Atsakymą žino ne visi: ar ŽIV galima užsikrėsti buityje?

Nepaisant to, kad pasaulyje apie žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) problematiką kalbama vis garsiau, Lietuvos jaunimui žinių šiuo klausimu vis dar trūksta, rodo naujausias tyrimas.

Lietuvoje ŽIV infekuotų žmonių skaičius jau daugelį metų nemažėja.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje ŽIV infekuotų žmonių skaičius jau daugelį metų nemažėja.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 11:06 AM, atnaujinta May 13, 2017, 11:02 PM

2015-2016 metais Klaipėdos ir Mykolo Romerio universitetuose vykdytos 213 studentų apklausos rezultatai atskleidė, kad studentams stinga žinių apie ŽIV. Tai jie pripažįsta ir patys – beveik pusė jaunuolių nurodė, kad jie žino nepakankamai.

Dauguma apklaustųjų teisingai nurodė, jog ŽIV dažniausiai gali būti perduodamas lytinių santykių metu, per nesterilius švirkštus ar kitus medicininius įrankius bei perpilant kraują.

Vis dėlto beveik 19 procentų apklaustųjų pasirinko neteisingus atsakymus nurodydami, kad užsikrėsti ŽIV galima įkandus uodui ar kitiems kraują siurbiantiems vabzdžiams. Buvo nemažai klaidingai manančių, kad pavojingi ir bučiniai su infekuotu žmogumi (12,2 procento).

Tyrimas atskleidė, kad vis dar yra bijančių kasdienio kontakto su sergančiaisiais – beveik 4 proc. apklaustųjų mano, jog užsikrėsti galima buityje.

Devyni iš dešimties studentų žinojo, kad ŽIV yra neišgydomas. Respondentai dažniausiai žinojo ir tai, kad AIDS gydytis reikia visą likusį gyvenimą – taip atsakė 67 procentai apklaustųjų. Visgi vos šeštadalis jaunuolių žinojo, kad šiandieninės medicinos inovacijos dar negali pasiūlyti nuo viruso apsaugančių skiepų.

Be to, didžioji dalis tyrime dalyvavusių studentų klaidingai manė, kad ŽIV serganti moteris, vartodama šiuolaikinius vaistus, turi mažus šansus pagimdyti sveiką kūdikį.

Vos dešimtadalis apklaustųjų pažymėjo teisingą atsakymo variantą, jog tikimybė susilaukti sveiko kūdikio užsikrėtusiai ŽIV mamai sudaro daugiau nei 90 procentų.

Tyrimą komentavusi nevyriausybinės ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacijos „Demetra“ vadovė Svetlana Kulšis nurodė, kad šiuolaikiniai gydymo metodai imunodeficito virusą gali izoliuoti.

„Žmonės nenori tikrintis, nes bijo sužinoti tyrimo rezultatą. Tačiau šiuolaikiniai antiretrovirusiniai vaistai leidžia gyventi pilnavertį gyvenimą ir sukontroliuoti ligą: sustabdyti viruso plitimą organizme ir jo perdavimą kitiems.

ŽIV užsikrėtusios nėščiosios gali gimdyti sveikus vaikus, o artimieji – nesibaiminti užsikrėtimo. Svarbiausias dalykas – pasitikrinti atliekant nemokamą ŽIV tyrimą. Jį galima atlikti pas mus“, – komentavo S.Kulšis.

Lietuvoje ŽIV infekuotų žmonių skaičius jau daugelį metų nemažėja. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2015 metais Lietuvoje nustatyti 154 nauji ŽIV atvejai – 35 procentais daugiau nei 2010-aisiais, kai buvo registruoti 116 naujų atvejų.

Tuo tarpu pasaulyje stebima priešinga tendencija – nuo 2010 m. naujai registruojamų infekcijų skaičius sumažėjo 6 proc. iki 2,1 mln. žmonių 2015-aisiais.

Jungtinės Tautos valstybėms rekomenduoja taikyti kovos su ŽIV strategiją „90-90-90“. Ja siekiama, kad 90 proc. užsikrėtusiųjų žinotų apie savo ligą ir taip šalys turėtų galimybę kontroliuoti ligą bei apsaugoti nuo jos sveikąją visuomenės dalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.