Kyla rūgštys? Štai ką turėtumėte daryti

Skaičiuojama, kad rėmuo kankina ko ne pusę visų pasaulio gyventojų. Tiesa, vieniems ši nemaloni problema pasireiškia vos kartą ar du per metus, kiti nuo jos kenčia beveik kasdien.

Jei vartojate daug alkoholio, rūkote – nenustebkite, jeigu pradės graužti rėmuo.<br>123rf nuotr.
Jei vartojate daug alkoholio, rūkote – nenustebkite, jeigu pradės graužti rėmuo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-15 15:10, atnaujinta 2017-06-01 15:58

Jeigu pastebėjote, jog jums dažnai kyla rūgštys – geriau nedelskite ir kreipkitės į gydytoją. Jei numosite į tai ranka, gali išsivystyti įvairios skrandžio ligos, kurias gydyti nebebus taip paprasta.

Dėl ko kyla rūgštys?

Priežasčių gali būti ne viena. Pirmiausia tai netaisyklinga mityba. Galbūt valgote per daug riebių patiekalų arba suvartojate per daug maisto. Rūgštys gali kilti jei turite antsvorio. Stresas – taip pat viena priežasčių, kodėl graužia rėmuo.

Jei vartojate daug alkoholio, rūkote – nenustebkite, jeigu pradės graužti rėmuo. Tai viena dažniausių to priežasčių.

Kaip atpažinti?

Jeigu jaučiate skausmą už krūtinkaulio, burnoje rūgščiai kartų skonį, o pavalgius atsiranda deginimo pojūtis pilvo srityje – neabejokite, jums kyla rūgštys.

Kai be šių simptomų pakyla temperatūra, svaigsta galva, pykina – kuo skubiau kreipkitės į gydytoją.

Kaip gydyti?

Be abejo, jums gali padėti vaistai, kuriuos rasite kiekvienoje vaistinėje. Tačiau jei problema užklupo netikėtai ir vaistų po ranka neturite, pirmiausia išgerkite stiklinę natūralaus mineralinio, bet negazuoto vandens. Vanduo turėtų būti vėsus.

Kitas būdas – pienas. Išgerkite stiklinę pieno ir nemalonus deginantis jausmas turėtų išnykti.

Trečias būdas – vandens ir sodos mišinys. Žiūpsnelį sodos ištirpinkite stiklinėje virinto, bet atvėsinto vandens, išgerkite. Šis būdas gali padėti greitai, tačiau juo negalima piktnaudžiauti. Jei dažnai gersite vandenį su soda, pažeisite skrandžio gleivinę.

Ramunėlių arbata yra taip pat puikus būdas kovoti su kylančiomis rūgštimis. Pasidarykite puodelį arbatos, leiskite jai šiek tiek pravėsti ir tuomet išgerkite.

Dar vienas efektyvus būdas – krapų nuoviras. 2-3 arbatinius šaukštelius susmulkintų krapų užpilkite stikline verdančio vandens ir palikite 3 valandoms. Vartokite maždaug 15 minučių prieš valgį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.