Lietuvos medikai didžiuojasi pasiekimais gydant Parkinsono ligą

 

 Lietuvoje Parkinsono liga serga maždaug 12000 žmonių.<br> 123rf nuotr.
 Lietuvoje Parkinsono liga serga maždaug 12000 žmonių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2017, 4:18 PM

Vienas efektyviausių Parkinsono ligos gydymo būdų pasaulyje yra chirurginis gydymo būdas. Galime pasidžiaugti, kad ši labai sudėtinga operacija nuo 2010 metų atliekama ir Lietuvoje. 

Prieš porą savaičių Kauno klinikų Sveikatos moklsų universtiteto ligoninėje atlikta jau 58-oji neurostimuliatorių implantavimo operacija. 

Šias unikalias operacijas atlieka neurochirurgai Juozas Šidiškis ir Andrius Radžiūnas. Tai ilgalaikė giliųjų smegenų struktūrų gydomoji stimuliacija per įvestus neurostimuliatorius. 

Kad ligonių kasos įsigytų šių prietaisų, pakeliančių vežimėlyje sėdintį žmogų ant kojų, daug prisidėjo Lietuvos Parkinsono ligos draugija bei tuometis Vilniaus skyriaus pirmininkas Algirdas Vaičiulis (dabar Vilniaus Parkinsono draugijos Garbės pirmininkas). 

Jau keletą metų kasmet nuperkama po 15 neuroelektrodų.

Beje, balandžio 8 d. Lietuvos Parkinsono ligos daugija paminėjo savo įkūrimo 20 metų sukaktį.


Parkinsono liga  – lėtinė progresuojanti neurodegeneracinė liga, prasidedanti dėl dopamino trūkumo, kadangi ima nykti tam tikroje smegenų vietoje esančios ląstelės, gaminančios dopaminą Dopaminas yra atsakingas už žmogaus judėjimą. Liga yra progresuojanti, t. y. simptomai pasireiškia palaipsniui ir stiprėja.

Ši liga – tai antra labiausiai paplitusi lėtinė neurodegeneracinė liga po Alzheimerio ligos. Ji paplitusi visame pasaulyje. Pasaulyje yra apie 6,3 milijono sergančiųjų – tai mažiau nei 1 proc. visų gyventojų. 

Lietuvoje Parkinsono liga serga maždaug 12000 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.