Visagine – mirtis dėl opaligės. Sūnus ieškos teisingumo

Rugpjūčio 29-oji Vasilijui Sapoznikovui – gedulo diena. Anapilin Visagino ligoninėje išėjo jo 72 metų mama Lukerija. Vyras pyksta ant medikų, kad jie pražiopsojo skrandyje buvusią opą, nesuteikė reikiamos pagalbos.

Išsivysčius sunkiai anemijai, opos kraujavimas gali baigtis mirtimi.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Išsivysčius sunkiai anemijai, opos kraujavimas gali baigtis mirtimi.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2016, 3:20 PM, atnaujinta May 13, 2017, 9:59 PM

Tuo metu Visagino ligoninės direktorius portalui lrytas.lt paaiškino, kad šioje situacijoje didžiausios – komunikacijos problemos. Tačiau vidinis auditas dar neatliktas, mat už tai atsakingas asmuo atostogauja.

Užgeso per kelias dienas

„Kamuojama pilvo skausmų mama rugpjūčio 19 dieną buvo atvežta į Visagino ligoninę. Per keturias paras jai buvo atlikta pilvo echoskopija, rentgenas, kompiuterinė tomografija. Tačiau tyrimai nieko neparodė.

Medikai pamatė tik dujas, dėl jų esą ir skauda pilvą. Tad paskirtas gydymas – nuskausminamieji ir daromos klizmos.

Galiausiai mamos kraujospūdis pasidarė labai žemas. Medikai jį atkūrė ir išvežė operuoti. Tik operacijos metu buvo pastebėta, kad skrandyje – kraujuojanti opa.

Kai buvo paklausta, kodėl nebuvo atlikta endoskopija, atsakyta, kad dėl to atsakingas medikas mėnesį atostogavo. Mums net nebuvo užsiminta apie alternatyvą, kad tokį tyrimą būtų galima atlikti kur nors kitur, kad ir mokamai.

Dirbu Vilniuje, tad prie mamos budėjau ne taip dažnai, kaip sesuo. Ji gyvena Visagine ir budėjo ligoninėje nuolat. Naktį prieš operaciją mamai labai pablogėjo.

Budinčios gydytojos teko ieškoti, mat visas personalas buvo subėgęs į priimamąjį. Ten girtas vyras laukė, kol atvažiuos policija.

Radus budinčią gydytoją, ji atėjo, apčiupinėjo pilvą, pasakė, kad jis minkštas ir viskas čia gerai.

Tačiau mama kentė skausmus. Klausėme, kodėl budinti gydytoja nepamatavo kraujospūdžio, atsakyta, kad budinčioji – traumatologė.

Po operacijos mama buvo be sąmonės. Jai vis blogėjo, kol galiausiai ji mirė“, – prislėgtas pasakojo Vasilijus.

Ieškos teisybės

Mirties liudijime įrašyta priežastis – opaligė su perforacija. Tačiau konkretaus paaiškinimo, kodėl keturias dienas normaliai atrodžiusi moteris po operacijos taip greitai užgeso, Vasilijus ir jo sesuo nesulaukė.

„Po operacijos gydytojas išėjo ir pasakė, kad reikia tikėtis tik stebuklo. Kraujospūdis palaikomas vaistais. Tik tiek. Po operacijos mamai prasidėjo sepsis, prieš mirtį atsisakė ir inkstai“, – pasakojo vyras.

Jis pažadėjo šią savaitę kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją. Pasak jo, jis nesiekia žalos atlyginimo, mamos juk niekas nebeprikels, tačiau vyras viliasi, kad jo teisingumo siekis taps prevencijos priemone ir niekam daugiau panaši istorija Visagino ligoninėje nepasikartos.

„Vieno žmogaus, dirbančio toje ligoninėje, buvo pasakyta, kad čia gerai gydomi tik pažįstami ir giminaičiai. Todėl mano tikslas – kad padėtis pasikeistų ir kitiems būtų geriau“, – teigė Vasilijus.

Patikrinimas dar nepradėtas

Portalui lrytas.lt susisiekus su Visagino ligoninės vadovu Kastyčiu Matulevičiumi, sulaukta atsakymo, kad patikrinimas dėl šio mirties atvejo dar neįvyko.

„Patikrinimas mirties atveju numatomas visuomet. Vyksta pokalbis su chirurgais ir kitu personalu. Kai iš atostogų grįš už auditą atsakingas asmuo, bus atliktas nuodugnus patikrinimas.

Kaip ir kiekviename darbe, yra visokių niuansų. Kažkas pražiūrėta, ne taip su giminėmis kalbėta, paaiškinta. Daugiau įžvelgiu čia komunikacijos problemų“, – teigė K.Matulevičius.

Apie pacientės sveikatos būklę daugiau informacijos ligoninės vadovas be raštiško artimųjų sutikimo pateikti negalėjo.

Apie skrandžio opaligę

Opaligė – tai lėtinė liga, kuriai paūmėjus atsiranda skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa.

Opalige serga apie 10 proc. visų pasaulio gyventojų. Svarbiausia priežastis, skatinanti opos atsiradimą, yra bakterija, vadinama Helicobacter pylori. Pagrindinis užsikrėtimo būdas – per burną. Užsikrėtusių šia bakterija žmonių yra labai daug, bet dauguma jokių ligos simptomų nejaučia. Kitiems ši bakterija gali sukelti ūminį ar lėtinį skrandžio uždegimą, opaligę ar net skrandžio vėžį.

Skausmas yra dažniausias simptomas. Jis sumažėja pavalgius arba nuo rūgštingumą mažinančių vaistų. Skausmas apibūdinamas kaip deginantis, graužiantis ar alkio skausmas.

Dažnas opos simptomas yra kraujavimas. Neretai pasitaiko gausus kraujavimas, sukeliantis didesnę ar mažesnę anemiją. Išsivysčius sunkiai anemijai, kraujavimas gali baigtis mirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.