Lina Vladislava: „Per šventes man geriau būti slaugos ligoninėje“

Dažno žmogaus gyvenimo saulėlydis, deja, nebūna labai gražus. Juk senatvė ypatinga ne tik savo išmintimi, gyvenimiška patirtimi, nuveiktais prasmingais darbais, ją neretai paženklina ir įvairiausios ligos.

Lina Vladislava šventes sutiks Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Lina Vladislava šventes sutiks Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Vida Alfonsa sako, kad Kūčias ir Kalėdas ligoninėje sutiks pirmą kartą.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Vida Alfonsa sako, kad Kūčias ir Kalėdas ligoninėje sutiks pirmą kartą.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vadovė Violeta Grigienė.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vadovė Violeta Grigienė.<br> L.Varanausko (jp.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Raimonda Mikučionytė, jp.lt

Dec 24, 2018, 7:33 PM

Paprastai per didžiąsias metų šventes gydymo įstaigos ištuštėja. Ligoninėse lieka sergantys sunkiausiai, negalintys be medikų pagalbos išbūti nė dienos.

Tačiau yra ligoninių, kurios net ir pačias gražiausias metų šventes neištuštėja. Tokia yra Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė, kurios visi pacientai lieka gydymo įstaigoje.

Kadangi Kūčios ir šv. Kalėdos – sielų dvasinio artumo, meilės šventė, ją galima švęsti visur, kad ir kur būtum: ir namuose, ir ligoninėje – paprastoje ar net reanimacijos palatoje.

Jaučiasi gerai

Jaukiai lovoje įsitaisiusi Vida Alfonsa sako, kad Kūčias ir Kalėdas ligoninėje sutiks pirmą kartą.

„Jaučiuosi labai gerai. Kad tik daugiau tokių ligoninių būtų, tokiems senukams kaip aš. Kai labai susirgau, niekur kitur nenorėjau, kaip į Panevėžio slaugos ligoninę. Į ligoninę patekau po operacijos. Namuose tokių sąlygų neturiu. Juk reikia kasdieninės priežiūros, o čia priežiūra garantuota“, – šypsosi moteris ir sako, kad aplankyti ateis ir savi: dukra, žentas ir vyras.

Vida Alfonsa sako, kad Kūčias ir Kalėdas ligoninėje sutiks pirmą kartą.

Nesigraudino

Pasiteiravus, ar negraudu sutikti gražiausias metų šventes ligoninėje, kita pacientė Lina Vladislava šypteli:

„Negraudu. Gyvenu Piniavos soduose, būčiau namuose viena. Vaikai atskirai gyvena. Todėl man geriau būti ligoninėje. Guliu jau nuo lapkričio mėnesio, o slaugos ligoninėje išbūsiu iki kovo mėnesio. Peržiemosiu čia. Jau nebe pirmą kartą būnu čia. Gal jau ketvirtą kartą. Per šventes sulauksiu artimųjų – turėtų aplankyti.“

Darbas ir per šventes toks pats

Gydytoja Lina naujienų portalui JP aiškino, kad darbas per šventes nieko nesiskiria nuo įprastų dienų.

„Jokio skirtumo. Ligoniai lygiai taip pat verkia, taip pat juokiasi. Nors švenčių metu gal šiek tiek sudėtingiau dirbti – personalo mažiau. Todėl darbo krūvis didesnis. Tačiau pacientai su savo bėdomis lieka tokie patys. Dar prisideda ir namiškiai, kurių būrys per šventes pagausėja. Reikia ir su jais bendrauti, paaiškinti“, – pasakojo medikė ir priduria, kad mediko darbas neskirstomas į šventinį ir nešventini.

Visi pacientai lieka ligoninėje

Į pokalbį įsitraukia ir Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vadovė Violeta Grigienė.

Pasak jos, ligoninėje šiuo metu slaugomi 255 ligoniai.

„Tiek jų bus ir per šventes, nors gali ir padaugėti. Slaugos ligoninės pacientai negali išvažiuoti. Per šventes ligoninėje bus šventiškiau nei per kitas dienas. Bus Kūčių vakarienė su įprastais tam vakarui patiekalais, o per Kalėdas – šventiškesnis maistas bus. Sulauksime ir svečių. Kalėdaičius atneš Gyvojo Rožinio draugija. Su jais draugaujame jau seniai. Šventė jaučiasi ligoninėje. Juk reikia sukurti jaukią aplinką, kad ligoniai jaustųsi gerai. Net ir aplinką kuriame taip, kad primintų namus, o žmogus jaustųsi psichologiškai gerai“, – teigė V. Grigienė.

Svečių sulaukė daug

Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vadovė pasidžiaugė, kad prieš didžiąsias šventes sulaukė labai daug lankytojų su dovanomis.

„Kone kiekvieną dieną jų sulaukdavome. Vieni koncertuodavo, kiti atskubėjo su lauknešėliais. Pacientus artėjančių švenčių proga pradžiugino lopšelio-darželio „Žibutė“ darželinukai, bendruomenių vaikai. Koncertavo chorai „Pušelė“, Rožyno senjorų ir lengvosios muzikos choras, kuriam vadovauja Gendrius Jakubėnas. Taip pat koncertavo „Atgaivos“ choras, o sveikuolis Kazimieras Ilginis eiles deklamavo“, – vardijo svečius medicinos įstaigos vadovė ir sakė, kad didžiųjų švenčių proga pasveikinti palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės pacientų atvyko ir Panevėžio vyskupas Linas Vodopjanovas OFM.

Pasak įstaigos vadovės V. Grigienės, toks dėmesys ligoniams svarbus ir reikalingas ypač žinant tai, kad kai kuriems jų artimųjų dėmesio labai stinga.

Be to, gydymo ir slaugos ligoninės direktorė V. Grigienė teigė, kad prie ligonių gydymo proceso prisideda ir greta esančios Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios dvasininkai.

Jie ne tik laiko šventąsias Mišias ligoninės koplytėlėje, bet ir lanko ligonius, suteikia jiems šventuosius sakramentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.