Sūnaus meilė mamai buvo beribė: vėžio diagnozė privertė padaryti viską pakeisiantį atradimą

Krūties vėžys yra viena daugiausiai baimę moterims keliančių ligų. Išgirdus, kad ji diagnozuota artimam žmogui, daugelį ištinka šokas. Tačiau kai kuriems tokia žinia gali atnešti įkvėpimo, rašė dailyhealthpost.com.

 Naujas išradimas ateityje leis nustatyti krūties vėžį dar ankstyvose ligos stadijose.<br> 123rf.com
 Naujas išradimas ateityje leis nustatyti krūties vėžį dar ankstyvose ligos stadijose.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 26, 2017, 8:12 PM

Julian Rios Cantu, 18 metų moksleivis iš Meksikos, po to, kai jo motinai buvo nustatytas krūties vėžys, išrado prietaisą, kuris apie šią ligą praneštų dar ankstyvoje jos stadijoje.

Julian mama antrą kartą susirgo, kai vaikinui buvo 13 metų. Liga buvo per vėlai diagnozuota, todėl greitai progresavo. Moteris vos išsigelbėjo, tačiau neteko abiejų krūtų. Šis įvykis įkvėpė vaikiną bei dar 3 jo draugus sukurti naujos kartos liemenėlę, kuri galėtų nustatyti krūtų vėžį dar ankstyvose jo stadijose.

Šioje liemenėlėje yra 200 jutimo, temperatūros bei šviesos sensorių, išdėstytų krūtinės srities paviršiuje. Šie sensoriai stebi bet kokius krūtų spalvos, tekstūros ar temperatūros pokyčius ir perduoda šią informaciją programėlei paciento telefone. Vėliau šia informacija galima pasidalinti su onkologu.

„Kai krūtyje yra auglys, atsiranda daugiau kraujo, daugiau šilumos, todėl pasikeičia temperatūra ir tekstūra. Jei matomi ilgalaikiai pokyčiai, vertėtų apsilankyti pas gydytoją.",—išradimo principą aiškino Julian.

Toks mechanizmas, egzistuojantis liemenėlės pavidalu, yra itin paprastas ir patogus. Ši liemenėlė, pavadinimu Eva, užtikrina, jog kiekvieno testo metu krūtys bus toje pačioje pozicijoje. O norint gauti teisingus rezultatus, užtenka prietaisą nešioti vos valandą per savaitę.

Šis išradimas jau laimėjo prestižinį apdovanojimą, o jo kūrėjas Julian tapo biosensorių įmonės Higia Technologies generaliniu direktoriumi.

Visgi išmanioji liemenėlė Eva dar nėra prieinama pirkėjams, nes jos efektyvumas turi būti patvirtintas įvairiais moksliniais tyrimais bei eksperimentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.