Klausk Rūtos: rado auglį, nervai nelaiko...

Man 41 metai, rado auglį krūtineje. Eisiu jau į onkologinį, bet jau „nervai nebelaiko“...“, – parašė lrytas.lt skaitytoja Lina.

Paramos grupės yra reikalingos ir veiksmingos.<br>123rf nuotr.
Paramos grupės yra reikalingos ir veiksmingos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 24, 2015, 10:29 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 4:42 AM

Linai – POLA ekspertės, psichologės Lauros Bratikaitės patarimai.

„Prieš pradėdama skaityti, atsakykite sau į klausimą: „Koks jūsų gyvenimo tikslas?“ Atsakėte? Skaitykite toliau... Kaip reagavote sužinojusi, kad sergate onkologine liga? Gal pajutote baimę ir nerimą dėl ateities? Gal pajutote tokį stiprų pyktį, kad buvo sunku jį suvaldyti? Galbūt nepatikėjote tuo, ką sakė gydytojas, arba staiga viskas „ėmė plaukti prieš akis“? O gal pasijutote vienui viena visame pasaulyje, nors tame pačiame kambaryje buvo ir artimiausi žmonės?

Dažnu atveju žinia apie onkologinę ligą lyg uraganas įsiveržia į žmogaus gyvenimą, viską versdamas aukštyn kojomis, išmušdamas dvasinę pusiausvyrą, sukeldamas 100-us nuolat galvoje besisukančių klausimų... Daugeliui žmonių pirmosios savaitės po diagnozės yra labai sunkios. Neretai sutrinka miegas ir apetitas, darosi sunku susikaupti, mąstyti, apninka įvairūs jausmai. Tai pirminis periodas – taip atrodo pirmieji žmogaus žingsneliai, priimant žinią apie ligą.

Labai rekomenduoju Jums kreiptis į organizacijas, vienijančias krūties vėžiu sergančias moteris – ten Jūs sulauksite palaikymo, supratimo ir padrąsinimo. Čia galite rasti sąrašą veikiančių organizacijų:

https://www.pola.lt/nariai/

Taip pat pasiteiraukite, ar šiuo metu organizuojamos savitarpio pagalbos grupės. Paramos grupės yra reikalingos ir veiksmingos. Tą paliudija atliktas tyrimas – moterų, kurios 12 mėnesių dalyvavo paramos grupėse, nerimo ir depresiškumo rodikliai buvo kur kas mažesni negu tų, kurios grupėse nesilankė. Savitarpio pagalbos grupėse žmonės daug kalbasi aktualiomis temomis, išsipasakoja, dalijasi informacija. Kai grupės bendravimą kontroliuoja profesionalus psichologas, nariams būna saugiau, nes yra stebima emocinė žmonių būklė, reakcija į vienas kito pasakojimus. Susirgusiems tokie susibūrimai yra svarbūs, nes jie dažnai jaučiasi nesuprasti sveikųjų, dažnai vengia kažkam pasakyti apie savo ligą, nenorėdami sulaukti gailesčio.

Liga „išmuša mus iš kurso“ lyg jūroje esantį laivą, tačiau labai svarbu ieškoti ir surasti tą „švyturį“, kuris mums leis neprarasti vilties, įkvėps eiti į priekį ir tikėti, kad vieną dieną pasieksime krantą ir kelionė „per ligą“ baigsis.

Ieškokite savo „švyturio“!“

***

Klausimus Rūtai ir POLA ekspertams galite užduoti portale lrytas.lt, įrašę juos į tam skirtą reklaminį skydelį – jį galite rasti ir po šiuo straipsniu.  Dėmesio: neklauskite medicininių dalykų, jūsų sveikatos būklę komentuoti ir patarti gali tik jus apžiūrėjęs gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.