Klausk Rūtos: kodėl gydytojas uždraudė vartoti vitaminus?

Edvardui atsako POLA valdybos narė, psichologė Laura Bratikaitė:

Auganti abejonė didina pagundą paragauti „uždrausto vaisiaus“..<br>123rf nuotr.
Auganti abejonė didina pagundą paragauti „uždrausto vaisiaus“..<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-02 13:51, atnaujinta 2017-10-01 17:04

Edvardui atsako POLA valdybos narė, psichologė Laura Bratikaitė:

„Šaunuolis, kad mūsų paklausėte. Nors aš ir nesu medikė ir negalėsiu atsakyti Jums dėl vitaminų naudingumo ar kenksmingumo, bet pasakysiu štai ką – Jumyse apsigyveno „kirminas“ vardu ABEJONĖ. Ir ne tiek svarbi pati abejonė, kiek pasekmės, kurias ji „pasėja“: nepasitikėjimas didina atstumą tarp mediko ir paciento, mažina paciento įsipareigojimą laikytis nurodymų (kas neretai yra ypatingai svarbu), blogina emocinę savijautą. Nepasitikėdamas gydytoju pacientas nebūna pilnai atviras, o tuo pačiu gydytojas netenka galimybės detaliai žinoti, kas su pacientu vyksta.

Auganti abejonė didina pagundą paragauti „uždrausto vaisiaus“ (tai mumyse kraujyje nuo Ievos ir Adomo laikų). O nurodymų nesilaikymas gali iškreipti sveikatos rodiklius. Tiesos nežinodamas medikas bandys hipotetiškai numanyti, kas galėjo įtakoti pokytį. Ar visada nuspės? Net ir patys geriausi profesionalai nėra aiškiaregiais.

Nuraminsiu pasakydama, kad ne Jums vienam taip nutinka. Pasitikėti nėra lengva (net gi savimi), savo sveikatą patikėti „kitoms rankoms“ – reikia drąsos. Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad nesusipratimų kyla dėl to, kad gydytojams būdingas „per didelis“ tikrumas dėl to, ką jie sako („Kam papildomai aiškinti savaime suprantamus dalykus?“), o pacientui „per mažas“ tikrumas dėl to, ką jis girdi („O kodėl taip, o kodėl ne kitaip?“). Todėl vienas sako ir net neturi minties, kad galima tuo abejoti, o kitas išgirsta ir nesupranta, kaip tai galima nepaaiškinti, kodėl taip ir ne kitaip.

Štai čia turi galioti taisyklė: „Geria tas, kuris yra ištroškęs, valgo tas, kuris išalkęs“. Todėl sekančio susitikimo su gydytoju metu grįžkite prie šio klausimo, pasakykite, kad rūpinatės savo sveikata ir kad didesnis supratimas padės Jums laikytis gydytojo nurodymų. Numalšinkite žinojimo „troškulį“ pas tą specialistą, kuris yra labiausiai susipažinęs su Jūsų ligos istorija. Ir jeigu jis neduos Jums atsakymų, tada su savo ligos istorijos kopija kreipkitės konsultacijos į kitą tos pačios srities gydytoją.“

Beje, didžiulis informacijos lobynas – Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija: https://www.prostatosvezys.lt/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.