Gydytojai įspėja apie netikėtą vėžio protrūkį

Netikėtas jaunų žmonių sergančių kolorektaliniu vėžiu skaičiaus išaugimas privertė suklusti viso pasaulio medikus. Pasirodo, dėl neaktyvaus gyvenimo būdo, prastos mitybos ir kitų rizikos veiksnių, po 1980-ųjų metų gimę žmonės yra net 4 kartus labiau linkę susirgti šia agresyvaus vėžio rūšimi nei tie, kurie gimė apie 1950 metus, rašė dailymail.co.uk.

Šiuo metu vėžys nebėra mirtina liga – dėl gerėjančio onkologinių ligų gydymo keičiasi ir požiūris – nuo sveikatos priežiūros, nukeiptos į ligos gydymą, į sveikatos priežiūrą, orientuotą į pacientą.<br>123rf.com
Šiuo metu vėžys nebėra mirtina liga – dėl gerėjančio onkologinių ligų gydymo keičiasi ir požiūris – nuo sveikatos priežiūros, nukeiptos į ligos gydymą, į sveikatos priežiūrą, orientuotą į pacientą.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2017, 2:14 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:08 PM

Trys iš dešimties kolorektalinio vėžio atvejai dabar yra nustatomi jaunesniems nei 55 metų sulaukusiems pacientams. Jie taip pat net dvigubai dažniau serga žarnyno augliais, kurie paprastai susiformuoja kiek žemiau.

Mokslininkai sunerimę. Pasak jų, situacija yra tokia prasta, kad beveik pasiekė devyniolikto amžiaus pabaigos lygį. Todėl labai svarbu pradėti tikrinti jaunus, į trečią dešimtį įkopusius asmenis, o ne tik vyresnio amžiaus pacientus.

Tai patvirtino ir Amerikos vėžio asociacijos epidemiologė Rebecca Siegel. Pasak jos, dabartinė situacija rodo, kad ši liga sukels dar daugiau problemų ateityje.

„Mūsų duomenimis, jaunų žmonių grupėje kolorektalinis vėžys tapo toks pats dažnas kaip devyniolikto amžiaus pabaigoje. Tai parodo, kad žmonės turi būti ne tik informuojami apie ligą bei ją sukeliančius veiksnius, bet ir turėtų būti reguliariai tikrinami, pradedant nuo daug jaunesnio amžiaus nei tai yra daroma dabar.

Informuojami taip pat turi būti ir medikai, kadangi pacientui skundžiantis tam tikrais simptomais, šio vėžio diagnozė atmesta būti nebegali. Skaičiai pasiekė tokias aukštumas, kad šiuo metu pasaulyje yra nustatoma panašus skaičius kolorektalinio ir gimdos kaklelio vėžio atvejų“, – įspėjo medikė.

Iki šiol kolorektalinis vėžys buvo laikomas vyresnio amžiaus žmonių liga, dėl kurios jauni ir darbingi žmonės tikrinami nebūdavo. Lietuvoje kol kas didesnės rizikos grupe yra laikomi vyresnio nei 50 metų sulaukę asmenys.

Paradoksalu, tačiau jau nuo 1980-ųjų JAV vis mažėjant žarnyno vėžio atvejų, ši diagnozė tapo daug dažnesnė tarp jaunų žmonių. Mokslininkai mano, kad tai lėmė šių jaunų suaugusiųjų bei darbingo amžiaus pacientų gyvenimo būdas.

Iš tiesų, nieko keisto. Vyresnio amžiaus žmonės šia liga rimtai serga dėl plačiai vykdomų prevencinių programų, todėl per pastaruosius 40 metų kolorektaliniu vėžiu sergančių vyresnio amžiaus pacientų skaičius palaipsniui mažėjo.

To negalima pasakyti apie jaunus žmones. Nuo 1974 iki 2013 metų, kolorektalinio vėžio atvejų 20-29 metų amžiaus pacientų tarpe kasmet padaugėdavo po 3 proc., o 20-39 metų amžiaus grupėje – 1-2 procentais.

Tai ypač neramina, kadangi kolorektalinis vėžys yra laikomas vyresnio amžiaus žmonių liga. Dėl šios priežasties daugybė jaunų žmonių negali dalyvauti prevencinėse programose, kurios užtikrintų ankstyvą diagnozę bei sėkmingą gydymą.

JAV mokslininkai tikina, kad nekeičiant gydymo ir prevencijos metodų, žarnyno vėžio atvejų tarp jaunų, 20-34 metų amžiaus žmonių padaugės 90 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.