Pamiškėje vos nemirusio vyro istorija perspėjo kitus: keli požymiai išduoda mirtiną ligą

Alytuje iš miško traktoriumi važiavęs vyras pasijuto blogai, išsikvietė greitąją. Jos, deja, laukė valandą, galiausiai paaiškėjo, kad vyriškis patyrė miokardo infarktą, tačiau išoperuotas ligoninėje jam buvo skrandis. Apie tokią situaciją socialiniame tinkle žinią paskleidė vyro sūnus.

Yra ir kitas miokardo infarkto diagnostikos metodas – kraujo tyrimas. Miokardo infarkto atveju kraujyje daugėja troponino.<br>123rf.com nuotr.
Yra ir kitas miokardo infarkto diagnostikos metodas – kraujo tyrimas. Miokardo infarkto atveju kraujyje daugėja troponino.<br>123rf.com nuotr.
Pasak gydytojos, medikai, vengdami klaidų, visuomet, kai pacientas skundžiasi skausmu duobutėje, ir net įtariamos skrandžio problemos, vis tiek turi atlikti elektrokardiogramą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasak gydytojos, medikai, vengdami klaidų, visuomet, kai pacientas skundžiasi skausmu duobutėje, ir net įtariamos skrandžio problemos, vis tiek turi atlikti elektrokardiogramą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2017, 7:44 PM, atnaujinta Dec 15, 2017, 10:17 PM

Kas tai – medikų klaida ar netipiškas ligos atvejis? Kauno klinikų Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė doc. dr. Olivija Gustienė teigia, kad iš tiesų miokardo infarkto simptomai gana aiškūs, tačiau esama ir netipinių situacijų, kai ligą nustatyti net ir medikams labai sunku.

Apsigauti dėl simptomų paprasta

Pasirodo, miokardo infarktas ne visuomet diagnozuojamas paprastai, kai kuriose situacijose miokardo infarkto eiga būna visiškai netipinė. O tuomet, kad ir kaip būtų pikta, ne visuomet viskas priklauso nuo medikų rankų.

„Mes nuolat mokome pacientus, jei jie jaučia krūtinėje spaudimą, veržimą, deginimą, privalo kreiptis į medikus. Šio pojūčio lokalizacija gali būti už krūtinkaulio, jis gali plisti į apatinį žandikaulį, kairę ranką, iki abiejų alkūnių, vidiniu rankų paviršiumi iki mažojo ir bevardžio piršto. Tokiais tipiniais ligos atvejais, jei tas skausmas nesibaigia per 15 minučių, žmogus būna išblyškęs, išpiltas šalto prakaito,miokardo infarktą diagnozuoti labai lengva.

Tačiau ne visi atvejai būna tipiški. Viena iš atipinių miokardo infarkto formų būna tuomet, kai infarktas gali manifestuoti ir yra panašus į skrandžio patologiją. Tuomet nemalonų jausmą pacientas jaučia duobutėje. Jį gali pykinti, duobutę spausti. Pacientai dažniausiai galvoja, kad suvalgė netinkamo maisto, apsinuodijo. Dar kita atipinė forma pasireiškia dusuliu. Yra ir tokia, kai sukasi galva, jaučiamas silpnumas arba skausmas jaučiamas tik dešinės rankos rieše – visiškai netipiškoje vietoje. Iš netipinių formų dažniausias skausmas duobutėje“ – pasakojo O.Gustienė.

Kreipiasi per vėlai

Pasak gydytojos, medikai, vengdami klaidų, visuomet, kai pacientas skundžiasi skausmu duobutėje, ir net įtariamos skrandžio problemos, vis tiek turi atlikti elektrokardiogramą. Šis tyrimas aiškiai padeda atskirti, ar tai skrandžio, ar širdies problemos. Tačiau ne visais atvejais ir elektrokardiograma gali parodyti, kad tai būtent miokardo infarktas. Šį tyrimą kartais tenka pakartoti kelis kartus.

Yra ir kitas miokardo infarkto diagnostikos metodas – kraujo tyrimas. Miokardo infarkto atveju kraujyje daugėja troponino.

„Deja, tačiau net tipinius miokardo infarkto požymius patiriantys pacientai kenčia namuose, nesikreipia į medikus tuojau pat, laukia eilėse pas šeimos gydytojus. Kai greitoji pagalba atveža tokį pacientą pas mus, dažnai būna šaukštai po pietų.

Jei kraujagyslė buvo užsikimšusi kelias dienas ir raumuo negavo kraujo, žala širdžiai – nebeatitaisoma. Galime praplėsti kraujagyslę, tačiau buvusio raumens ploto, kuris negavo kraujo, nebegrąžinsime. Tokiems pacientams ir būna komplikuoti infarktai, jiems vystosi širdies nepakankamumas“, – perspėjo Kauno klinikų Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė.

Ji pridūrė, kad yra tam tikrų pacientų grupių, kurioms netipinis miokardo infarktas pasitaiko dažniau. Tai gali būti jauni žmonės, sergantieji lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, inkstų nepakankamumu, inkstų liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.