Perspėja žmones: pasaulį gali apimti baisi epidemija

Mokslininkai perspėja dėl pasaulinės mikrocefalijos epidemijos, kurią gali sukelti plintantis Zikos virusas, praneša agentūra AFP.

Mokslininkai perspėja dėl pasaulinės mikrocefalijos epidemijos, kurią gali sukelti plintantis Zikos virusas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mokslininkai perspėja dėl pasaulinės mikrocefalijos epidemijos, kurią gali sukelti plintantis Zikos virusas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2016, 11:37 AM, atnaujinta May 12, 2017, 10:29 PM

Penktadienį specializuotame žurnale „The Lancet Infectious Diseases“ paskelbtame straipsnyje virusologijos ekspertai pateikia naujų įrodymų apie ryšį tarp Zikos infekcija užsikrėtusių nėščių moterų ir naujagimių mikrocefalijos sindromo.

„Mes rekomenduojame ruoštis pasaulinei mikrocefalijos ir kitų su Zika susijusių ligų epidemijos plitimui“, – rašo mokslininkai iš Didžiosios Britanijos ir Brazilijos.

Tyrimo rezultatai, anot autorių, rodo, „kad mikrocefalijos epidemija išplis visose šalyse, kuriose šiuo metu pernešamas Zikos virusas ir kur virusas, tikėtina, plis“.

Zikos virusą daugiausiai perduoda uodai. Zikos sukėlėjas dažniausiai nesukelia jokių simptomų arba sukelia tik nežymius, pavyzdžiui, karščiavimą.

Tačiau jei virusu užsikrečia nėščiosios, jų kūdikiai gali gimti su nenormaliai maža galva (mikrocefalija). Vaikai tada neretai yra psichiškai neįgalūs.

Mokslininkai, atlikdami studiją, tyrė nėščiąsias ir naujagimius toje Brazilijos teritorijoje, kuri ypač yra apimta Zikos. Pas pusę iš 32 kūdikių, kuriems diagnozuota mikrocefalija, nustatytas virusas. Be to, virusu buvo užsikrėtę 80 proc. nėščiųjų, pagimdžiusių kūdikius su mažagalvystės sindromu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.