Persivalgymą ir papildomus kilogramus pamiršite akimirksniu, jei žinosite šiuos patarimus

Dažnai net nesusimąstome, kad persivalgymas yra sutrikimas, provokuojantis kitas rimtesnes problemas bei ligas, pvz., nutukimą ar širdies ligas. Todėl svarbu žinoti priežastis, kodėl nejaučiame saiko ir kaip to išvengti, rašė draxe.com.

 Nutukimas – tai viena iš persivalgymo pasekmių.<br> 123rf.com nuotr.
 Nutukimas – tai viena iš persivalgymo pasekmių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-30 06:48, atnaujinta 2017-11-30 06:53

Kodėl persivalgome?

Daugelis mėgsta valgyti žiūrėdami televizorių arba naršydami internete. Šie blogi įpročiai skatina persivalgymą, nes mintys yra nukreipiamos kitur, o ne į maisto kiekį ir kokybę. Dar viena galima priežastis – produktų, kuriuose gausu cukraus ir angliavandenių, valgymas, mat jie dar labiau didina alkio pojūtį.

Nereguliari mityba, kai darbo metu pamirštama arba nespėjama pavalgyti, irgi didina poreikį vakare prisikimšti pilnus skrandžius. Taip pat nutinka ir jaučiant stresą.

Kaip to išvengti?

Nors persivalgymas ir yra itin nesveikas įprotis, jo nesunkiai galima išvengti. Štai kaip tai galite padaryti ir jūs:

1. Valgykite maistą, kuriame gausu maistingųjų medžiagų

Salotos, uogos, grybai, lašiša, jautiena, pupelės bei kiti panašūs produktai yra turtingi vitaminais, mineralais ir antioksidantais. Valgant tokį maistą ne tik jausitės puikiai, bet ir pasisotinsite neapsunkindami organizmo.

2. Valgykite daugiau sočiųjų riebalų

Viena iš riebalų funkcijų – sotumo signalo smegenims perdavimas. Specialistai teigia, kad mažai angliavandenių, bet daug gerųjų riebalų turinti mityba yra veiksmingesnė svoriui mesti. Taigi, į mitybos racioną vertėtų įtraukti tokius produktus kaip avokadas, kokosų ir alyvuogių aliejus, riešutai ir kt.

3. Mažinkite stresą

Valdyti stresą gali padėti joga, meditacija bei sportas. Šios veiklos atpalaiduoja kūną ir mintis bei sulaiko nuo noro suvalgyti per didelį kiekį maisto. Taip pat stenkitės nukreipti mintis nuo to, kas kelia stresą, eikite pasivaikščioti, užsiimkite mėgstama veikla.

4. Paskaninkite maistą apetitą malšinančiais produktais

Tokie natūralūs produktai kaip ispaninio šalavijo (čija) sėklos, ankštinės daržovės, greipfrutai ne tik turi daug skaidulų bei padeda deginti nereikalingus riebalus, bet ir mažina apetitą.

5. Valgykite protingai

Kartais valgoma net iš nuobodulio, troškulio ar manymo, kad būtent dabar reikia pasisotinti. Tačiau turite laikytis minties, kad reikia valgyti tik tada, kada jaučiatės alkani. Na, o norint užkąsti, pavyzdžiui, prieš valgį arba žiūrint sporto rungtynes, derėtų rinktis sveikus užkandžius: riešutus, džiovintus vaisius.

6. Stebėkite, ką valgote

Vienas geriausių būdų atkreipti dėmesį į tai, ką suvalgote bei rasti persivalgymo priežastį – maisto dienoraščio rašymas. Labai svarbu pasižymėti ką, kada ir kiek suvalgėte, nepamiršti paminėti užkandžių bei aprašyti, kaip jautėtės prieš ir po valgio.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.