Dėl netinkamai naudojamų tamponų moterys gali likti be kojų

Toksinio šoko sindromas (TŠS) gali būti gyvybei grėsminga liga, apie kurią dauguma moterų net nėra girdėjusios. Tačiau kas antras atvejis kyla dėl higieninių tamponų naudojimo. Apie TŠS yra prisimenama tik tuomet, kai kokia mergina ar moteris patiria skaudžias ligos pasekmes, pavyzdžiui, dėl kilusio kraujo užkrėtimo netenka galūnės ar miršta, rašė womenshealthmag.com.

asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 6:12 PM, atnaujinta May 19, 2017, 1:59 PM

Nors ši liga pasitaiko labai retai, jos padariniai gali būti tragiški. Todėl žemiau esančiame sąraše pateikiame pagrindinius faktus, kuriuos privalo žinoti kiekviena moteris.

1. Ne vien tamponai sukelia TŠS

Toksinis šokas atsiranda kuomet stafilokoko bakterija išplinta po organizmą. Pagrindiniai šio kraujo užkrato simptomai – aukšta kūno temperatūra, bėrimas. Klaidingai manoma, kad TŠS kyla tik moterims ir tik toms, kurios renkasi naudoti tamponus.

Ši infekcija taip pat gali kilti bakterijomis užkrėtus žaizdą. Taigi, tiek moterys, tiek vyrai patenka į rizikos grupę. Visgi, kas antras ligos atvejis yra sukeliamas dėl neteisingo tamponų naudojimo.

2. Tai itin retas susirgimas

Kad būtų paprasčiau įsivaizduoti, kaip retai pasitaiko ši infekcija, pagalvokite apie asmenis, kurie bent kartą yra turėję bent vieną žaizdą ar naudojasi tamponais. Taigi, apie visą žmoniją.

Šio užkrato atvejų, JAV pernai pasitaikė vos 26. Šie skaičiai tik įrodo, kad TŠS yra itin retas. Visgi, tai nereiškia, kad galima ignoruoti jo keliamą pavojų sveikatai. Priešingai, reikėtų daryti viską, kad jo būtų išvengta.

3. TŠS simptomai gali priminti gripą

Tipiniai TŠS simptomai primena gripą. Pacientas ima vemti, viduriuoti, jį išberia bei staigiai pakyla kūno temperatūra. Taip pat ima mausti raumenis, nukrenta kraujospūdis, pasireiškia galvos skausmai.

Kadangi stafilokoko bakterijos sukelta infekcija plinta labai greitai, jeigu asmuo įtaria, jog kažkas ne taip, geriausia kuo greičiau kreiptis į medikus. Kovojant su kraujo užkrėtimu yra svarbi kiekviena minutė.

4. Naudojant tamponus, juos derėtų reguliariai pakeisti

Viena dažniausių TŠS priežasčių – laiku nepašalintas tamponas. Visgi, yra daugybė jį išsiimti pamiršusių moterų, kurių nekamavo jokie nemalonūs simptomai. Deja, tai, kad joms pasisekė išvengti ligos nereiškia, jog taip bus visiems.

Medikai pataria laikytis nurodyto laiko tarpo ir tamponą pakeisti kas 4 – 8 valandas. Be to, jie teigia, jog geriausia naudoti mažiausiai skysčių sugeriančias priemones tiek menstruacijų metu, tiek po įvairių operacijų.

Tokiu būdu asmuo yra priverstas dažniau juos keisti, taigi yra sumažinama infekcijos rizika, o gleivinė lieka švari.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl Rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?