Nepražiopsokite: George'ą Michaelą pribaigusios ligos neatpažįsta daugybė lietuvių

Teigiama, kad pirmąją Kalėdų dieną anapilin išėjęs garsus britų dainininkas George'as Michaelas mirė ramiai ir be jokio skausmo. Manoma, kad garsus dainininkas mirė dėl širdies nepakankamumo. Ši liga kur kas pavojingesnė ir dažnesnė, nei daugelis įsivaizduoja.

Manoma, kad garsus dainininkas mirė dėl širdies nepakankamumo. Ši liga kur kas pavojingesnė ir dažnesnė, nei daugelis įsivaizduoja.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Manoma, kad garsus dainininkas mirė dėl širdies nepakankamumo. Ši liga kur kas pavojingesnė ir dažnesnė, nei daugelis įsivaizduoja.<br>„Lrytas.lt“ fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2016, 8:36 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:41 PM

Širdies nepakankamumas – neišgydoma ir dažnai labai sekinanti liga, kai širdis nebepajėgia atlikti siurblio funkcijos – tinkamai prisipildyti ir išstumti kraujo.

Lietuvoje šia liga serga daugiau nei 103 tūkst. pacientų arba, kitaip tariant, suserga 1 iš 5 asmenų, peržengusių keturiasdešimtmetį. Pusė susirgusių miršta per pirmuosius penkerius metus nuo diagnozės nustatymo, o dešimt metų išgyvena tik ketvirtadalis.

Pasak Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Širdies ir kraujagyslių klinikos vedėjo prof. Aleksandro Laucevičiaus, tai labai paplitusi liga, kurios gydymas – brangus. Tai yra didelė socialinė bei ekonominė našta visai Europai.

Dabar šia liga serga 15 milijonų europiečių, tačiau prognozuojama, kad iki 2030-ųjų skaičius išaugs dar 25 proc., jei visoje Europoje nebus imtasi suderintų veiksmų.

Sergant širdies nepakankamumu pasireiškia tokie simptomai kaip dusulys, kulkšnių tinimas, oro trūkumas, nuovargis – pirma fizinio krūvio metu, o vėliau ir esant ramybės būsenos.

Į ligoninę sergantieji dažnai patenka dėl stipraus dusulio, išplitusių kūno patinimų. Po kiekvienos tokios hospitalizacijos širdies ir kitų organų būklė pablogėja, o gyvenimas trumpėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.