Pirmą kartą perspėjimas dėl Zikos paskelbtas ir JAV

Jungtinių valstijų sveikatos apsaugos tarnybos pirmą kartą paskelbė perspėjimą nėščiosioms ragindamos vengti vieno kvartalo Majamio centre, nes ten Zikos virusu užsikrėtė mažiausiai 14 žmonių.

Asociatyvi nuotr.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt ir lrytas.lt inf.

Aug 2, 2016, 2:41 PM, atnaujinta May 17, 2017, 2:22 AM

Tai reiškia, kad virusas nėra atvežtas iš Brazilijos ar kitų šalių – Majamyje virusą jau platina vietos uodai.

Kol kas Floridos valdžia perspėja tik dėl Vynvudo kvartalo – tai maždaug pusantro kilometro ruožas į šiaurę nuo Majamio senamiesčio.

Būtent čia užfiksuoti pirmieji keliolika Zikos viruso atvejų, kurie siejami ne su užkrato nešiotojais atvykusiais iš užsienio, o su vietos uodais.

Zika platina tik karštuose kraštuose gyvenančių uodų rūšys. Šis neretai jokių simptomų nesukeliantis virusas labiausiai pavojingas nėščiosioms, nes gali sukelti rimtų vaisaus apsigimimų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, dažniausiai Zikos virusinė infekcija yra nesunki liga. 80 proc. Zikos virusu užsikrėtusių asmenų ligos simptomai neišsivysto.

Zikos virusinės infekcijos simptomai dažniausiai yra švelnūs ir tęsiasi 4-7 dienas. Ligai būdingas makulinis ar papulinis bėrimas, karščiavimas, sąnarių, raumenų, galvos skausmai, nepūlingas konjunktyvitas. Rečiau išsivysto akiduobių skausmai ir virškinamojo trakto veiklos sutrikimai. Visi simptomai yra nespecifiniai ir yra būdingi daugeliui kitų bakterinių ir virusinių infekcijų.

Tačiau buvo pastebėta, kad Zikos virusas gali sukelti sunkių vystymosi komplikacijų (mikrocefalijas) negimusiems kūdikiams.

Mikrocefalija – tai reta būklė, kai kūdikis turi mažesnę galvą palyginti su to paties amžiaus ir lyties kūdikiais dėl nepakankamai išsivysčiusių smegenų. Mikrocefalijos gali sąlygoti įvairius vaikų raidos sutrikimus, pvz., intelekto sutrikimus, judėjimo ir pusiausvyros sutrikimus ir kt. Mikrocefalijų išsivystymą gali sukelti ir daugelis kitų veiksnių: vaistų ir alkoholio vartojimas, kitos infekcinės ligos, pvz., raudonukė, toksoplazmozė ir kt.

Šiuo metu nėra aišku, kokia dalis Zikos virusu užsikrėtusių besilaukiančių moterų užkrečia vaisių, kokiai daliai infekuotų vaisių išsivysto smegenų pakenkimai, kuriuo nėštumo trimestru Zikos virusinė infekcija yra pavojingiausia besivystančiam kūdikiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.