Yla išlindo iš maišo: medikės klaida moters karjerą sugriovė neprasidėjusią

Į portalo lrytas.lt redakciją kreipėsi Ieva (vardas pakeistas, tapatybė redakcijai žinoma), kuri teigė, jog prieš penkerius metus kreipdamasi pagalbos dėl netikėtai apėmusios slogios nuotaikos visai nesitikėjo, jog dokumentuose užfiksuota diagnozė turės ilgalaikių padarinių karjerai.

 Depresijos diagnozė jaunai moteriai sugriovė planus tapti pareigūne.<br> 123rf.com nuotr.
 Depresijos diagnozė jaunai moteriai sugriovė planus tapti pareigūne.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2017, 6:40 PM

Jauna moteris papasakojo, kad susiklosčius tam tikroms aplinkybėms vaikelio susilaukė vieniša, todėl po gimdymo kurį laiką negalėjo atsikratyti liūdnų minčių, kamavo slogi nuotaika.

„Kai gimė vaikas, kurį laiką man buvo be galo liūdna, kamavo įkyrios mintys. Tuomet nusprendžiau pagalbos kreiptis į specialistą, kad šis patartų, ko imtis, kaip spręsti problemą. Kadangi pas psichologą patekti nepavyko, apsilankiau pas psichiatrą.

Pasirinkau privačią kliniką. Apsilankiau tą vienintelį kartą ir daugiau nė kojos nereikėjo kelti. Deja, vieno apsilankymo medikei užteko, kad man diagnozuotų vidutinio sunkumo depresiją. Dabar puikiai suprantu, kad diagnozė buvo klaidinga. Man nebuvo atliktas joks testas, su gydytoja kalbėjausi tik vieną kartą. 

Gydymas skirtas nebuvo, nes maitinau krūtimi. Atrodo, kad į kortelę diagnozė buvo įrašyta it formalumas. Tačiau šis formalus įrašas man stipriai pakišo koją“, – pasakojo Ieva.

Neperėjo komisijos

Praėjus keleriems metams po apsilankymo pas psichiatrę Ieva nusprendė, kad metas pradėti karjerą. Tuomet ir išlindo yla iš maišo.

„Kai šiemet norėjau pradėti tarnybą, turėjau pereiti specializuotąją medicininę ekspertizę. Rugsėjo 6 dieną lankiausi CMEK (Centrinės medicinos ekspertizės komisijoje), ten visi mane apžiūrėję medikai sutiko, kad esu visiškai sveika. Psichiatras tą dieną nedirbo, todėl pas jį apsilankyti nepavyko.

Buvau tikra, kad viskas gerai, tačiau grįžusi namo ir prisijungusi prie sistemos pamačiau, jog komisijos neperėjau.

Kai susisiekiau su CMEK pirmininku, man buvo nurodyta, kad dėl senos depresijos diagnozės tapau netinkama tarnybai. Dėl klaidingos penkerių metų senumo diagnozės, kuriai nustatyti užteko vos vieno vizito pas gydytoją, netekau šanso net pradėti karjerą“, – aiškino moteris.

Ligos remisija – 10 metų

Susisiekę su laikinai einančiu CMEK pirmininko pareigas Tadu Daugėla paklausėme, ar depresijos diagnozė, nesvarbu, kaip seniai būtų nustatyta, yra amžina. Jis nurodė, kad remiantis Sveikatos būklės reikalavimų asmenims, pretenduojantiems į vidaus ar kitą statutinę tarnybą, (...) sąvado 2.2 papunkčiu, kai kuriems lengva ar vidutinio sunkumo depresija sergantiems pareigūnams gali būti taikomos lengvatos.

Deja, Ievai šios lengvatos negaliojo, kadangi moteris į komisiją kreipėsi kaip nauja priimamoji, o ne patirties turinti pareigūnė, taigi jai buvo keliami griežtesni sveikatos reikalavimai.

„2.2 papunktis apima lengvus ar vidutinius nuotaikos (afektinius) sutrikimus.  Naujas priimamasis, kuriam buvo diagnozuoti šiame punkte išvardyti sveikatos sutrikimai ar kuris gydytas dėl šiame punkte išvardytų sveikatos sutrikimų, pripažįstamas netinkamu tarnybai. Naujas priimamasis pagal II ir III skiltis gali būti pripažįstamas tinkamu tarnybai, jei per pastaruosius 10 m. nebuvo jokių psichikos ir elgesio sutrikimų, jei laikotarpis trumpesnis – netinkamas tarnybai.

Įvertinant tiriamosios medicininę situaciją, kad naujai priimamoji po 2012 m. nustatytos diagnozės neturėjo tokio ilgo remisijos laikotarpio (10 metų), ji vadovaujantis sąvado 2.2 papunkčio paaiškinimų reikalavimais buvo pripažinta netinkama vidaus tarnybai“, – rašė T.Daugėla.

Norėjo kreiptis į teismą

Ievai nerimą kelia tai, ar iš tiesų prieš penkerius metus vos vieną sykį ją mačiusi psichiatrė turėjo pakankamai duomenų,  kad nustatytų net ne lengvo, bet vidutinio sunkumo depresiją. Dėl to jauna moteris planavo kreiptis ir į teismą.

Po pokalbio su CMEK pirmininku T.Daugėla paaiškėjo, kad medikės diagnozė galėtų būti laikoma ginčytina. Jis nurodė, kad pateikusi pakankamai įrodymų dėl diagnozės klaidingumo Ieva galėtų dar sykį komisijoje išbandyti jėgas.

Portalas lrytas.lt susisiekė ir su Ieva. Pasirodo, moteris iš tikrųjų sulaukė kvietimo dar kartą atvykti į CMEK. Kaip jai sekėsi, kol kas neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.