kai jis sako, kad kito pavasario nesulauks, kad negali planuoti savo laiko net artimiausiam mėnesiui? Vengiam temų apie neigiamus dalykus. Ji sako, kad yra gyvas lavonas. Jau nežinom kaip jai padėti morališkai visa tai atlaikyti“, – parašė lrytas.lt skaitytoja Vilma.

Vilmai atsako žurnalistė Rūta Janutienė:

„Labas, jūsų draugei labai pasisekė, kad ji turi jus. Tik nežinau, ar jums tiks mano atsakymas.

Kai susirgau, mane susirado mano pačios vaikystės draugė, kurios nemačiau gal 30 metų. Pasikalbėjom apie viską, o tada ji man: „O man kauluose metastazės...“. Štai, kol buvom sveikos – nebendravom, o dabar sugrįžom. Ji – medikė ir savo ligos pradžią pražiopsojo. Chemijų išgyveno jau nesuskaičiuojamai. Paskambino man pasakyti, kad tik jokiu būdu nekvailiočiau – ištverčiau visą gydymą, kokį tik man skirs.

Ji augina tris sūnus. Mažajam – panašiai tiek, kiek jūsų draugės sūnui. Jos balse negirdžiu depresijos natų, nors neabejoju, kad juodos mintys ją tikrai apninka. Tačiau ji pasirinko nesėti savo liūdesio draugų, artimųjų širdyse. Ji – labai stiprus žmogus. Bijau, kad man taip tvirtai laikytis nepavyktų. Jei galvočiau, kad gyvenu paskutinius metus, tai norėčiau, kad šalia būtų kažkas, kas mane sutaikytų su mirtimi.

Papasakosiu jums apie savo mamą. Jai iškart nustatė 4 stadijos žarnyno vėžį, nors ji ligą nujautė, spėju, kone nuo jos pradžios. Tik niekam nepavyko diagnozuoti. Būna ir taip... Tai štai. Mama dėl manęs (nes negalėjau susitaikyti su jos liga) mėgino iškęsti papildomą operaciją ir net nereikalingą chemoterapiją... O aš vis jai kartojau, kad viskas bus gerai. Taip aš ją paskutiniais jos gyvenimo mėnesiais palikau vieną su jos mintimis apie mirtį. Buvau šalia, tuose pačiuose kambariuose, o mama su mirtimi derėjosi viena. Mamos nėra jau 12 metų. Man reikėjo daug laiko, kad suprasčiau, kad su žmogumi, kuris sąmoningai eina mirti ir reikia kalbėti apie tai.“

***

Klausimus Rūtai ir POLA ekspertams galite užduoti portale lrytas.lt, įrašę juos į tam skirtą reklaminį skydelį – jį galite rasti ir po šiuo straipsniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.