Istorija sujaudino visą pasaulį: mergaitė juda tik tėvų dėka

Tėvų užsispyrimo dėka mergytė namuose dabar sukasi it vijurkas.<br>„Youtube“ momentinis kadras.
Tėvų užsispyrimo dėka mergytė namuose dabar sukasi it vijurkas.<br>„Youtube“ momentinis kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2016, 10:44 AM, atnaujinta May 13, 2017, 8:24 PM

Kimberly Moore ir Kanados žūt būt norėjo surasti būdą, kaip padėti savo vienerių metų dukteriai Evelinai judėti.

Keturių mėnesių mergaitei buvo diagnozuota neuroblastoma, tai lėmė, jog mergaitės apatinė kūno dalis – paralyžiuota.

Vienintelė viltis judėti mergaitei, pasak medikų, buvo šliaužti vien atsispiriant rankomis. Taip būtų buvę tol, kol mergaitė butų pakankamai didelė sėsti į neįgaliojo vežimėlį.

Tačiau mergaitės tėvams šis atsakymas nepatiko. Todėl jie ėmėsi ieškoti kito sprendimo būdo internete. Viename socialiniame tinkle jiedu aptiko patarimų, kaip pasigaminti vežimėlį, kuris turėjo tikti jų mažylei, todėl ėmėsi jį konstruoti.

Tėvų užsispyrimo dėka mergytė namuose dabar sukasi it vijurkas. Tėvų vos už 100 dolerių sukonstruotas vežimėlis Evelinai dabar leidžia jaustis kaip kitiems jos amžiaus vaikams.

Be šio džiugaus įvykio, šeimą aplankė ir kitas – paaiškėjo, kad Evelinos neuroblastomą bent jau laikinai pavyko įveikti. Mergaitė jau trys mėnesiai išgyvena ligos remisiją.

Apie ligą

Neuroblastoma – tai piktybinis simpatinės nervų sistemos navikas. Ši sistema reguliuoja organizmo funkcijas, išskirdama chemiškai aktyvias medžiagas, pavyzdžiui, adrenaliną. Daugiau nei pusė šių navikų išsivysto antinksčiuose.

Labdaros ir paramos fondo „Rugutė“ tinklalapyje (www.rugute.lt) pateikiama informacija, jog neuroblastoma sudaro 8-10 proc. visų piktybinių vaikų navikų ir yra dažniausias navikas pirmaisiais gyvenimo metais.

Didžiajai daliai vaikų neuroblastoma diagnozuojama iki 5 m. amžiaus. Berniukai serga dažniau nei mergaitės. Dažniausiai neuroblastoma išsivysto be jokios aiškios priežasties, tačiau yra pastebėtas ryšis su tokiomis ligomis kaip Hirschprungo liga (storosios žarnos vystymosi anomalija) ar von Recklinghauseno neurofibromatoze.

Liga gali pasireikšti įvairiais simptomais. Jie priklauso nuo naviko lokalizacijos ir išplitimo.

Neuroblastomai esant pilve, tėvai prausdami ar rengdami vaiką paprastai apčiuopia darinį ar guzą. Pilvas gali atrodyti padidėjęs.

Jei auglys susidaro krūtinės ląstoje ar kakle, gali atsirasti lėtinis kosulys, dusulys, išryškėti Hornerio sindromas: voko nusileidimas, susiaurėjęs vyzdys, sumažėjęs pakenktos pusės veido prakaitavimas. Vaikas ima blogai valgyti, netenka svorio, dažnai viduriuoja ar vemia. Gali pakilti temperatūra, atsirasti neįprastas nuovargis, irzlumas.

Priklausomai nuo ligos stadijos ir jos atsinaujinimo rizikos, gali būti taikomas chirurginis, spindulinis gydymas, chemoterapija ir, kai kada, kaulų čiulpų ar periferinių kamieninių ląstelių transplantacija.

Tiesa, per pastaruosius du dešimtmečius neuroblastomų gydymas žymiai pagerėjo. Esant nedideliam, nors ir metastazavusiam navikui, didžioji dalis vaikų pagydomi. Susirgus kūdikystėje, net ir esant išplitusiam navikui, gana didelė tumoro savaiminio išnykimo tikimybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.