Nuo vėžio siūlo gelbėtis vienu vitaminu

Viso pasaulio mokslininkai jau ne vieną dešimtmetį intensyviai kuria vaistus nuo vėžio. Ir štai šiandien vis dar sklando teorija, kad iš tiesų vėžys yra elementarus vitamino B17 trūkumas.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2016, 7:09 PM, atnaujinta May 10, 2017, 2:22 AM

Panevėžietė Nijolė teigia nusipirkusi vitamino B17, kuriuo tikėjosi užkirsti kelią vėžiui. „Daug apie jį skaičiau, tad nutariau išbandyti. Giminėje ne vienas pasimirė nuo vėžio, tad turiu riziką“, – rašė moteris. Tačiau pasikalbėjusi su kaimyne, ji suabejojo papildo veiksmingumu.

Deja, nenurodė nei papildo pavadinimo, nei kur jo pirko. Tad gerai paieškojus, pavyko aptikti informacijos, kad iš tiesų, preparatų, su vadinamuoju vitaminu B17 galima nusipirkti ir Lietuvoje. Jie registruoti, tad yra saugūs. Tačiau kai kurie specialistai mano jog abrikoso kauliukų ekstraktas arba, kaip teigiama, iš jo išgaunamas vitaminas B17 – elementari manipuliacija.

Ši vitaminas – cheminis organinis junginys amigdalinas. Pirmą kartą išskirtas devyniolikto amžiaus viduryje.

Šiandien jau žinoma, kad vitamino B17 yra migdoluose, abrikosuose ir juodosiose vyšniose.

Vos atradus šią medžiagą, imta skleisti žinia, jog ji išgydo vėžį. Vėliau pasakota, kad ši medžiaga yra mirtinai pavojinga! Tad kaip yra iš tiesų? Gydo ji ar nuodija?

Amigdalinas buvo pervadintas į laetrilą (angl. laetrile), o vėliau jam prigijo pavadinimas „vitaminas B17“. Tuo laiku žmonės itin domėjosi vitaminais, buvo jaučiams jų vartojimo pakilimas, tad vitaminus pavadinti naują medžiagą buvo patogu.

Tiesa ta, kad šis junginys visiškai nėra vitaminas, nes neturi vitaminams būdingų savybių. Amigdalinas gaunamas iš migdolų arba abrikosų kauliukų branduolio masės, ją verdant etanolyje ir į gautą tirpalą pridėjus dietilo eterio.

Tuo tarpu JAV Nacionalinis vėžio institutas akcentuoja, kad vitaminas amigdalinas arba laetrilas nėra šalyje registruotas ir leistinas vartoti. Pabrėžiama, kad šioje medžiagoje esama cianido, o jos vartojimas gali prilygti organizmo nuodijimui.

Tad pasikliauti vitaminu B17 ar ne? Jei vitaminuose iš tiesų būtų nuodingų medžiagų, vargu ar Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba būtų juos patvirtinusi. Tačiau visko gali būti, jog tai – tik reklaminis triukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.